Възстановяването на Украйна - най-големият проект в Европа

Зеленски: Ще похарчим за отбрана над 30 милиарда долара
28 дек 2022 22:08, Йоана Цонева
71
Възстановяването на Украйна - най-големият проект в Европа
Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че възстановяването на страната след войната ще бъде най-големият икономически проект в Европа.

Това стана по време на годишното му обръщение към Върховната рада.

Той призова депутатите да приемат закони, които да привлекат чуждестранни предприемачи и инвеститори.

Украинските бежанци в чужбина трябва да се върнат един ден в страната, постави друга цел Зеленски.

Той се похвали, че оръжейната промишленост на Украйна е една от най-развитите в света. Нейна задача е да допринесе за възстановяването на териториалната цялост на страната, отбеляза украинският президент.

Зеленски посочи, че Украйна ще похарчи за отбрана над 30 милиарда долара през следващите години.

Друга негова цел е да върне в страната всички украински военнопленници. От началото на войната през февруари в Украйна са се върнали 1456 военни, пленени от Русия, съобщи Зеленски.

Той добави, че е обсъдил чрез видеоконферентна връзка възстановяването на Украйна с главния изпълнителен директор на американската инвестиционна компания "Блекрок" (Blackrock) Лари Финк.

По-рано Зеленски написа във "Фейсбук", че в Бахмут са останали "само няколко цивилни".

Той не уточни точно колко местни жители са останали в този град в Донецка област, Източна Украйна, който през последните месеци става арена на ожесточени сражения.

"Миналата година там живееха 70 хиляди души", припомни обаче той.

В Бахмут "няма място, което да не покрито в кръв. Няма час, в който да не отеква ужасният грохот на артилерията", написа още Зеленски, чийто пост е придружен от няколко снимки, показващи колко големи са разрушенията в града.

Русия от лятото се опитва да превземе Бахмут. И двете страни в конфликта дават много жертви в битката за града, който е в руини, отбелязва АФП.

Журналисти от агенцията, посетили Бахмут през последните седмици, съобщиха, че там няма нито ток, а водоснабдяването е прекъснато.

Зеленски направи знакова визита в града на 20 декември - ден преди да отиде във Вашингтон. По време на единственото си посещение в чужбина от началото на руската инвазия на 24 февруари президентът на Украйна подари на американския Конгрес украинско знаме, подписано от защитници на Бахмут.

Във войната в Украйна са убити или ранени близо 18 хиляди цивилни

Във войната в Украйна са потвърдени близо 18 хиляди случая на убити или ранени цивилни, заяви Върховният комисариат на ООН по човешките права.

От 24 февруари, когато руските сили нахлуха в Украйна, до 26 декември са регистрирани 6884 случая на убити цивилни и 10 947 - на ранени.

Сред убитите има 429 деца.

Върховният комисариат подчертава, че действителният брой на убитите и ранените цивилни е по-голям, но събирането на достоверни данни от райони, през които преминава фронтовата линия, е трудно.

Киев настоя Украинската православна църква да се дистанцира от Москва.

Още по темата
Междувременно в продължаващия спор за това дали Украинската православна църква (УПЦ) трябва да остане в световноизвестния манастирски комплекс Киево-Печорска лавра, украинското ръководство настоя църквата да се дистанцира от Москва, предаде ДПА.

Ако нямате връзки с Русия, тогава официално кажете сбогом, кажете, че (руският президент Владимир) Путин е сатана, каза по телевизията секретарят на съвета по национална сигурност Олексий Данилов.

Православната църква на Украйна (ПЦУ) е независима от руско настойничество. До месец май другият клон на православната църква в страната - Украинската православна църква (УПЦ), беше подчинена на Московската патриаршия. По това време УПЦ официално се отрече от Москва и осъди войната на Русия срещу Украйна, наредена от Путин.

Украинските власти обаче продължават да подозират УПЦ в сътрудничество с Москва. Нейни обекти на няколко пъти бяха претърсвани от властите в Киев. Договорът за наем на УПЦ за ползване на историческия източноправославен пещерен мъжки манастир Киево-Печорска лавра беше прекратен. В резултат митрополит Павел Лебед, игумен на манастира, разкритикува украинския президент Володимир Зеленски и помоли да остане в Киево-Печорската лавра, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
13
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наркоманът винаги гледа да харчи чужди пари.
10
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
те америкнците и на Афганистн ОБЕЩАВАХА ..ама в афганистан жените им свестни...а окраинките се продават за 10 евро
9
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ще похарчиш ти.....американците и европейците плащат наркомане
8
13
 
26
 
! Отговори
Стига преди 1 година
с този шут!
7
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възстановяването й ще е в Русия. А за Зеленски клоуна никой няма и да си спомня.
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха ха ха ха
5
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно зеления един ден дали няма да отиде да живее в Америка след изпълнение на всички задачи които му наредиха от там. Нашия Дянков ни предлагаше постни пици и после хоп отиде отвъд океана. Тези продажници трябва да бъдат съдени.
4
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом копейчо скимти и иска избори, значи ПП са на прав път.... а и рашките получават шутове в Украйна!
3
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Taka e. инаги след война има икономически бум. Но Русия ще плаща и за щастие има с какво. Всичко си има цена.
2
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста се е нашмъркал, горкия. Европа трябва да плати за дрогата.
1
4
 
37
 
! Отговори
мак преди 1 година
Посмалете с отразяването на тоя. То бива бива, ама през 5 минути го показвате.