Варшава сваля данните на стратегическата си инфраструктура

Те вече няма да се намират в публичния електронен кадастър
8 сеп 2022 16:52, Йоана Цонева
26
Варшава сваля данните на стратегическата си инфраструктура
Снимка: БГНЕС

Полският публичен електронен кадастър Geoportal въвежда ограничения в публикуваните вече карти, част от данните вече са свалени, а причината е националната сигурност и опасността за обекти на военната и стратегичната инфраструктура на Варшава, съобщи порталът GeekWeek. Ограниченията са свързани на първо място с войната в Украйна и заплахите, които произтичат от нея за Полша.

Още с нахлуването на Русия в Украйна в медиите и социалните мрежи се появиха предупреждения да не се разкрива местоположението на военни машини и военно оборудване. В същото време публична остана голяма част от информацията, например за военните поделения. Още през март геодезистите от портала „На кафе с макшайдър“ обърнаха внимание на проблема със сигурността. Сега след няколко месеца Полша въвежда ограниченията и вече няма да видите в Geoportal достъпните допреди дни регистрационни данни на терените, които служат за военни цели, както и за снабдяването им с електричество, вода, газ и комуникации.

Точно последното беше това, което прикова вниманието на геодезистите през март. Оказа се, че наред с геолокационните и регистрационни данни на всеки обект, изключително точно са нанесени всички подземни комуникации, което действително представлява заплаха за сигурността на страната. Открилите тези пропуски служители са информирали за проблема Правителствени център за сигурност.

Топографската информация и данните за инфраструктурата не бяха единствения пробив – в портала имаше и снимки, включително зад оградата на военни обекти, които позволяват подробно да се огледат сградите, местата за паркиране на личните автомобили на военните или местоположението на танковете.

Още по темата
На 15 юли т. г. главният геодезист на Полша Алиция Кулка подписа споразумение за сътрудничество с министъра на отбраната на Полша Мариуш Блашчак, на чиято база трябваше да бъдат определени стандартите за предоставяне и публикация на геодезически материали за важните за отбранителната способност и сигурността на страната обекти. Списъкът на заличените локализации не е публичен и може да бъде променян и допълван. Макар ида може да се наблюдават аеро снимки на военни обекти, подробните данни за тях вече са заличени.

Полша засега опазва личните си данни, но според репортерски анализ в интернет продължават да „висят“ данните на нейни съюзници в кадастъра. С всички подробности без промяна си остава подробната информация за посолството на Съединените американски щати във Варшава, например.

Полските експерти посочват, че през август т. г. от портала са изтеглени 66 терабайта открити данни, което е двукратно повече от информацията, „източена“ през юли.

Отделен въпрос са снимките от въздуха или сателитните изображения. Макар и да са премахнати от портала, снимки с висока разделителна способност може да се видят и в картите на Google, а замъгляването им не е лесно и не може да се приложи за всяка ситуация. В момента от визуализацията в Google Maps e скрит, например, Центърът за въздушни операции на командването на ВВС в Кабацката гора край Варшава, но пък като на длан е летището на ВВС в Ласк, където трябва да бъдат дислоцирани F-35.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците пък никого не мразят.Те са лъчезарни общителни и дружелюбни.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма никакви посетители, лайковете като не работят няма интерес.
19
0
 
5
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 година
Значи пак е достатъчно да погледнеш кадастъра и щом за някой имот няма данни, то той е от националната военна и стратегическа инфраструктура на Полша. Останалото е лесно.
18
4
 
0
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До АнонименХхаха, за това и за това го уволниха Рогозин. Руснаците имат под 10 оперативни сателита, няма инфраструктура, няма пръстени, нищо няма. Човекът взе парите, каза чакай малко.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците пък никого не мразят.Те са лъчезарни общителни и дружелюбни.
16
1
 
5
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
"Великите сили" чрез марионетните си правителства са решили да ни избият нас славяните по стария начин: да ни настроят един срещу друг докато се изпотрепем, а англосаксонците и другите евроатлантици доволно потриват ръце и с готовност ни продават оръжия!!! Така де, освен да ни затрият да ни вземат и парите като сме прости... Време е всички славяни да осъзнаем, че врагът не са: руснаци, украинци, поляци, литовци, българи, сърби, македонци... врагът е другаде и гледа кървав сеир в момента
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха...не е истина!Русите въртят вече 12 години собствен сателитен пръстен,който е в геостационарна орбита,за разлика от американския GPS(до 2 пъти по-бързо и точно позициониране)!Ако някой мисли,че като си свали картите,ще му се размине,хаха.Ритайте още мечока...да не ви угасне нещо после?
14
0
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Е то като видим бяло петно на картата, значи това са терените, хаха. Не преставам да се учудвам на простите европолитици. Всеизвестно е също, че и военните са със закърнели мозъци, та в случая са си лика прилика.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на ген.Гурко.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моловете са скъпа инвестиция и имат добра инфраструктура. Не може да шляпаш с евтини джапанки да чоплиш семки че и да имаш самочувствие. Войната ще бъде за това да постави и държавите и хората на мястото им.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моловете се напълниха с всякаква иззмет. Няма съмнение че това е един показател за война. Не мо же всичко да е за всички !
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моловете се напълниха с всякаква ***. Няма съмнение че това е един показател за война. Не мо же всичко да е за всички !
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Късно е чадо, да пиеш минерална вода, га ти паднаха бъбреците! -))))
8
4
 
4
 
! Отговори
до анонимен преди 1 година
"Полша има един единствен враг но той е много силен. Нямам предвид Русия."""" --- Deutschland, Deutschland über alles... -)))))
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полша вече не е най големия ястрреб в Европа. Мястото е заето от Зеленски и Полша вижда това. Много двойствено от страна на Америка. Полша не се пази от Русия. Друг е врага и Полша го разбра. Остава и Бг да го разбере.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полша има един единствен враг но той е много силен. Нямам предвид Русия.
5
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия толкова мразят руснаците, че всякакъв разум изветрява около тях. Русия щяла да нападне Полша. По голяма тъпотия не съм чувал. И не ми излизате с Украйна. Там нещата са съвсем ясни кое, как и защо се случва.
4
1
 
10
 
! Отговори
Стар виц преди 1 година
Поляк хванал златната рибка. Тя обещала да му изпълни три желания, ако я пусне обратно в реката. Пуснал я и тя го попитала за първото желание. Без да мисли, полякът рекъл - да дойдат всички китайци във Варшава и да се върнат. Второто и третото желание били 1:1 като първото. Рибката му рекла: Луд ли си бе, човече, защо искаш това? Полякът доволно отвърнал - НАЛИ ШЕСТ ПЪТИ ЩЕ МИНАТ ПРЕЗ ЦЯЛА РУСИЯ.Между другото, ген.Гурко, когото ние тачим, за поляците е главорез, потушил тяхно въстание.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като сме много "отворени" към технологиите, сега ще се чудим, как да се затваряме. Вече явно от терористи не ни е страх. Може би защото сами сме си терористи-мазохисти. Google снова напред-назад миналия месец над България.
2
14
 
17
 
! Отговори
Едуард Патън преди 1 година
ЕС трябва да се въоръжи до зъби, и всички държави от НАТО трябва да разполагат със служебно ядрено оръжие, ако искаш мир се готви за война!?