Броят на "Гражданите на Райха" в Германия значително се е увеличил

Дълго време тайните служби не ги смятаха за заплаха
11 дек 2022 16:15, Нели Христова
42
Броят на "Гражданите на Райха" в Германия значително се е увеличил
Снимка: БГНЕС

Броят на жителите на Германия, които се идентифицират като членове на дясното движение "Граждани на Райха" (или "Райхсбюргери"), се е увеличил през последната година с 2000 до 23 000, като 10% от тях са склонни към насилие. Това съобщи вестник „Билд ам зонтаг”, позовавайки се на данни на германското вътрешно министерство. Според вътрешната министърка Нанси Федър привържениците на движението са извършили 239 престъпления през 2022 г.

„Имаме работа не с дребно хулиганство, всички извършители са в арестите“, каза тя. Според нея много "райхсбюргери" имат разрешителни за оръжия и тези документи трябва да бъдат анулирани. Движението "Граждани на Райха" възниква в Германия през 80-те години на миналия век. Неговите поддръжници са от по-старото поколение и все още вярват, че Германия съществува в границите от 1937 година. Те не признават сегашното правителство и декларират, че страната, както и в следвоенния период, е окупирана от съюзниците. „Райхсбюргерите“ са изграждали военни структури, провеждали са и закрити срещи. Те са издавали собствени документи, защото смятат за невалидни издадените от германските власти.

Дълго време тайните служби смятаха, че движението не представлява заплаха за конституционния ред, тъй като е много раздробено и няма никаква структура.

Радикализацията му е започнала в средата на 2010 година. На 7 декември 2022 г. германската главна прокуратура обяви потушаването на опита за преврат в страната. Германските разузнавателни служби са задържали 25 от над 52 заподозрени. 27 души все още се издирват. Операцията се превърна в една от най-големите в историята на Германия и бе невиждано предизвикателство за силовите структури, защото всички арести, обиски и други действия трябваше да се извършват едновременно не само като ден, но и като час. Плюс, че подготовката трябваше да премине при пълна тайна. Претърсванията бяха извършени в 11 от 16 федерални провинции на Германия, в над 130 къщи и апартаменти.

В същото време организацията на заговорниците се оказа голяма и обширна: тя включваше наследник на пруските принцове, политик, военни в оставка и военнослужещи от специалните сили на Министерството на отбраната. Много от тези, които са работили по плана, се идентифицират като "Граждани на Райха".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам политиката на федералното правителство за подкрепа на фашистите от Украйна, това дава отражение сред обикновените хора които виждат че фашизма вече е на почит
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им анулират разрешенията за оръжия? Но не са забранили на нашествениците-хрантутници, пардон, "бежанците", да носят ножове и да ги използват, за да колят подрастващи момичета!
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво от това те са се индетифицирали с друг Райх не този на Хитлер,който е мразен от съвремениците на ВСВ и след нея,Раиха като Раихстаг си е останал от тогава до сега представителите се сменяли през времената и Райха се променял като Райхстаг и с него представителите също в него когато Райхстага изгорял и Хитлер също с него,Райха се променил,Райхстага го изгорили и с него Райха се променил,но сега те се абстрахират от предвоенната и военната епоха и си търсят,искат тогавашния Райх и Райстаг.
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия,окупирана от американците,се оказва че все още спомена за могъщия Райх е жив.Това дава малка надежда.
26
1
 
3
 
! Отговори
ПКП преди 1 година
И в България има такова движение на Валтер Калашников
25
1
 
3
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Извират нацисти, от всички краища на платформата извират ешкеНАЦИта!
24
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То вече и на децата е ясно, че преврат няма и нямаше да има, а всичко е хвърляне на прах в очите на народа, че след като управляващите даряват оръжие на фашисти в Украйна следва, че и самите те са фашисти, но след като арестуват активисти от крайно дясно движение, значи управляващите не са фашисти, даже разкриват фашистки заговор и предотвратяват преврат. Жалка история, която се превърна във фарс!
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето къде са истинските фашисти!-:((((
22
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
докъде може да докара една страна един слаб политик като комунистката Меркел
21
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво престъпление са направили ? Никакво . Някой казал че едикойси е против властта . Нищо конкретно направено от тези опозиционери . Наще *** свалиха Орешарски от жълтите павета и нищо не им направиха.
20
1
 
35
 
! Отговори
огромна заплаха преди 1 година
Задържани 25 пенсионера. Намерени 2 въздушни пушки и 1 нормална. Акцията по потушаването на преврата бе проведена с помоща на 3000 полицейски служителя
19
1
 
32
 
! Отговори
SS преди 1 година
Никой не иска джендърска Германия и ЕС !
18
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Логично. Писна им от пасмина като *** да ходи там да рине дъното. ***, не се възгордявай- дори арабите взимат повече от теб в Германия, защото никой не е толкова функционално неграмотен, колкото българи, румънци и сърби.
17
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха, ха, ха и на немците им фиректиса от нов внос - цветни субекти с неясни цели. Меркел с добре дошли и тези иимпотентните след нея така оа'каха Дойчланд, че местното, коренно население взема АДЕКВАТНИ МЕРКИ. Прави са да си защитават земите, расата и традициите. Обърнаха западна Европа в мешавица на странни идеи, напъват и нас да превърнат в ЦИРКАДЖИЙСКИ панаир.
16
25
 
18
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Ами колкото и да се увеличават едва ли някога ще застигнат по численост народонаселението в путиновия Райх ... В империята на злото и световния тероризъм имперските амбиции и сърбежи на Кремълските военнопрестъпници и подопечното им крепостно население са ненадминати и недостижими в цял свят ... !!!
15
2
 
24
 
! Отговори
до анонимен преди 1 година
"Днеска са заловили 60 такива граждани на АМ Тракия.." ---- Ти съ моли Ердоган да не отвърже "синджира" на бежанците у Туркието в посока Бг, че с нашата "ограда", някой- друг заблуден граничен полицай и импотентната ни власт, Бг шъ съ превърне в гето за една година!, а Еврошенгенъ шъ запечата границите си на глухо!
14
5
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
България трябва да повдигне в Брюксел въпроса за санкции на германия, която подтиска свободата за самоопределяне. Войските на наго и без това не са си тръгвали, така че танковете да тръгват към Берлин! Няма по-смешна "държава" от германия и по-жалки подобия на хора от немците. Факти.
13
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гражданите на Райха са вече 86 млн. от които поне 10-15 млн. амуджи.. църни като катран. Днеска са заловили 60 такива граждани на АМ Тракия..
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да направят жената африканка боец 2, че да се посмеем още на Холивуд :))) До преди 50 години не са ги смятали за човешки същества, сега взеха да облъчват младите ке леши :)))
11
3
 
21
 
! Отговори
Слава Россиа преди 1 година
Москва го предсказа това. Песков ясно завяви: "След зимата на 2022, Европа няма да е същата".. Какво е имал в предвид..Само в Кремъл знаят.