Политико: ЕС готви таван на цената на руския газ от 50 евро за мегаватчас

Германия се опасява, че Русия може да прекрати доставките
7 сеп 2022 12:00, Нели Христова
164
Политико: ЕС готви таван на цената на руския газ от 50 евро за мегаватчас
Снимка: БГНЕС

ЕС предлага таван на цената на руския газ от 50 евро на мегаватчас, което е по-малко от 1/5 от сегашната спот цена. Това съобщи „Политико“, като се позова на документ на Европейската комисия.

Според вестника се предлага таванът на цените да бъде въведен чрез приемане на специални закони, които вече са били използвани по-рано тази година за прилагане на мерки за нормиране в ЕС, или чрез създаване на единна европейска компания за закупуване на газ, която да преговаря с Русия за покупките.

Документът включва предложения за намаляване на цените на енергията и предотвратяване на енергийна криза в Европа. Министрите на енергетиката ще разгледат предложението на извънредно заседание в петък.

„Политико“ съобщава, че се очаква скоро да не бъде взето конкретно решение по въпроса. Причината е, че европейските страни отбелязват необходимостта от предотвратяване на енергийна криза, но много от тях се опасяват да наложат таван на цените на руския газ.

"Мисля, че трябва да вземем предвид ограничението на цените на газа. Въпросът е до каква степен можем да си го позволим", цитира вестникът Тереса Рибера, вицепремиер и министър на екологичния преход и демографските предизвикателства в Испания. Вестникът отбелязва, че Германия също е скептично настроена към предложението на Брюксел и планира да създаде собствена национална "експертна комисия" за предотвратяване на енергийна криза, което би забавило процеса на приемане на общо решение.

Германия се опасява, че Москва може да прекрати доставките на газ в отговор на въвеждането на таван на цените, което ще засегне Централна Европа, по-специално Чешката република, Словакия и Румъния. Намалените доставки от Русия ще наложат на Германия да споделя газа си с други държави в съответствие с правилата на ЕС, което ще доведе до намаляване на собствените ѝ резерви, се казва в публикацията.

"Оставаме скептични по въпросите, свързани с тавана на цената на газа, но като цяло сме готови да преговаряме в европейски формат", заяви пред изданието представител на германското министерство на икономиката.

На 2 септември ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за таван на цените на руския газ в ЕС, а ден по-рано заяви, че ЕС трябва да се откаже от руската енергия възможно най-скоро. Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви в отговор, че руски газ "просто няма да има" в Европа, ако ЕС му наложи ценови таван.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 119такива като тебе много ги "обичам" - не спират да се тупат в гърдите че били такива или онакива, че взимали не знам какви пари а пък на практика от тях полза никаква. Това е характерно за новите поколения от 21 век. само че аз виждам някакви смотани нафукани хлапетии с голямо самочувствие които по принцип не стават за нищо. една такава държеше да ми обясни че учила шест години за лекар но остави майка ми да умре. Ей за това става въпрос.
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС определя цената на руския газ??? нима? откъде накъде? Все едно Русия да отмени европейските санкции до някакъв си минимум Тия от Западна Европа за какви се мислят? Просто е смехотворно и тъпо всичко това. Русия да спира доставките на газ ето ви една солидна санкция.Тя ще намери къде да го пласира, а пък нека западнякът се тревожи за джоба си, сега чета че ще увеличават цената на тока и газа. И ние покрай него с голото си дупе. Боже,колко тъпотия има на тоя свят, боже.
124
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха-ха ....
123
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Немой да се косите- и по пет долара/мгвтч да го направят, газ няма да има.
122
0
 
17
 
! Отговори
Какъв таван преди 1 година
На стока,на която не си собственик.Все едно да идеш в магазина и да кажеш,че ще купиш кило домати за 50 стотинки,след което учтиво ще те изритат навън да си търсиш стоката другаде на тази цена!Нещо тук не разбирам какво се има в предвид.Може би някакъв механизъм,незнайно за мен какъв.Ясно е,че в момента цената на газа е политически определена и Путин я използува за политическо оръжие,но не разбирам как ще принудиш продавача(в случая Русия) да си сложи таван на цената!
121
0
 
18
 
! Отговори
Неутрален преди 1 година
Добре де, руският газ - по 50 евро. Ми тогава кой ще купи от американския, който е по 2000 евро? Че то тогава краварите първи ще изпищят!А ако ЕС играе по правилата и без двойни стандарти, то тогава трябва да наложат таван и на американския, на норвежкия и т.н.!
120
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
:)))) - само от това си личи ,че си един мамин "хубавец" до 25г максимум с високо самочувствие без покритие на който му липсват първите 7 години, парадиращ с "високият"си интелект който се равнява на ученик от 10ти клас през соца.
119
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 125 и аз съм сигурен за теб между общ работник и продавач консултант ш. Не се стеснявай и си признай
118
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 121 сигурно моята осигуровка която плащам е по-голяма от цялата ти заплата на Tpoл
117
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 123 "ами не позна" Сигурен съм :)))))
116
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 122 Не ти ли е т-ъпо постоянно да повтаряш думите на руската пропаганда, кАжи честно? :)))) Все някога си казваш, че си се превърнал просто в един мегафон :)))
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 121 ами не позна. Но тва вълна сила важи за тебе плюс тролер
114
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 118 за да угоди на задокеанския господар?
113
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 115 Не са много възможностите: незаконна/полузаконна дейност, супернискоквалифициран труд, сезонен работник на Запад, на издръжка на някого :))))
112
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 116 имаш нужда от психиатър,създаваш словесна диария с твоите елементарни познания и доводи състоящи се от опорки, даже епитети които използваш за об наръчника на тролерите.
111
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америка слиза от трона на световен хегемон! Това не става по желание. Америка воюва. Америка воюва с Русия! Америка налага санкции срещу Русия за да предизвика бунтове и смяна на властта, като финално унищожи Русия след като я разпарчатоса на 6-7 държави.. Русия отговаря със санкции срещу Запада, които ще предизвикат бунтове в Европа! Т.е. тя отговаря със същото...Така... Защо само едната страна да е неморална? Защо трябва да обвиняваме само руснаците??
110
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа отлично знае, какво прави и защо го прави.... Това, че тук разни лальовци се правят на "експерти" е без никакво значение.
109
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 107 всичките ти мнения са съставени от опорки на евроатлантическа общност.
108
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 112 "това е трагично ,защото европейците не използват мозъците си да мислят" Лъжците, понеже "използват мозъците си да мислят" затова разпространявате само лъжи :)))) Това е разликата между руските терористи и Европа, първите мислят са си насочат всичките усилия към мизерия и разрушения, затова "имат време" да "мислят" (мизерии). Да мислиш мизерии е много лесно и не отнема време, защото ... не изисква много мислене. Създаването е малко по-друга работа, но то изисква АКЪЛ :)))
107
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 107 и какво работя според теб? Като ти гледам писанията си нещо средно между общ работник и продавач консултант максимум