Шири ли се корупция в Украйна? Зеленски обеща: Бързо ще се справим

Тя е хроничен проблем на страната, изтласкан от войната
23 яну 2023 07:00, Александър Попов
186
Шири ли се корупция в Украйна? Зеленски обеща: Бързо ще се справим
Снимка: БГНЕС/EPA

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че корупцията - хроничен проблем на страната, изтласкан на заден план от войната срещу Русия - няма да бъде толерирана, и обеща, че тази седмица ще бъдат взети ключови решения за изкореняването й.

Обещанието на Зеленски бе дадено на фона на твърденията за корупция по високите етажи на властта, включително доклад за съмнителни практики при възлагането на военни поръчки, въпреки че официални лица насърчават националното единство, за да се противопоставят на инвазията.

"Обществото ще получи пълна информация, а държавата ще предприеме необходимите силни стъпки. Искам това да е ясно: няма да има връщане към това, което е било в миналото, към начина, по който са живели различни хора, близки до държавните институции, или тези, които цял живот са преследвали постове", каза Зеленски в нощното си видеообръщение.

Той съобщи също, че заместник-министърът за развитието на общините, територията и инфраструктурата Васил Лосински, който беше задържан от Националното бюро за борба с корупцията по-рано миналата седмица, междувременно е бил освободен.

Според публикации в медиите Лосински е обвинен, че е взел подкуп от 400 хиляди долара за покупката на генератори в условията на безмилостни руски атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна.

Украинският президент се спря и на съобщенията за закупуване на хранителни продукти за войниците на завишени цени, в резултат на което се твърди, че са се обогатили държавни служители.

Според официална информация украинският министър на отбраната Олексий Резников ще говори пред парламента по въпроса. Министерството на Резников определи твърденията като "фалшиви" и в момента парламентарна комисия провежда разследване.

Украйна има дълга история на ширеща се корупция и нестабилно управление, като Transparency International класира корупцията в страната на 122 място от 180 държави, което не е много по-добре от Русия през 2021 г.

ЕС превърна антикорупционните реформи в едно от ключовите си изисквания за членството на Украйна, след като миналата година предостави на Киев статут на кандидат за членство.

"Тази седмица ще бъде времето за вземане на съответните решения", заяви Зеленски. "Решенията вече са подготвени. Не искам да ги оповестявам в момента, но всичко ще бъде справедливо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не на Зеленски,не на фашизма!!!Няма разлика между фашизма на Хитлер и този на Зеленски.Не виждам смисъл децата на фашагите да живеят у нас на хотел и да им плащаме 1 200 за да спинкат и да папкат.
109
0
 
15
 
! Отговори
До 112 преди 1 година
До Анонимен 112 "Нов термин роди главата на зеления - "отстъпват победоносно нашите войски".Нищо че Германия каза че загубите им са трицифрени на ден и ще увиснат скоро." Не е нов този термин. Фашистката пропаганда в Германия така наричаше пораженията си от Червената армия след 1943г. на източният фронт. Нищо ново под слънцето, този фюрер по нищо не се различава от онзи фюрер 1945г. Берлин 30 април бункерът.
108
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И у нас така - все обещават да се справят. За момента се справят единствено да крадат повече...
107
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жена му я хванаха с куфар пари на границата.Добре се е справил с корупцията.Вече е милиардер,а млади мъже загиват-пратени от него срещу братята си руснаци.
106
0
 
8
 
! Отговори
Astarot преди 1 година
Ще се справят. Капитулират и корупцията става руски проблем. Да се оправят с нея, както могат :)
105
0
 
8
 
! Отговори
До 114 преди 1 година
Зеля и леопарди може да продава в Африка...
104
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щяха да превземат Москва, то какво стана...
103
0
 
9
 
! Отговори
Е, Хе преди 1 година
Има ли още някой да пита "шири ли се корупцията в Украйна", че и в България.В тия две територии, наречени държави, тя си е гензаложена. Ген бате с доминиращ алел човешка повреда.
102
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
един преятел пита - абе какво стана с леопарда?
101
0
 
8
 
! Отговори
Дедо Чочко преди 1 година
Те и нашите парламентьори говорят за нашата корупция ама нищо конкретно не са направили,само се чекнат на черешата.А за укрите положението е безнадеждно-няма управия
100
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нов термин роди главата на зеления - "отстъпват победоносно нашите войски".Нищо че Германия каза че загубите им са трицифрени на ден и ще увиснат скоро.
99
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
110 е баси неграмотника ***
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щабът на тер.отбраната на ДНР: Прочистването на освободените населени места Месопотамия и Краснополевка(Краснополие) от Вагнер е завършено. ФСБ предотврати терористична атака, която се подготвяше от гражданин на Руската федерация по указание на специалните служби на Украйна в един от регионите на Северен Кавказ. Агент на украинските специални служби с позивна "Алехандро" призна, че е планирал терористична атака срещу полицаи. Те съобщават, че руските въоръжени сили са поели пълен контрол над село Каменское, северно от Василиевка и западно от Орехов, на брега на Запорожския язовир. Изчакат се
97
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел:Следващите седмици, две или три, са решаващи. Това, което ще се случи през 2023 г. и до голяма степен зависи от следващите седмици, ще определи бъдещето ни.Той говори за съдбата на EС и събитията в Украйна като едно цяло. Все още не достига до някои, че войната в Украйна има определени подбудители и интереси. И това не е Русия.
96
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Службата за външно разузнаване на Руската федерация съобщава, че разполага с надеждна информация, че въоръжените сили на Украйна съхраняват западно оръжие (ракети за HIMARS и чуждестранна ПВО) на териториите на три украински атомни електроцентрали. Тоест, освен жив щит за техника, се използва и ядрен щит за боеприпаси.
95
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
WarGonzo:На запад от Соледар музикантите атакуват Благодатни. И на североизток в посока Роздоловка и Весели. Руските войски отново се опитаха да настъпят към Верхнекаменское. В Луганско направление въоръжените сили на Руската федерация от Житловка проведоха настъпателни действия срещу Терни. Плътните битки за Новоселовское продължават. По-голямата част от селището е зад фашистката ***.
94
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
WarGonzo:На Донецкия фронт руските войски водят настъпателни действия в района на Победа. В границите на град Маринка фаш.*** контраатакуваха. Руската артилерия удря позициите им в западната част на града. ВС на РФ отново се опитаха да настъпят към Первомайски. На юг от Бахмут ЧВК Вагнер провежда щурмови операции от страна на Опитное. Също така оркестъра атакува в източните покрайнини на самия град. Фашистката *** масирано обстрелват Клещеевка. ЧВК Вагнер щурмува Красная гора от юг и север. Има малък напредък в последното от тези направления.
93
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В южния участък на фронта ВС на РФ нанесоха удари по обекти на фаш.*** в Херсон, Дудчани, Гавриловка, Ингулец и Бургунка. Украински формирования на свой ред обстрелваха Нова Каховка.
92
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украински формирования от своя страна обстрелваха Курдюмовка, Майорск и Краснополевка. В Донецко направление ВС на РФ атакуваха позициите на и3MeTTa в Авдеевка, Невелское, Красногоровка, Марьинка и Георгиевка. Украинските сили обстрелваха Донецк и Горловка. В запорожското направление руските ракетни войски и артилерия отработиха струпвания на *** и техника на ВСУ в Орехово, Степовое, Щербаки, Гуляйполе, Времеевка и Новоданиловка, както и в Марганец и Никопол на северния бряг на р. Днепър.
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските артилеристи атакуваха обекти на фашистката *** в Сопич, Харковка и Поповка в Сумска област, както и в Песочин, Ветеринарно, Стрелечя, Волчанск и Старица в Харковска област. В Старобелско направление руските витязи отработиха съсредоточаване на фашистка *** в Двуречная, Новомлинск, Петропавловка, Синковка, Купянск, Стелмаховка и Макеевка. На Бахмутско (Артемовско) направление руските войски поразиха цели във Верхнекаменски, Артемово, Белогоровка, Красная гора и Бахмут.