Европа преживява най-тежката си суша от 500 години насам

Почти всички реки са пресъхнали до известна степен
24 авг 2022 09:00, Нели Христова
80

Снимка: БГНЕС

Две трети от държавите в Европа са наложили някакъв вид ограничения, заради сушата. Вероятно това е най-лошото подобно събитие през последните 500 години.

Последният доклад на Глобалната обсерватория за засушаване казва, че 47% от континента е в "предупредителни" условия, което означава, че почвата е пресъхнала. Други 17% са нащрек - което означава, че растителността "показва признаци на стрес".

Още по темата

Докладът предупреждава, че сухият период ще удари добивите, ще предизвика горски пожари и може да продължи още няколко месеца в някои от южните региони на Европа.

В сравнение със средната стойност за предходните пет години, прогнозите за реколтата в ЕС са намалели с 16% за царевицата за зърно, 15% за соята и 12% за слънчогледа.

Обсерваторията за засушаване е част от изследователското крило на Европейската комисия. В отговор на него Комисията предупреди, че предварителните данни сочат, че "настоящата суша все още изглежда най-лошата от поне 500 години насам".

Продължаващата гореща вълна и недостигът на вода "създадоха безпрецедентен стрес върху водните нива в целия ЕС", каза комисарят по научните изследвания Мария Габриел. "В момента забелязваме сезон на горски пожари значително над средния и важно въздействие върху производството на култури. Изменението на климата несъмнено е по-забележимо всяка година."

Докладът предупреждава, че почти всички реки в Европа са пресъхнали до известна степен.

Освен очевидното въздействие върху лодките, пресъхналите реки удрят и енергийния сектор, който вече е в криза. Водноелектрическата енергия е спаднала със значителните 20%, според доклада.

"Тежка суша" присъства на много места през цялата година, но "се разширява и влошава още повече от началото на август", се казва в него. Кризата вероятно ще продължи поне до ноември тази година по европейското Средиземноморие.

Докладът предупреждава, че ситуацията се влошава в страни, включително Италия, Испания, Португалия, Франция, Германия, Холандия, Белгия, Люксембург, Румъния, Унгария, Северна Сърбия, Украйна, Молдова, Ирландия и Обединеното кралство.

Рязкото предупреждение на изследователите следва бързо потъващите речни нива в цяла Европа, които разкриха реликви от миналото - включително така наречените "камъни на глада", предупреждаващи за потенциален глад и потъналите останки от нацистки кораби от Втората световна война.

А в Обединеното кралство, където официално беше обявена суша в няколко региона, някои дървета придобиха есенен оттенък на кестеняво - в това, което се смята за "фалшива есен" поради жегата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Риа Новости, дрън, дрън- храна за тролците
64
0
 
4
 
! Отговори
Вавилон преди 1 година
Европа не е интересна. По интересна е река Ефрат. Като тя пресъхне , тогава ще има шоу.
63
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еко- измамата идва! Ще е як зелен фашизъм!! Няма да им се получи!
62
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не Европа, а част от Европа.
61
3
 
15
 
! Отговори
…!! преди 1 година
500 г., кой статистик е водил статистика, на хартия или каменни летописи!
60
1
 
12
 
! Отговори
Antinwo преди 1 година
Елропа тая друтата година ще преживее и най тежката зима . Всички се сещаме защо
59
2
 
4
 
! Отговори
Германец преди 1 година
До 47 аз съм против ваксите!
58
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най големите замърсители на планетата са германските ,полските и китайските ТЕЦ ове . Освен с въглероден диоксит те замърсяват и с фини прахови частици и с сяра от която валят киселинни дъждове . Три в евно маде ин Германия . Как може най големите замърсители да реват най силно ??? Да не спират ТЕЦ овете си а на нас да ни налагат скъпи изисквания към дизела ??? ДА принудят Германия да разруши ТЕЦ овете си като най голяма замърсител в Европа а след това дизела .
57
7
 
0
 
! Отговори
До варненец преди 1 година
Това е защото вече не сте в Европа, а в Зарубежная Калмикия. Напълнихте се с рускоговорящи азиатци и даже светлите украинци не могат да ви спасят.
56
3
 
11
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 1 година
Каква суша? От наколко дни не е спирало да вали, температури 15 -18 С в края на август. Гьобелс пасти да яде.
55
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност планетата се връща към нормалния си климат. Разгледайте древните артефакти и ще видите какви дрехи са носени по региони.
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално. Към краят сме на малкия ледников период.
53
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждаме я сушата в България. Цяла седмица не е спряло да вали и то проливно. Обяснете за сушата на хората от Карлово където домовете им са под вода!
52
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа не е Света - Китай, Индия, Далечен изток - там е Човечеството и Бъдещето - там няма дж е н дъ ри , а висока раждаемост, високо ниво на образование, развитие на технологии, а не загниващ и инатлив ЕС , с неговите псевдодемократични ценности
51
0
 
12
 
! Отговори
ХПредполагащ преди 1 година
оСВЕН МРАЗ И СТУД, еВРОПА Я ЧАКА ГЛАД.
50
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по време на Римската империя Сахара е била житницата на Рим - не е имало "глобално" замърсяване, но лека-полека е станала пустиня - ПРИЧИНАТА Е ПРОМЯНА НАКЛОНА НА ЗЕМНАТА ОС - може да е с малко, но е съществено - и това се случва на всеки 6-7000 години - това го доказаха много от учените, но явно някой иска да печели от "човешкото влияние в/у околната среда" и го прави май доста успешно
49
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, че в едно малко кътче от света има суша, не значи че има суша. Много насериозно се взимат западно европейците, много си повярваха, и скоро ще станат по-зле и от Латинска Америка.
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия разполага с 40% от световните запаси на прясна вода. А за реки и водни запаси да не говорим, в Сибир има всичко.
47
1
 
14
 
! Отговори
Решение преди 1 година
Казва се сребърен йодит. Ако някой иска помощ да попита Саудитска Арабия.(отделят средно 20 милиона долара за Клауд сеединг) ..дето си удавиха овцете в пустинята преди месец от посявки. За първи път били виждали река в пустинята....Дъжд ще има...за който си плати.
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ОХОХОХ - Ама ти си някакъв учен и много ги "разбираш" нещата или просто си лежиш вкъщи на дивана и се правиш на умен. Я да помислим логически. Едно време е имало дървета които поемат въглеродния диоксид и същества които го произвеждат. Хората обаче режат дърветата и в същото време произвеждат в десетки пъти повече въглероден диоксид. По пътя на логиката дали не се нарушава някакъв баланс според теб и не се повлиява на климата.