Европрокуратурата разследва купуването на ваксини срещу COVID

На този етап не се разкриват допълнителни подробности
40
Европрокуратурата разследва купуването на ваксини срещу COVID
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Европейската прокуратура потвърждава, че разследва закупуването на ваксини срещу коронавируса в Европейския съюз", съобщи институцията, информира в. "Билд". Това потвърждение се дължи на "изключително високия обществен интерес".

На този етап не се разкриват допълнителни подробности, посочва вестникът.

По време на пандемията Европейската комисия договори и сключи договори за стотици милиони дози ваксина от името на държавите членки.

Процедурата многократно е била критикувана, защото договорите бяха оповестявани само частично или защото е имало забавяния в доставката на ваксината, припомня "Билд".

Какво точно разследва прокуратурата в момента, остава неясно. В продължение на месеци особено критикувана беше сделката за до 1,8 млрд. дози от "Пфайзер/Бионтех" от пролетта на 2021 г. Тогава обемът на договора се оценяваше на 35 млрд. евро.

Както съобщи вестник "Ню Йорк Таймс", личният контакт между ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и шефа на "Пфайзер" Алберт Бурла  е бил решаващ за сделката. Твърди се, че двамата са си разменяли текстови съобщения.

Европейската комисия отказа да предостави на журналистите достъп до въпросните текстови съобщения. Според доклад от септември Европейската сметна палата не е получила никаква информация за сделката. Европейският омбудсман Емили О'Райли остро разкритикува действията на Европейската комисия./БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде сега да видим дали Кьовеши гони големите риби или само цацата.
10
6
 
25
 
! Отговори
Не за ваксини преди 1 година
Разследва купуването на експериментални РНК препарати, моля да бъдем точни.
9
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още ли не е ясно- Европейската комисия чисто и просто прави схеми с престъпните производители на ваксини. Тя ги прикрива. Смуче им стоката за да има пари.
8
5
 
21
 
! Отговори
За фродо преди 1 година
лай нен иде реч и за едни стотици милиарди пренасочени в семейството на глобаГлистката кукАвица...
7
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"изключително високия обществен интерес", какво по дяволите значи това, че ако хората не се интересуват на Урсула ще й се размине ли!? То и без това ще й се размине де. Гешевска работа!
6
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Манипулации пак! Защо не споменавате нито веднъж името на Урсула!? Тя в лична кореспонденция с шефа на Пфайзер правеше поръчки за милиарди, в разрез с всяка правна практика! Тя и съпругат й са едни от главните акциовери в Пфайзер, съпругът й е бил на директорска длъжност във фирма свързана с Пфайзер!....и т.н.
5
8
 
25
 
! Отговори
Отзад преди 1 година
На Урсула мъжа й къде работи? Смях. Всичко е за замазване на очите с това "разследване". Като започнаха неудобните въпсоси и хоппп започна военната операция в Украйна. Това са само конспирации и гнусни инсинуации, нали? Мда.
4
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урсула и наш бацо да му мислят
3
6
 
29
 
! Отговори
Защо така? преди 1 година
Когато преди няколко месеца един хърватски евродепутат поиска договорите между държавите, които закупуват ваксините и фарма компаниите, които ги произвеждат да бъдат представени, те бяха представени, но с 3/4 ЗАДРАСКАНО с черен маркер съдържание? Защо така, м? Няма да питам защо тестовете по тях са започнали още 2019-та, че някой фен на "науката"ще ме заклейми като как беше..."плоскоземец".
2
5
 
35
 
! Отговори
:-) преди 1 година
И какво излиза сега? ЕК, която ни критикува за корупция, е замесена в корупция. Естествено, прокуратурата ня *** да открие нищо нередно, защото всички са от едно и също котило.
1
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урсула ще я разследват за ваксините, но незнам дали ще да е заради далаверите с тях и милиардите или за да е "под контрол" за Украйна и спонсорирането и...