"Троянска луканка" - защитена евромарка за България

Регистрирането името на продукт като ХТСХ го защитава от злоупотреба и фалшифициране
19 яну 2023 06:29, Йоана Цонева
14
"Троянска луканка" - защитена евромарка за България
Снимка: Министерство на земеделието

Европейската комисия одобри наименованието "Троянска луканка" да бъде вписано в регистъра на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ). Регистрирането името на продукт като ХТСХ го защитава от злоупотреба и фалшифициране.

"Троянска луканка" се произвежда по традиционен начин, включващ процес на сушене и опушване, което прави продукта уникален за България, посочват от ЕК.

Още по темата
Наименованието "Троянска" произхожда етимологично от името на град Троян, където луканката за първи път е произведена и след това популяризирана от майстор Илия Таслаков. През 1883 г. той е внесъл в България първите машини за мелене на месо, както и се смята за един от първите производители на луканка.

Новото наименование ще бъде добавено към списъка с 69 храни с традиционно специфичен характер, които вече са защитени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
значи с месо от испания правим луканка и си правим реклама само че без мен имоето семеиство 20 години вече не консумираме месо
9
0
 
7
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Значи , плащаш солидна сума на някакви си бюрократи дето по цял ден седят на столчета в някоя канцелария .... и никой вече не може да ти фалшифицира продукта на който самия ти си отмъкнал рецептата и си я фалшифицирал за по-голяма печалба .... .бахахахаха . Уникално ....
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А снимкаджията? Каква култура има снимкаджията? вляво е сложена мелачка за чер пипер, която е с изработка на югоизток от България. Внасят ги през Туция. Подобни мотиви има и в Азербайджан, и Предна Азия. Не че е лошо, оттам в Европа идва богатството на вкусове, но традиционно българско не е.
7
3
 
7
 
! Отговори
Пиша коментар преди 1 година
Цената на сух телешки суджук става към 50 лв. Тази луканка на каква цена е?
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече невярвам на никакви стандарти,бдс,защити и тн . 80% от всичката месоподобна маса е внос, в т.ч. огромен внос на зцамразени субпродукти от цял Свят-кръв,черва,сърца , обработени с химикали, и 10-20 години отлежали.
5
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смядовската луканка при бай Тошо беше върхът! Шпековият салам при бай Тошо беше върхът! Салам Камчия с чесън при бай Тошо беше върхът! Сега 100 вида луканки и салами и едно НИЩО накрая!
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оня ден си я купих. Рязах я с трион.
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
См ех. Ти тая "луканка" е само кокали и жили.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко повече да се фалшифицират подобни "запазени марки" ? Можеш да ги мажеш на филия понеже са пълни с мас и вода.
1
1
 
17
 
! Отговори
В.Узунов преди 1 година
От троянските неща предпочитам сливовата