Линднер: За Германия приоритет №1 е да овладее инфлацията

Войната в Украйна вкара Европа в най-тежката ѝ енергийна криза
Обновена: 28 авг 2022 18:12 | 28 авг 2022 17:32, Йоана Цонева
14
Линднер: За Германия приоритет №1 е да овладее инфлацията
Снимка: БГНЕС

Овладяването на цените на електроенергията е най-важната задача за Германия. Това стана ясно от редица изяви на немски министри в последните дни, обобщени от БНР.

Германският министър на финансите Кристиан Линднер предупреди, че правителството трябва да се справи с нарастващите цени на електроенергията "с най-голяма спешност", след като в петък водещ немски икономист предупреди за "гигантски шок", пред който е изправена най-голямата икономика в Европа.

В интервю за вестник "Билд ам Зонтаг", цитирано от "Блумбърг", Линднер каза, че са необходими бързи действия или "инфлацията ще бъде все повече движена от кризата с електроенергията".

Според него пазарът на електроенергия трябва да бъде подложен на основен ремонт, така че цените на тока вече да не са свързани с все по-скъпия газ, генерирайки по този начин милиарди евро печалби за операторите на вятърни, слънчеви и въглищни съоръжения "за сметка на потребителите", добави Линднер.

Инвазията на Русия в Украйна вкара Европа в най-тежката ѝ енергийна криза от десетилетия насам, с нарастващи разходи за газ и електричество, които подклаждат допълнително инфлацията, подкопават стойността на еврото и заплашват да вкарат икономиките в рецесия.

На фона на предупрежденията за спиране на тока и социални вълнения тази зима, европейските политици вече са отделили около 280 милиарда евро, за да облекчат тежестта, която понасят бизнеса и домакинствата, но помощта рискува да бъде по-малка от мащаба на извънредната ситуация.

Коментарите на германския финансов министър идват, след като Себастиан Дулиен, директор на института за икономически изследвания IMK, каза, че някои членове на правителството на канцлера Олаф Шолц изглежда не са разбрали обхвата на заплахата, предупреждавайки, че "Германия е изправена пред гигантски макроикономически шок".

Според т.нар. "консервативна" оценка на базирания в Дюселдорф институт компаниите, домакинствата и държавата ще трябва да поемат допълнително бреме от повече от 200 милиарда евро през следващата година, или около 5% от брутния вътрешен продукт, каза Дулиен в края на работната седмица в серия от съобщения в "Туитър".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
СЕЩАЙ СЕ СНАХО преди 1 година
ПОКАЗАТЕЛНО ОТ ИЗКАЗВАНЕТО Е "за сметка на потребителите", КОЕТО ПРОСТО ОЗНАЧАВА ОБИКНОВЕНИТЕ ГЕРМАНЦИ И НИ НАЙ-МАЛКО НЕ ВКЛЮЧВА ГЕРМАНСКИЯТ КАПИТАЛ, КОЙТО ЩЕ НАТРУПА БАСНОСЛОВНИ ПЕЧАЛБИ !!!
9
0
 
3
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Челен опит - ще спират инфлация с още пари.
8
0
 
4
 
! Отговори
…!! преди 1 година
Защо да овладяваш нещо, което създаваш!
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През зимата Германия спира да функционира. Благодарение на Линднер и такива като него.
6
3
 
8
 
! Отговори
Хялмар Шахт преди 1 година
Чака ви инфлация като през 1923 г! Един хляб = 5 000 000 000 марки!
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
60% от износа ни е за Германия, така че и ние няма да останем не засегнати
4
3
 
12
 
! Отговори
От Берлин преди 1 година
За тези от вас, които искат да знаят истината-ГЕРМАНИЯ Е ОБРЕЧЕНА, И ЩЕ ПОВЛЕЧЕ ДРУГИТЕ СТРАНИ ОТ ЕВРОПА! Кой има интерес, си го знаете...!? Кризата-трансформацията в Ново дигитално Робство(строй),ще продължи до 2030... ,,Пандемията"е малка част от Плана! Имаме Нов Холокост -Ваксинационен! Бог с Вас и пазете децата
3
4
 
7
 
! Отговори
Баба мара преди 1 година
и всичко това започна от вас западът под диктовката на сащ защо ре-жем клона накоито сме кацнали защо сами се унищожаваме какво е това поведение на германскиявъншен минстър какъв е този хули-***-ски език ние чакаме газ от русия с тези приказкидали ще я дочакаме
2
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С налагане на санкции на Русия няма да стане. Време е за смяна на стратегията. Стъпка номер 1 трябва да бъде изгонване на американския окупатор. Иначе всичко друго безсмислено да се прави докато САЩ диктува политиката на ЕС.
1
5
 
28
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
"Войната в Украйна" не е направила НИЩО, направиха го безумните политици, преследващи съмнителни цели! направиха го самоубийствените, неработещи, абсурдни "САНКЦИИ", да които от първия ден беше напълно ясно до какъв точно резултат ще доведат! Войната в Украйна е в украйна, в Европа е ВОЙНАТА НА ЕВРОКРАТИТЕ СРЕЩУ НАСЕЛЕНИЕТО!