Срив на имотния пазар на Острова, цените рязко паднаха

Много икономисти прогнозираха, че цените може да паднат с около 10% следващата година
7 ное 2022 23:12, Йоана Цонева
44
Срив на имотния пазар на Острова, цените рязко паднаха
Снимка: БГНЕС

Цените на жилищата във Великобритания спаднаха през октомври с най-бързия си темп от началото на миналата година. Пазарът е разтърсен от последиците от катастрофалния минибюджет, свалил и правителството на Лиз Тръс - предават медиите на Острова.

Средната цена на жилищата е спаднала с 0.4% - сочат току-що публикуваните данни на строителното дружество Halifax, отбелязва британският вестник "Гардиън". Това е най-резкият спад на индекса на Halifax от февруари 2021 г. насам. През септември спадът беше 0,1%.

Това сваля годишния темп на инфлацията на цените на жилищата до 8,3% от 9,8% и означава, че типичният имот в Обединеното кралство сега струва 292 598 паунда. Месец по-рано беше 293 664.

Пазарът се охлади, тъй като потенциалните купувачи видяха, че лихвите по ипотечните кредити нарастват рязко, а кредиторите свалиха хиляди оферти, тъй като цената на заемите се покачи. Средният двугодишен жилищен кредит с фиксирана лихва скочи над 6,5% през октомври, като преди минибюджета беше под 5%.

Средните цени остават близо до рекордно високи стойности, но този период може би вече е към края си - предупреждава Ким Кинеърд, директор в Halifax Mortgages. Той обяснява, че рязкото покачване на разходите в Обединеното кралство след предложения пакет от нефинансирани (и вече свален от дневния ред) данъчни намаления на бившия канцлер и финансов министър Куази Куартенг е довел до "значителен шок".

"Макар че забавянето след пандемията беше очаквано, няма съмнение, че жилищният пазар претърпя значителен шок в резултат на минибюджета, който доведе до внезапно ускоряване на увеличението на лихвите по ипотечните кредити.

Още по темата

Въпреки че е вероятно тези лихви да са достигнали своя връх засега - следвайки отмяната на предварително обявените данъчни мерки - изглежда, че последните събития са насърчили хората със съществуващи ипотечни кредити да преразгледат възможностите си, а някои бъдещи купувачи на жилища - да направят пауза", казва той, цитиран от "Гардиън"

Годишният ръст на цените се е забавил във всички региони на Англия с изключение на Североизточния. Забавя се и в Северна Ирландия, Шотландия и Уелс.

Данните на Halifax съвпадат с тези на Nationwide, оповестени миналата седмица. Те също показаха спад в цените на жилищата миналия месец.

Много икономисти прогнозираха, че цените на жилищата може да паднат с около 10% следващата година, тъй като Великобритания изпада в рецесия и домакинствата са силно притиснати от нарастващите сметки и разходите за храна.

Кинеърд прогнозира "много по-бавен период за цените на жилищата", докато наследникът на Куази Куартенг Джеръми Хънт подготвя пакет от големи увеличения на данъците и съкращения на разходите.

"Разбираемо е, че наблюдаваме предпазливостта на потребителите да нараства, тъй като данните на индустрията показват, че одобрените ипотечни кредити и търсенето на заеми намалява. Поскъпващата цена на живота, съчетана с вече ограничения достъп на ипотечни кредити, да продължат да оказват влияние върху нивата на активността."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горе-долу колкото в Айтос!
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1. Чета Ви тъпите коментари за това че е така поради Брегзид и че Възраждане "дърпали " страната натам. Живея от 17 години в Лондон и знам и виждам как стоят нещата. Англия излезе защото знаеха какво предстои. Говори се че е сговор с американците и само чакаха да излязат за да разпишат голяма търговска сделка, която нямаше как да се случи заради политиката на ЕС ( митническа политика, квоти за внос и износ и други ограничения ) Наистина изчезнаха някой стоки по магазините идващи от Европа.
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма страшно, тука ще се вдигат, така каза брокера. Нищо, че в УК, целия свят напита да ходи, а тука сме намалели с милион за десет години.
33
1
 
13
 
! Отговори
Неделко Миленковски преди 1 година
Няма шанс тук цените да паднат. Това да не ви е Лондон, тук си имаме долини, ливади, хладилници и стрелбища с перфектна инфраструктура и огромен приток от желаещи да населят софийското поле пришълци от цял свят, а лихвите по мнението на водещи брокери ще бъдат даже отрицателни. Сега е момента да се купи, че каквото днес е 200к евро, утре ще е поне 300-350к евро. Хайде народе, купувай ден, защото утре ще е късно.Ваш Тошко Тихомиров, Полина от пропъртито и другите спецове от хоум ту ю
32
1
 
6
 
! Отговори
острова потъва преди 1 година
никой не иска каюта в потъваща икономика.
31
2
 
3
 
! Отговори
мамка му и сайт преди 1 година
Всички лyди тука се събират!Баси откачената история!!!
30
1
 
8
 
! Отговори
Sss преди 1 година
Тътена на лавината!
29
1
 
24
 
! Отговори
мартин симеонов преди 1 година
Това е clickbait статия с абсурдно заглавие. Срив на имотния пазар с 0.4% при поскъпване на годишна база 8,3%. Какво ще е заглавието като цените наистина започнат да намаляват? Най- вероятно няма да го прочета в този сайт. Заради такива жълти заглавия предпочитам да чета други по- адекватни сайтове.
28
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въй че голям спад, от 293 664 паунда на 293 593 паунда. Голем смях.
27
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те учат история за САЩ англетата, вместо своята, представете си колко са зле и неорентирани :)) Както се вика - 51 чат на Америка :))) Обаче се мислят за нещо превзетите наглета :)))) Поне има българи да им работят, че само пакита, индийци и черни не е работа :)))
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
293 хиляди паунда, това са около 658 хиляди лева. Евтиния, няма що. И не става дума за Лондон, а за цяла Великобритания, с всичките й чукари.
25
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такова нещо у нас не може да се случи, ние сме в рублевата зона...
24
2
 
12
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Световната монетарна финансова система, с резерва американски долар, колабира в момента, това предизвика и бондовата криза (с облигациите) в Обединеното Кралство, чието пряко следствие е и този срив на имотите, който е НЕИЗБЕЖЕН, както за Англия, така и за всички държави, които са зависими от сегашната доларова монетарна система.
23
2
 
18
 
! Отговори
Старият евреин преди 1 година
ох...на батко, пиленцата.... какво ги чака в София...панелки по 2000 евра метъра ипотекирани ...ох, ои вей гоим.......
22
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лихвите се вдигнали, цената почти същата, спада е съвсем лек и в крайна сметка плащат повече при покупката заради по-високите лихви.
21
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бритиша винаги са били смешни, излязоха от ЕС щото се мислят още за колониална сила, обаче реалността е друга :))) Индиеца сега ще ги довърши, ще стане като с Майкрософт работата :)))
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рязък спад с 0.4% или с 0.004 хилядни (за по-неграмотните в сайта). Дам, огромен спад, сега всички ще се юрнат да купуват, от 1 милион паунда станал на 996 хиляди. Това като промоция в български мол за черен петък бре!
19
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същото ще се случи и тук. Балонът с тези надути цени ще се спука...
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нормално няколко годишното парти свърши, алкохола и кристалите също свършиха леко поизтрезнелите очакват сервитьорите със сметките тогава ще стане тя...
17
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хех че Путин може да думне острова за 3 минути му лети 1на ракета до Лондон и още ще падат имотите там