Киев: Бахмут и Соледар - това е битката при Вердюн на 21 век

Русия е хвърлила почти всички основни сили в посока на Донецка област
13 яну 2023 19:30, Йоана Цонева
140
Киев: Бахмут и Соледар - това е битката при Вердюн на 21 век
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на офиса на президента на Украйна Андрий Ермак сравни ситуацията в района на Бахмут и Соледар с битката при Вердюн* през 1916 г. в отговор на въпрос на журналист от френския Le Monde какво се случва сега в Донецка област. Думите му са цитирани от руската служба на "Би Би Си".

"Ситуацията е тежка, дори много тежка. Това е битката при Вердюн през 21 век. Боевете се водят от няколко месеца, но нашите бойци успяват да задържат позициите си. Руснаците пускат престъпници от затворите, които умират веднага когато стигнат до фронтовата линия. Телата им са оставени на място, дори не ги събират, има много човешки загуби от руска страна, много повече отколкото от наша. Ние очевидно ценим живота на нашите войници повече. Но пред нас е човешка маса, която непрекъснато атакува, атакува, атакува. Соледар е място на улични битки, където нито една от страните не контролира града. Руснаците са там, но не контролират града. Ситуацията е сложна, но нашата цел е да освободим нашите територии, да възстановим напълно териториалната цялост на Украйна.

В петък, след публикуването на интервюто, руското министерство на отбраната заяви, че е поело контрола над Соледар. Украинските военни отричат загубата на града.

Според Сергей Череватий, представител на Източната група на въоръжените сили на Украйна, въоръжените сили на Украйна все още са в града.

"В самия град се водят боеве, информацията, че украинските сили са напуснали Соледар, не е вярна, водят се боеве. Не съобщаваме подробности, за да не разкрием тактическата позиция на нашите бойци. Вражеските сили надделяват, защото са хвърлили в тази посока максимална сила. Но нашите сили все още се бият в самия град", казва Череватий.

Според заместник-министъра на отбраната на Украйна Анна Маляр снощи "в Соледар е било горещо". Русия е хвърлила почти всички основни сили в посока на Донецка област , каза тя в петък сутринта.

*Битката при Вердюн, останала в историята като Вердюнската месомелачка, е най-дългата битка от Първата световна война.

Историците все още спорят за точните числа на загубите на страните. Според груба оценка около 300 хиляди германски и френски войници са загинали в битки в североизточна Франция за 10 месеца през 1916 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
13
 
! Отговори
SS преди 1 година
Това на снимката е РСЗО (реактивна система за залпов огън) ГРАД ! Калибър 122милиметра
30
4
 
22
 
! Отговори
София преди 1 година
Абе, тия в Украйна да не страдат от вродена грандомания?!? Тоя как може да сравнява някаква съвременна битка със стотици жертви с такава от миналото със стотици хиляди жертви. То бива да си неадевактен, бива да си неграмотен, ама тия минават всякакви граници.
29
9
 
4
 
! Отговори
ПАЧЕМУ БЕ ДЖАНЪМ? преди 1 година
ПИЯТ И СЕ БИЯТ И ХИЧ НЕ ИМ ПУКА. ЛЕНИН И СТАЛИН НАПРАВИХА НОВИЯ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ЧОВЕК В СССР И В БЪЛГАРИЯ ТОЖЕ- ВСЕОТДАЕН, ЧЕСТЕН, РАБОТЛИВ, БОРЕЦ МИР И СПРАВЕДЛИВОСТ И ПРЕДАН НА ПАРТИЯТА, АМА ТИЯ СА ДРУГИ - ИЗРОДИХА СЕ НОВИТЕ ПОКОЛЕНИЯ. ДО ВЧЕРА БРАТЯ ПО БУТИЛКА, ДНЕС СЕ ТРЕПЯТ?
28
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не разбирам до ден днешен за какво е тази война?
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И двете страни казват че другата страна има много жертви . И кой казва истината ? Аз мисля че укринците имат повече жертви но и руските не са малко. Това защото руснаците имат повече артилерия и тежка техника . Ако силите бяха по равно тогава руснаците щяха да имат значително повече жертви . И в крайна сметка важното е само кое излиза по евтино . Снарядите или хората ;)
26
2
 
3
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Люся, или Арестович, кой казва?
25
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС в момента поддържа икономиката си на ръба на рухване само благодарение на газта и нефта на Русия (вече не толкова евтини защото са продават чрез посредници като неруска). Но Русия може да скъса всякакви отношения и договори с ЕС, това означава икономически крах за ЕС. Руското правителство иска да прекрати отношенията си с Европа. Предложение за прекратяване на международните договори със Съвета на Европа е изпратено до президента на РФ Владимир Путин
24
11
 
6
 
! Отговори
ЕВАЛЛА ПП преди 1 година
КИРО И АСЕН ДАДОХА 3 МИЛИАРДА НА ПУТИН ОТ БЕНЗИНА И НАФТАТА! АМА ОТ НАШИТЕ ДЖОБОВЕ. А ЗА УКРАИНСКИТЕ БЕЖАНЦИ САМО НЯКОЛКО МИЛИОНА? ИСТИНСКИ ЕВРОАТЛАНТИЦИ.
23
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Червените кхмери кат по команда се нахвърлиха тук да пишат глупости .
22
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Буряти няма. Престъпниците са накарани насила да воюват. Не са доброволци.
21
7
 
11
 
! Отговори
еми умирайте преди 1 година
Борел: Повече от 17 градуса в дома е престъпление срещу ценностите на ЕС. "Изправени сме пред избора между свободата и комфорта. Говорихме много за това, че сме готови да умрем за идеалите на демокрацията, сега е моментът да го докажем".
20
18
 
5
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Руското министерство на отбраната е потвърдило, че щурма на Соледар и извършен от бойци на "Вагнер", с други думи от руски затворници. В превземането на Соледар не е участвал нито един боец от редовната руска армия, нито един десантчки. Победата е изцяло дело на руските затворници. Първите стотина руски затворници, които са изпълнили вече договора от шест месеца и са вече обратно в Русия, помилвани.
19
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Zомбитата сами си трепят запасняците. Пияните им артилеристи рядко улучват украинци и по често улучват собствените си пандизчии, бандити и запасняци.
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са го преписали от руски медии още късната есен показаха снимки от телефоните на убити украинци как окопите са пълни с рядка кал като тресавище
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
101 въздушно десантна дивизия чака да ритне бурето на фюрера.
16
1
 
2
 
! Отговори
МНОГО ЖЕРТВИ БЕ? преди 1 година
ТАКА НИЕ ПАЗИМ НЕУТРАЛИТЕТ И ПОМАГАМЕ И ДВЕТЕ ВОЮВАЩИ СТРАНИ.
15
2
 
5
 
! Отговори
Headshot преди 1 година
Чак пък "верддюн на 21-ви век", по-скоро прилича на международен турнир по counter strike за аматьори, където въпреки това някои играят с хакове, а админите спят.
14
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
този път Червената Армия е Zомби армия и ще зи завре байряка в задния вход
13
5
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Хората са разделени, едните искат да са роби на САЩ, другите роби на Русия! САЩ и Запада не им разрешават референдум, да си избират съдбата по мирния начин!
12
13
 
8
 
! Отговори
МНОГО ЖЕРТВИ БЕ? преди 1 година
ЩЕ ИМ СТИГНАТ ЛИ ЧУВАЛИТЕ НА РАШКИТЕ? ВЕРНО ЛИ ИНАСЯМЕ ОРЪЖИЕ ЗА УКРАЙНА И ЧЕРНИ ЧУВАЛИ ЗА РАША?