Европа спира детския труд, ще изчезнат ли стоки от пазара?

Някои продукти ще поскъпнат
Обновена: 18 сеп 2022 10:15 | 18 сеп 2022 10:10, Камелия Цветанова
120
Европа спира детския труд, ще изчезнат ли стоки от пазара?
Снимка: Pixabay

Да се забранят продуктите, произведени с принудителен труд. Това гласи предложение на Европейската комисия. То обхваща всички продукти, произведени в ЕС, както и вносни стоки. Забраната няма да обхване конкретни сектори и региони, но текстилът, минното дело и селското стопанство са изложени на риск. Експерти успокояват, че конкретни стоки и брандове няма да изчезнат от големите магазини и от пазара, а по-скоро това ще е стимул за националното производство. Те не отхвърлят възможността от поскъпване на някои стоки.

Вилияна Карушкова прави дрехи вече 5 години. Споделя, че излизането на пазара на един млад дизайнер е трудно, особено заради масовата стока, която залива магазините у нас. Ниската цена често е плод на принудителен труд, включително от деца. „Смятам, че много хора не се интересуват от това какво ще се случи с природата и как се случва замърсяването, докато има един емоционален момент, в който виждаш как едно 10-годишно дете шие по 16 часа на ден. Може би малко се променя начинът на мислене и си по-склонен следващият път да се замислиш, когато искаш да си купиш даден продукт”, казва дизайнерката пред Нова телевизия.

По данни на ЕК близо 28 милиона души полагат принудителен труд по света. От УНИЦЕФ изчисляват, че бройката е далеч по-голяма. Според Любомир Крилчев, който е директор „Закрила на детето”, УНИЦЕФ България, основните причини са бедност, неграмотност и стереотипите към ролята на момичетата в някои по-бедни общности.

ЕС е внесъл от Китай стоки на стойност близо 473 млрд. евро през 2021 г. Ако забраната влезе в сила обаче, числото значително ще намалее. Икономистите изчисляват, че така някои стоки могат да повишат цената си, но позитивите за държавите членки биха били повече. А изчезване на марки и стоки от пазара няма да има.

„За сметка на това някои национални производства ще се разширят, които към момента са имали незаконен дъмпинг от такъв принудителен труд. Конкуренцията ще се ориентира по-скоро към качество, а не към цена”, казва икономистът Щерьо Ножаров.

Ако забраната влезе в сила, националните власти ще трябва да започнат разследване на продукти, за които се подозира, че са произведени с помощта на принудителен труд. Ако подозрението се потвърди, продуктът няма да може да се продава в Съюза и ще трябва да бъде изваден от рафтовете в магазините.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: стокитрудЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 31 - На теб не ти е, на на 95% от популацията им е.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Светът е за максимум 5млр хора всичко друго е извращение на Шваб и компания
35
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз съм ходил няколко пъти до Китай. Там семейството с десет деца избира едно. Цялото семейство се труди това дете да завърши и след това да основе компания, където на свой ред да помага на братята и сестрите си. Там е рай да се живее. Чисто, подредени, с правила.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 34 - То това не им е проблемът. Пробелмът им е, че не можеха да обвинят конкуренти фирми в злоупотреба с детски турд и дълги часове, защото доколкото познавам Китай, вероятно имат хиляди ихиляди компромати и записани срещи. Преди години, *** Кук, сегашният шеф на Apple, каза че силата на китай била в многото и инженери (за производстовто), катко и това, че за вечер наемат и уволнувят десетки хиляди. Това, дажи и уа не може да стане.
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще спре копуването на дребно директно от чужбина по интернет. Ще купуваме същата стока от прекупвач който ще и слага зелено етикетче. Умиращата еропейска икономика трябва да измисли все пак как да дои гражданите си още повече.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв е този комунизъм в Европа. Ние не го искаме.
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно ми е чудно айде евтините стоки ок но защо Епъл за 5 бона пак е правен в шивания Китай
30
0
 
13
 
! Отговори
123 преди 1 година
То и без това парцалите за които са платили жълти стотинки за труд, струват майка си и баща си. Представям си, ако трябва да плащат европейски заплати за изработката им.... Един потник, пардон "топ" ще е сигурно 500 лева, иначе как ще си покрият печалбата от 1000 %....
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ги сринат и покажат, че са лоялни към това, което предлагат, да предлагат. Елементарно .
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мен не ми е проблем базовата цена на телефона да е 2 бона крайно време е само умните да оцелеят а плявата която незаслужено получаваше да изчезне.Пазарната икономика е човешка утопия на брутална експлоатация на Планетата и в пълно противоречие с природните закони.Всеки азиатски късопишковец може да си фане първокласна мадама само щото има пари товя е в пълно противоречие с натуралният подбор затова сме и на тоя хал
27
0
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Аз съм на 34 и да ви кажа и моя труд е принудителен. Хич не ми се работи, ама се налага. Та и при китайските деца така. Ако не им се налагаше нямаше да ги карат да работят. Очевидно всеки предпочита да работи и да има пари, нали? Просто за съжаление при тях проблемът започва от по-рано. Китайското семейство, на което се забрани децата да работят въобще няма да бъде по-щастливо и това дори има възможност да се отрази негативно и на самото дете.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В бг винаги е имало детски труд мишо шамара като продаваше царвица на плажа като малък просерко да не би да е бил на договор
25
1
 
4
 
! Отговори
От 23 преди 1 година
Ядосваш се, че ти казвам иситната ли? Ок, ще говоря с вашият език "Важно е белият американце и европеец, да осъзнае вредата, кяото е нанесъл на човечеството, да с епокае, да плати репарации и да срине всичко, докоснато не само от рубски трудо, но и то всеки, който се е възползвал от робовсладетеската систма!" - Ето, доволен ли си! Знам ви мизериите! От 2012-а сте ми трън в очите, либерасти с либератите ви WSJ-та згубени!
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво си мислите, че ще стане с тея деца? Китай не прави небостъргачи и не развива космическа програма, защото изведнъж оризът е санал безценна стока, сещата ли се! Като ги отрежете, тея деца, ще почнат да умират от глад. Да не казваме, че там все още се борят с практиката, да не убиват новородените момичета.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама не искате телефони по 2000 лева базова цена, а по 1600 лева, нали? Не искате да купите ръчно правени обувки, с кожа, лепило и бои - родно приизводство, котио струват 130 лева, нали? Иската намаления Адидас за 75 лева? Нали?
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има труд за без пари краденето например труд ли е труд е за без пари ли е за без пари е най старият труд
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой от нас, ще се съобразява с тая глупсост? Нашите ще се правят на ударени пред Китай, а контрабандата ще стигне невиждани от живоков време пропорции!
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 16 - 2 монумента и няколко стари исторически сгради. Ще ги сринат, ама защо? Да сторяот отново? ТОлкова ли ти е празна лавата, че ги мислш такива работи?
19
2
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Поредната лъжа на ЕС. Детският труд в самия ЕС се увеличава, заедно с процента на работещите бедни. Дано догодена децата на ВСИЧКИ европеиди се налага да работят!
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ааа - демек минаха 15 години, компаниите на нашите хора да си поизчистят производсвото, затова сега променяме правилата! Къде бяхте 2013/14-а когато вилнееш скандала с Apple? Защо н що не казахате, когато половината "европейски модни марки", се оказа, че ползват детски труд, правят такива материали, котио лесно се разграждат, както и че предпочитата да изгорят стотици ТОНОВЕ С ДРЕХИ, вмесот да ги продавт евтино или да ги даряват? ...