Ръководителят на "Револют" се отказа от руското си гражданство

Решението взима, след като баща му е санкциониран от украинското правителство
31 окт 2022 17:00, Йоана Цонева
60
Ръководителят на "Револют" се отказа от руското си гражданство
Симмка: АФП

Ръководителят на лондонския финтех гигант "Револют" се отказа от руското си гражданство на фона на решението на украинското правителство да санкционира баща му, роден в Украйна, заради позицията му в изследователското звено на "Газпром", предават he Telegraph и Forbes.   

Съоснователят на "Револют" Николай Сторонски-младши преди това е притежавал британски и руски паспорт, но се е отказал от руското си гражданство в отговор на нахлуването на страната в Украйна, съобщи първо "The Telegraph".

Решението на финтех шефа идва, след като баща му, Николай Сторонски-старши, беше санкциониран от украинското правителство по-рано този месец заради позицията му на генерален директор в "Газпром промгаз" - изследователското звено на руската държавна газова компания.

Още по темата
Санкциите замразяват украинските активи на Сторонски-старши и му забраняват да влиза в страната, в която е роден.

Сторонски-младши по-рано осъди инвазията на Русия, след като се отказа от таксите за преводи към Украйна. Впоследствие финтех компанията създава център за преместване на руския и украинския си персонал.

Освен Сторонски-младши, другият съосновател на "Револют", Влад Яценко, е с двойно британско-украинско гражданство

Сторонски, когото Forbes оценява на 7,1 млрд. долара, е учил в Московския институт по физика и технологии и е започнал кариерата си като търговец на деривати в Lehman Brothers и Credit Suisse.

Яценко, който е учил в Националния университет на Киев-Могилянската академия, се оценява на 1,1 млрд. долара; преди това главният технически директор на "Револют" е създавал софтуер в UBS, Deutsche Bank и Credit Suisse..

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
2
 
! Отговори
Оракул преди 1 година
Новия Горбачов няма да има белег на главата!
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 13.. Явно някой като грингото..
9
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия се е запътила към грандиозен разпад, по-спектакуларен дори от разпада на СССР. Интересното е, кой ще бъде новия Горбачов!
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво като се е отказал. Ще спре ли войната. Няма. Като не подкрепяш, по добре изчезвай и се не връщай. Може и без тебе. Да е жив и здрав, може и без него!
7
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що му е на човека да се срами наричайки се руснак. Това е *** дума вече, руснаците не смеят да си признаят, че са руснаци, поне тези на които им е останало достойнство.
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Е, те такива нямат родина." По-важно е да са хора, които имат собствено достойнство, уважават чуждото и различават добро от зло, убиец от жертва, истина от лъжа.
5
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички кадърни руснаци се реализират извън Русия , никой няма да чака да успее и после Путин да присвои създаденото както направи с Тинкоф и мн други. Само се замислете ,че един от основателите на Гугъл е руснак , естсетвено ако бе останал в Русия едва ли щеше да постигне това което е в момента .
4
2
 
11
 
! Отговори
Отчето преди 1 година
- Отрече ли се от сатаната? - Отрекох се! - Отрече ли се от сатаната? - Отрекох се! - Отрече ли се от сатаната? - Отрекох се!
3
11
 
17
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
Ами какво точно да прави в Русия ? Да чака Путин да му присвои бизнеса както направи с толкова много други ?
2
14
 
9
 
! Отговори
То хубаво, ама преди 1 година
не е ясно, дали след време, няма да опрат точно до руското си гражданство. За справка смелата журналистка, която избяга от Русия в Германия, а от там я изритаха обратно, защото е с грешното гражданство. Нищо не се знае, следващият санкционен пакет може да обрули всички предприемачи и бизнесмени от руски произход.
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато нещо стане ненужно , в тежест и тн. трябва да се отървете от него.