Русия не иска мир, ще се стреми към военно решение в Украйна

Всеки мирен план за Украйна трябва да признава руската анексия
28 дек 2022 18:45, Александър Попов
370
Русия не иска мир, ще се стреми към военно решение в Украйна
Снимка: БГНЕС/EPA

Всеки мирен план за Украйна трябва да признава руската анексия на четири нейни области, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Песков отхвърли мирния план от 10 точки на украинския президент Володимир Зеленски. Всички предложения за слагане на край на конфликта трябва да отчитат "днешните реалности", предупреди говорителят на Кремъл, според когото Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в Украйна вече са част от Руската федерация.

Русия анексира тези четири украински региона след референдуми през септември, отхвърлени от Киев и Запада като фалшиви. Освен това Москва на практика не контролира изцяло нито една от тези области, отбелязва Ройтерс.

Зеленски представи мирния си план миналия месец. Украинският президент лобира за своята инициатива, която обсъди с редица чуждестранни лидери, сред които и президентът на САЩ Джо Байдън, и призовава за провеждането на световна среща на върха за мир на тази основа.

Планът предвижда изтеглянето на руските войски от международно призната територия на Украйна (т. е. от всички окупирани от 2014 г. територии). Москва на свой ред многократно увери, че е готова да преговаря с Киев, но казва, че не вижда желание от негова страна, отбелязва Ройтерс.

Още по темата
Във всекидневната си сводка за хода на войната Институтът за изследване на войната коментира днес, че Русия не се е отказала от максималистичните си цели в Украйна и не възнамерява да води сериозни преговори. Базираният във Вашингтон мозъчен тръст цитира изказване на руския министър на външните работи Сергей Лавров от вчера, че страната му ще продължи да се стреми към военно решение на конфликта, докато украинското правителство капитулира пред нейните условия.

Киев и Западът са "добре запознати с предложенията на Русия за демилитаризация и денацификация" на контролираната от Украйна територия, заяви вчера Лавров в интервю за ТАСС и предупреди, че руската армия "ще реши тези проблеми", ако тези искания не бъдат изпълнени, припомня Институтът за изследване на войната в сводката, публикувана на неговия сайт.

Американският изследователски център отбелязва, че руските искания за "демилитаризация" имат за цел да лишат Украйна от капацитет да се защитава при нови атаки, а под "денацификация" се има предвид смяна на властта в Киев.

Лавров също призова Украйна и Съединените щати да признаят анексирането от Русия на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още по темата: Русиявойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам за Путин, но Борел заяви, че войната в Украйна "трябва да се реши на бойното поле", т.е. главния "дипломат" на ЕС казва, че преговори НЯМА да има. Също така "миролюбивия" ЕС финансира войната в Украйна с пари от "Фонда за МИР" на ЕС! Та, къде виждате мястото за преговори?
264
8
 
7
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
След преврата в Киев през февруари 2014, руснаците опитваха со благо и со кротце 8 години. Но не, англо-американците много държаха украинците да отнесат един сериозен кютек, така че в един момент Владимир Владимирович просто нямаше друг избор.
263
6
 
4
 
! Отговори
Безпартиен преди 1 година
Кой ще победи? Няма начин да не се правят залози и се чака печалба. А що никой не търси сметка от американския ръжен? Поръчват си оръжия все по-нови и повече. Като им ги доставят да не забравят и грес от био лабораториите да дотурят. И да ни сладко. Ако има извънземни, сигурно се обзалагат, че ПО-ТЪПО ЧОВЕЧЕСТВО не са виждали.
262
5
 
9
 
! Отговори
Военен преди 1 година
Братята украинци ще наврат миризливия руски ботуш в миризливите руски *** и с шут ще ги върнат в Москва! *** са обречени! Много скоро и китайците ще ги подпукат откъм изток.
261
4
 
8
 
! Отговори
Матрос преди 1 година
Абе Путин,кажи си направо колко човека по ПЛАН имате да унищожите в Украйна,колко се ла и градове сте планирали ДА ЗАТРИЕТЕ,колко процента от инфраструктурата на страна та да е унищожена,каква част от имуществото на украинците ЗАГРАБЕНА ...поне веднаж ка жи ижстината,че се наслушахме се на лъжи и увъртания от цялата плеяда кремълски " вел можи "!
260
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коя история се повтаря бе по долния. Че сте си натракали и лайковете. Крим е в Руската империя и в Съветския съюз. !!!
259
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В другите сайтове не е точно така заглавието. Казал е че ако няма мир всичко ще се реши на бойното поле. Запада САЩ Нато и украйна казват същото от много време на сам още от пролетта.Плюс.
258
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До sd каквото и да значи това. Радваш се че са загинали много руски. Нямаш морални ценности като повечето от вас. Само че това е блъф който искаш да пробуташ. Не се хаби няма да мине.
257
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек искаш да има Нато но да няма нов СССР. Ще има. Няма да стане на трроловете. Време трябва.
256
8
 
5
 
! Отговори
при капитулация.... преди 1 година
На Украйна, ако загуби войната няма да има и репарации ! Така че и пред двете държави стой въпроса за победа ,ако Украйна загуби може и най-вероятно ще изчезне като държава ! после да му мислят съседите защото започва връщането на СССР -- някой ще каже че НАТО ще се намесе -то кога не се намеси още във началото едвали после ще рискуват Путинците всеки ден мислят нови атоми ! Затова НАТО трябва със целия си ресурс да помага на Украйна ,а не да се стиска ,като Б-я !
255
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лайк не мога да сложа дори на себе си скача минус. Това е мека цензура.
254
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кримската война като била загубена от Русия според долния Защо Крим е в Руската империя и във Великия Съветски съюз !?!
253
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Джаанго подкрепям те.
252
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моля спрете с тая фалшифкация. Слагам плюс скача минус и обратно.
251
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Задокеанските трролове пак са тук. Снощи един обясняваше по опорки за часовите зони , но не знаеше какво е часова разлика. Карай да върви. Но това са манипулации.
250
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моите лайки или не се хващат или са антилайки.
249
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съжалявам да го кажа но на други места новината не е поднесена точно така. Думите на Песков тук са извадени от контекста. Той казва че ако не се стигне до мирни преговори въпроса ще се реши на бойното поле. Малко по различно е. Но това че изхода ще се реши на бойното поле го слушаме от Западните лидери много отдавна. Песков също стига до извода. Не е вярно че Русия не иска мир. Точно обратното е.
248
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всичко, по границите на русия, трепери и псува. искат големите държави да нападнат и да съсипят врага им. национализма разцъфтява в източна европа. дали бивите бивши соц колонии ще удавят европейската демокрация.
247
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долния плюс от мен но не се хваща. Хората от Донецка и Лиганска области са подложени на обстрел от осем години и няма как да останат в украйна която ги разбомби Почти същото е в Запорожие и Херсон.
246
8
 
8
 
! Отговори
Мак лайн преди 1 година
Русия ще спечели , анексираните области са руски и няма да се върнат на нацистите.