Еврото дойде, дойде и голямо поскъпване в Хърватия

Търговци закръглят цените на основни стоки
5 яну 2023 11:38, Росен Стойчев
443
Еврото дойде, дойде и голямо поскъпване в Хърватия
Снимка: БГНЕС/EPA

Голямо недоволство цари в Хърватия след смяната на валутата в страната, съобщи Bulgaria ON AIR.

Оказва се, че в страната има поскъпване на стоките, търговците повсеместно закръглят нагоре новите цени на стоките.

Страната влезе в еврозоната преди няколко дни. През този период има установени над две хиляди нарушения от търговци.

Още по темата


Много хървати съобщиха за завишени цени при преминаването към новата валута. Във вторник се проведе среща с представители на големите магазини в страната.

Министърът на икономиката обяви, че им вариант за правителствени действия спрямо търговците на дребно, които се опитват в новата ситуация да завишат цените за гражданите.

Предстои да се приемат правителствени решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


443
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
282
3
 
27
 
! Отговори
Чичовци преди 1 година
Тези търговци,както и нашите и всички търговци по света са ШАРЛАТАНИ.Да не говорим за ориента!Там е върхът на сладоледа.99%от търговците да или ориенталци,неандерталци или са с такива разбирания.Проституцията и търговията са Посестрими.
281
7
 
13
 
! Отговори
Кибик преди 1 година
Много ми харесват "полезните ***". Половината смятат, че ако не е Евро ще е Рубла, а другата половина нямат мнение. Накрая обаче всички еднакво ще са в тигана, ще си броят центчетата и ще викат: "Ам, нии май пак се прееб*хме!" Няколко акули ще се налапат, а вие пак ще зяпате като таранки
280
10
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди около месец (мисля) излезе тук една статия. Една :умна глава" се опитваше да ни успокоява, че България небива да се страхува от въвеждането на еврото. Нямало да има поскъпване и доп. инфлация. Тогава аз коментирах, че в България ще се случи това, което се е случило в АБСЬОЛЮТНО ВСИЧКИ държави, преминали този процес. Е- това ни чака и нас. За какъв козлодУЙ ни е тогава това евро???
279
2
 
11
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Анонимен 289 Правилно. Няма да си играят на евро центове , я . В Коста Рика няма стотинки. Най ниската парична единица е един долар.
278
1
 
12
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
До Анонимен 287 Бързи кредити , бавно и мъчително връщане.
277
8
 
27
 
! Отговори
Така е .. преди 1 година
И нас не чака същото.Никакъв Шенген и Еврозона.
276
4
 
14
 
! Отговори
Хххх преди 1 година
До 295Айде още един прооооз ***....никъде никога не е имало клауза при приемането на Бг в ЕС че автоматично приемаш еврото....UK никога не влезе в еврозоната, Финландия също не е Швеция също...
275
7
 
16
 
! Отговори
Хххх преди 1 година
До 297Ей ръзбирач...всеки много добре знае че левът е стабилен защото сме в валутен борд....ти не можеш да приемеш еврото докато сив валутен борд т.е. първо ще се премахне валутния борд което най-вероятно ще определи реалния курс евро лев и след това ще приемеш еврото...и тук се говори че търговците завишават цените закръгляйки ги нагоре...ръъъъзбираз проооооз.
274
23
 
3
 
! Отговори
Стамболов преди 1 година
До АнонименГърците са си фалирали винаги,а и не са били във валутен борд.Ние сме фиксирани за еврото откакто го има и преди това за марката.Няма каво да поскъпва щото си имаме фиксиран курс от 20 години 1Е=1,95 лв...
273
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в гърция 300 % е било поскъпването при приема на еврото
272
20
 
11
 
! Отговори
Мнеееее преди 1 година
До МдаааааТова допитване уж за еврото ще е рално допитване за излизане от съюза и понижаване на икономика и заплати с 70%.Още 2006г приехме еврото като подписахме клауза в договора за присъединяване.Не му се връзвайте на провинциалните номера на Койпейкин....
271
16
 
6
 
! Отговори
анексирани от Рашка преди 1 година
Ако бяха приели рублата щяха сега да закръглят надолу.
270
3
 
12
 
! Отговори
до шменти преди 1 година
Ако до сега не си разбрал причините за "голямото поскъпване", няма и да ги разбреш, дори не се напрягай!
269
21
 
12
 
! Отговори
Шменти капели преди 1 година
Ами ние като не сме въвели Еврото защо дойде голямото поскъпване Стига вече сте плашили хората с това Евро
268
5
 
25
 
! Отговори
до анонимен преди 1 година
"Търговците нямат файда да вдигат цените, въпроса е кой щи купува стоката?" ----- Проблема за потребителя е, че "ще - не ще", но ще купи! Вярно, потреблението ще се "свие" и това неминуемо ще доведе до фалити, особено при дребния и среден бизнес, ще оцелеят едрите монополисти. Следва неминуем ръст на безработицата и обедняване на населението! Ето това ще се случи с Хърватия, особено при тази икономическо-енергийна криза, това ни чака и нас!!!
267
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четох форумите под хърватски издания много от тях казват че надуването на цените е започнало по от рано а на сутринта след приемането всичко закръглено ,продукта примерно е 1,80 куни ,станал моментално две евро
266
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е поредното прецакване на стадото,нещо като бързите кредити,но завинаги.
265
7
 
21
 
! Отговори
доктор преди 1 година
Направили американците квантов компютър дето предсказва бъдещето. Сяда президента и пита: Ще има ли трета световна война". Компютъра отговаря: "Да!". "Ужас" мисли си президента... Пита пак: А ще съществува ли САЩ след това?". Облекчен задава последния си много важен въпрос: "А колко ще струва един Биг Мак с кола след това?". Компютъра отговаря: "3 рубли и 55 копейки"...
264
19
 
7
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Да, но с високите цени идват и високите заплати, после пристигат африканските банани и започваме да се чувстваме като бели робовладелци.
263
8
 
24
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Европейските ценности - лъжи, кради, ограбвай, мачкай, бучи с "ваксини", вдигай цените на тока, спирай тока, стой на студено. Като фурашкаджията насрочи поредния цирк "избори" пак ходете да легитимирате 240-те бо-клу-ка.