Киев: Бахмут и Соледар - това е битката при Вердюн на 21 век

Русия е хвърлила почти всички основни сили в посока на Донецка област
13 яну 2023 19:30, Йоана Цонева
140
Киев: Бахмут и Соледар - това е битката при Вердюн на 21 век
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на офиса на президента на Украйна Андрий Ермак сравни ситуацията в района на Бахмут и Соледар с битката при Вердюн* през 1916 г. в отговор на въпрос на журналист от френския Le Monde какво се случва сега в Донецка област. Думите му са цитирани от руската служба на "Би Би Си".

"Ситуацията е тежка, дори много тежка. Това е битката при Вердюн през 21 век. Боевете се водят от няколко месеца, но нашите бойци успяват да задържат позициите си. Руснаците пускат престъпници от затворите, които умират веднага когато стигнат до фронтовата линия. Телата им са оставени на място, дори не ги събират, има много човешки загуби от руска страна, много повече отколкото от наша. Ние очевидно ценим живота на нашите войници повече. Но пред нас е човешка маса, която непрекъснато атакува, атакува, атакува. Соледар е място на улични битки, където нито една от страните не контролира града. Руснаците са там, но не контролират града. Ситуацията е сложна, но нашата цел е да освободим нашите територии, да възстановим напълно териториалната цялост на Украйна.

В петък, след публикуването на интервюто, руското министерство на отбраната заяви, че е поело контрола над Соледар. Украинските военни отричат загубата на града.

Според Сергей Череватий, представител на Източната група на въоръжените сили на Украйна, въоръжените сили на Украйна все още са в града.

"В самия град се водят боеве, информацията, че украинските сили са напуснали Соледар, не е вярна, водят се боеве. Не съобщаваме подробности, за да не разкрием тактическата позиция на нашите бойци. Вражеските сили надделяват, защото са хвърлили в тази посока максимална сила. Но нашите сили все още се бият в самия град", казва Череватий.

Според заместник-министъра на отбраната на Украйна Анна Маляр снощи "в Соледар е било горещо". Русия е хвърлила почти всички основни сили в посока на Донецка област , каза тя в петък сутринта.

*Битката при Вердюн, останала в историята като Вердюнската месомелачка, е най-дългата битка от Първата световна война.

Историците все още спорят за точните числа на загубите на страните. Според груба оценка около 300 хиляди германски и френски войници са загинали в битки в североизточна Франция за 10 месеца през 1916 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
задушава Украйна като питон - не като мечка!
50
7
 
8
 
! Отговори
До 49 преди 1 година
Води война на изтощение затова-задушава Украйна като питан-не като мечка!
49
11
 
6
 
! Отговори
Баба ми преди 1 година
Е ръководила ТКЗС произвеждали са ананаси,банани,портокали хранили са Запада да не загине,комунисткаРусфилка.От нея знам че русАрмия е сила. По вс теории на военното дело,този който атакува месеци и не пост целите си,дава минимум 3пъти повече жертви. Но русАрмията е високотехнологична и ултраХиперСупер междузвездна и за нея не важи.Тя атакува с месеци,не превзема,но и жертви не дава,баба ми така каза.Хахаха!
48
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудя се на Путин...до кога ще ги гали с перце......Крайно време е покаже мощта на руската мечка!
47
1
 
1
 
! Отговори
До до 37 преди 1 година
Като ти чета неграмотните писаници и си мисля , че няма какво да с научи от теб! Не ставаш за съждения!
46
12
 
7
 
! Отговори
аа преди 1 година
Парадната армия всеки ден превзема Соледар
45
3
 
2
 
! Отговори
Do SS преди 1 година
Да, ГРАД е. От ВСВ. Нищо ново
44
4
 
12
 
! Отговори
Архиваря преди 1 година
Бойците при Вердюн са се питали какъв е смисъла от толкова много cмъpт и толкова много кръв, само за да се овладее някакъв забравен от Бога буренясъл хълм, на някое забравено от Бога място... Същата е ситуацията днес в малкото, забравено от Бога градче Соледар, което преди войната никой не беше чувал... Жалко че войниците не могат да ме чуят, но най-добрия вариант за тях е да се оттеглят и едните и другите, и да поискат от началниците си, те да отидат да мpът за някакви безумия...
43
5
 
13
 
! Отговори
До 37 преди 1 година
И в двата случая Англия действа на принципа разделяй и владей. ЮОщи един пример, когато Англия трябва да се откаже от остров Кипър, та не ме разрешава да се присъедини към Гърция а насъсква разделението межде двите етнически групи! Още един пример- Острова Ирландия още е разделен- една част е окупирана от Англия!! В Украйна също Запада активно раздели народа чрез пропаганда и финансиране на преврат!Ако не можеш да видиш схемата по която действат САЩ и Англия- не си умен..
42
10
 
5
 
! Отговори
ха ха преди 1 година
Утре рашките пак ще са превзели Соледар
41
18
 
6
 
! Отговори
Нямам търпение вече! преди 1 година
Кога ще видим отново окупация на Петербург и много умиращи от глад руснаци?!
40
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не разбирам до ден днешен за какво е тази война?" -------------------------------------------------- За пари! САЩ досега са спечелили един трилион долара от продажба на оръжие и втечнен газ..За кантрол! САЩ циментират контрола си върху Европейската колония!
39
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ме интересува Бахмут Соледар ПАНИМАЕШ ли бре Пено ?Интересуваме тука и семейството ми ПАНИМЕШ ли бре Пурко ?
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Соледар е зачислен,ахмат сила.
37
9
 
5
 
! Отговори
до 34 преди 1 година
Нищо общо няма Индия с Пакистан и Русия с Украина.Недей да сравняваш краставици с картофи.Тук не днес се дава да е държава на Украина.Лани баба пръднала чак сега и замирисало,лазва народната поговорка.
36
3
 
12
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Z
35
8
 
26
 
! Отговори
300 000 преди 1 година
Горе-долу толкова западни наемници ще загинат и в Украйна.
34
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Израел спира помощите за украински бежанци,аре отлюспени.
33
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Аз не разбирам до ден днешен за какво е тази война?" -------------------------------------------------- Когато Англия е принудена да признае независимостта на Индия, тогава английските интриганти започват да прилагат правилото "РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ". Дотогава живели в единна държава, подкокоросвани от англисйките интриганти се образува държавата Пакистан, по късно Бангладеш. Пакистан и Индия толкова се мразят сега, че е много вероятно да разменят и ядрени удари - естествено подкокоросвани от друг.
32
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората са разделени, едните искат да са роби на САЩ, другите роби на Русия! САЩ и Запада не им разрешават референдум, да си избират съдбата по мирния начин!