Шири ли се корупция в Украйна? Зеленски обеща: Бързо ще се справим

Тя е хроничен проблем на страната, изтласкан от войната
23 яну 2023 07:00, Александър Попов
186
Шири ли се корупция в Украйна? Зеленски обеща: Бързо ще се справим
Снимка: БГНЕС/EPA

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че корупцията - хроничен проблем на страната, изтласкан на заден план от войната срещу Русия - няма да бъде толерирана, и обеща, че тази седмица ще бъдат взети ключови решения за изкореняването й.

Обещанието на Зеленски бе дадено на фона на твърденията за корупция по високите етажи на властта, включително доклад за съмнителни практики при възлагането на военни поръчки, въпреки че официални лица насърчават националното единство, за да се противопоставят на инвазията.

"Обществото ще получи пълна информация, а държавата ще предприеме необходимите силни стъпки. Искам това да е ясно: няма да има връщане към това, което е било в миналото, към начина, по който са живели различни хора, близки до държавните институции, или тези, които цял живот са преследвали постове", каза Зеленски в нощното си видеообръщение.

Той съобщи също, че заместник-министърът за развитието на общините, територията и инфраструктурата Васил Лосински, който беше задържан от Националното бюро за борба с корупцията по-рано миналата седмица, междувременно е бил освободен.

Според публикации в медиите Лосински е обвинен, че е взел подкуп от 400 хиляди долара за покупката на генератори в условията на безмилостни руски атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна.

Украинският президент се спря и на съобщенията за закупуване на хранителни продукти за войниците на завишени цени, в резултат на което се твърди, че са се обогатили държавни служители.

Според официална информация украинският министър на отбраната Олексий Резников ще говори пред парламента по въпроса. Министерството на Резников определи твърденията като "фалшиви" и в момента парламентарна комисия провежда разследване.

Украйна има дълга история на ширеща се корупция и нестабилно управление, като Transparency International класира корупцията в страната на 122 място от 180 държави, което не е много по-добре от Русия през 2021 г.

ЕС превърна антикорупционните реформи в едно от ключовите си изисквания за членството на Украйна, след като миналата година предостави на Киев статут на кандидат за членство.

"Тази седмица ще бъде времето за вземане на съответните решения", заяви Зеленски. "Решенията вече са подготвени. Не искам да ги оповестявам в момента, но всичко ще бъде справедливо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 1 година
Щом по време на война го прават , преставетеси какво е било преди войната. Значи изводьт е един или растрел за корупция както в Китай или нема оправия . За нашите ние си го знаеме доде може тоест доде опре ножа до кокала.
149
2
 
6
 
! Отговори
Джордже Балашевич преди 1 година
Надрусан *** гном. Унищожаваш собственият си народ!
148
0
 
8
 
! Отговори
Ирина преди 1 година
Отдавна е известно,че Украйна е най-корумпираната страна в света-те самите по ТВ са го коментирали-предпоставки за това са "американските инвестиции" и подкупността на хората-много забогатели бяха във властта-затова бяха и протестите 2014г.,но стана още по лошо и заробващо.Защо ли?
147
1
 
7
 
! Отговори
AZ преди 1 година
Много добре си играе ролята режисирана от Вашингтон.
146
17
 
3
 
! Отговори
Путин на въжето преди 1 година
Русия трябва да бъде унищожена веднъж завинаги.Няма по-голямо зло в цялата история на човечеството от Русия.
145
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Естествено, че се шири. Само в Русия няма. Именно за това взеха Киев за три дни и в момента натягат Берлин. :)))))))))
144
0
 
13
 
! Отговори
Дедо Поп преди 1 година
Щели да се справят бързо с корупцията в Украйна ? КОГА ??? И това го казва човека който е декларирал в САЩ богатство за над 1 МИЛИАРД ДОЛАРА ...3 имения и 4 яхти плюс акции в 5 от най-големите американски компании .... От какво ли ? Сигурно спестявания от закуски когато е бил вторикласен комик ? Зеленски върви с бързи крачки към съдбата на колегата си Порошенко - осъден ефективно за държавна измяна и корупция в особено високи размери .......
143
0
 
6
 
! Отговори
урко преди 1 година
е , па от цял свят сега там се сипят блага - че как човек да не се облажи като бърка в кацата с меда - всеки гледа да закъта нещо настрана - за черни дни. Те - тия жипки за по 200 бона де ги карат тука т.нар. "бежанци" от там - да не са купувани със слама??? Подлъгаха ги още преди години, дадоха им това - онова и завъртяха опашката къде оттатък атлантика, отвориха портата за янките, ама ядосаха мечката - комшия
142
1
 
7
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
И то ГОЛЯМА..ЗА СМЕТКА наСАЩ и ЕС и включително и България.Пример ако яйцата са в магазина Кауфланд 0.50 лв,то се закупували по 1.50 лв един брой,пиле 6 лв в магазина ,цената купена от армията е към 20 лв ...това е излязло преди 4-5 дни ,но нашите не пишат точно,така че всички закупки са 300-400% над магазините цени!!! е в гривни разбира се..Давайте да помагаме на Украйна с по една заплата ,а г-н Кирил Петков !
141
2
 
23
 
! Отговори
грипена преди 1 година
Корупцията в Укр.не е от вчера,тя започна след разпада на СССР,Зельо да не ни прави на балъци.
140
0
 
16
 
! Отговори
Зе преди 1 година
Поглед ала Плевнелиев. Безценен. Гледа лошо и се прави на строг. Но е просто един мошеник и държанка на Байдън. Трепери за живота си, сякаш без него Украйна ще спре да съществува. А е най обикновен комик, който до президентските избори 2019 правеше пошли клипове ала комиците, и то на руски.
139
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, ти си оправяш банковите сметки, за сметка на смъртта и кръвта на славяните! Махай се, Зеленски!
138
0
 
6
 
! Отговори
Случаен преди 1 година
Че на кой му се бачка, честно, само те подиграват на фирмата и те привикват напред-назад. Ако можеш - ще си направиш сам нещо.
137
1
 
18
 
! Отговори
фифи преди 1 година
А Зеления кой ще го залови дето продава половината от дареното му оръжие?
136
0
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 1 година
...na Zelia ,Nansitu Pelosi mnogo mu e navita ....ia kak strashno gleda ,opitvaiki da razbere kade tochno se namira v momenta ....Tozi e ot haliucinacia v haliucinacia !!!
135
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелен, стегна ли куфарите с долари?! че идват за теб. Евроатлантиците се отказват един по един от вас.
134
0
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 1 година
...mneee hich !!! Slava kokaine !!! Smeshnici i klouni ...ukraincite sami shte vi izbesiat !!!
133
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ахахаха дали има корупция? Само за една поръчка за обновяване на военна техника с крайна цена 1 милион долара, Зеления наркоман е поискал 15 милиона, а тази черна дупка наречена Украйна вече са потънали милиарди долари и евро. Виждам, че не са ви разрешили да давате примери за да не разрушите имиджа на клоуна.
132
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелето е дефицията на корупцията.
131
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лосински играе за загуба на Украйна и пълни чекмеджето хахаха...