Шири ли се корупция в Украйна? Зеленски обеща: Бързо ще се справим

Тя е хроничен проблем на страната, изтласкан от войната
23 яну 2023 07:00, Александър Попов
186
Шири ли се корупция в Украйна? Зеленски обеща: Бързо ще се справим
Снимка: БГНЕС/EPA

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че корупцията - хроничен проблем на страната, изтласкан на заден план от войната срещу Русия - няма да бъде толерирана, и обеща, че тази седмица ще бъдат взети ключови решения за изкореняването й.

Обещанието на Зеленски бе дадено на фона на твърденията за корупция по високите етажи на властта, включително доклад за съмнителни практики при възлагането на военни поръчки, въпреки че официални лица насърчават националното единство, за да се противопоставят на инвазията.

"Обществото ще получи пълна информация, а държавата ще предприеме необходимите силни стъпки. Искам това да е ясно: няма да има връщане към това, което е било в миналото, към начина, по който са живели различни хора, близки до държавните институции, или тези, които цял живот са преследвали постове", каза Зеленски в нощното си видеообръщение.

Той съобщи също, че заместник-министърът за развитието на общините, територията и инфраструктурата Васил Лосински, който беше задържан от Националното бюро за борба с корупцията по-рано миналата седмица, междувременно е бил освободен.

Според публикации в медиите Лосински е обвинен, че е взел подкуп от 400 хиляди долара за покупката на генератори в условията на безмилостни руски атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна.

Украинският президент се спря и на съобщенията за закупуване на хранителни продукти за войниците на завишени цени, в резултат на което се твърди, че са се обогатили държавни служители.

Според официална информация украинският министър на отбраната Олексий Резников ще говори пред парламента по въпроса. Министерството на Резников определи твърденията като "фалшиви" и в момента парламентарна комисия провежда разследване.

Украйна има дълга история на ширеща се корупция и нестабилно управление, като Transparency International класира корупцията в страната на 122 място от 180 държави, което не е много по-добре от Русия през 2021 г.

ЕС превърна антикорупционните реформи в едно от ключовите си изисквания за членството на Украйна, след като миналата година предостави на Киев статут на кандидат за членство.

"Тази седмица ще бъде времето за вземане на съответните решения", заяви Зеленски. "Решенията вече са подготвени. Не искам да ги оповестявам в момента, но всичко ще бъде справедливо".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
2
 
20
 
! Отговори
Закривай окрайна преди 1 година
Скрийте го кокаиновия клоун!
129
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
един преятел каза да питам, кога ще е парада на зеленото човече в Москва. Че нещо почнал да се разколебава.
128
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най - отгоре на ПИРАМИДАТА стои дядо бай дън !
127
2
 
20
 
! Отговори
Дарявайте пари още преди 1 година
Да има за всички за Зеленски, за военни укри и за корумпирате украинци и за тях пари да има дарения от Европския Союз.
126
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бързо ще се справим със тези които разпространяват тайната че има корупция... а то си има и зеленски е замесен и не се оплаква:)
125
1
 
25
 
! Отговори
Абе Зеленски преди 1 година
Какво се правиш на ощипан, всичките ти съюзници включително и българските се обогатяват за сметка на животите на украинския народ. Държавата ти няма никакви пари освен тези дето ти ги дават от САЩ, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ И ЕС. Да не мислиш , че ти ги подаряват? Вземат си ги обратно под формата на всякакви видове доставки за Украйна на супер завишени цени. Естествено ,че и някои от Украинската върхушка са вътре в играта с цел да си мълчат. На това му викат СПЕКУЛА И ПРАНЕ НА ПАРИ. Това е и една от целите
124
1
 
28
 
! Отговори
Громико преди 1 година
Явно трябва да започна от себе си:Cписание "Forbes" в началото на януари публикува статия, за доходите на някои водещи политици в Киев, от преди началото на войната и сега.Така например: Володимир Зеленски е увеличил състоянието си от 650 млн. $ до 1.5 млрд. ; Олексий Резников от 780 млн. на 1.3 млрд.$; Дмитро Колеба от 450 млн.$ до 1.2 млрд.; Михайло Подоляк от 620 млн. до 1 млрд.$ и Володимир Кличко като кмет на Киев, от 150 млн.$ до 800 милиона.Да им е честито . . .
123
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Победител в тази война ще има и то няма да е зеленски колкото и да го лъжат западните пропагандисти преследвайки своите цели жалко за украинските жертви които най-вероятно ще станат над милион
122
2
 
38
 
! Отговори
Дико Сашев преди 1 година
Да граничиш с най-голямата държава в света. Ядрена сила с една от най-мощните армии. Ти да си нищо и да ги дразниш и предизвикваш години наред, защото така те подстрекават други. С тези си действия да доведеш война на територията на държавата си. Каквато и помощ да получи, какъвто и отпор да даде резултатът от този безумен сблъсък е ясен - разрушена държава и стотици хиляди жертви. Победител от тази война не може да има. Един ден украинския народ ще потърси отговорност на този човек
121
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зельо на раз-прас решава проблемите наред. И тоя ще го реши, колкото военния, колко му е.
120
2
 
25
 
! Отговори
БДЖ преди 1 година
Аааа...., затуй ли падна хеликоптера с висшите държавни служители? Яко се "бори" с корупцията кървавия кокаинов Клоун!
119
1
 
12
 
! Отговори
тя преди 1 година
Естествено - бият се за милиардите , които получиха !
118
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-корумпирания е продажния наркоман. Да каже за колко се продаде на американците и заложи собствения си народ на унищожение. Сигурен съм , че този като падне от власт украинците ще го линчуват.
117
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По тевизЗОРА признаха , че 80% от българите , не искат да се дава оръжие на Украйна !
116
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-н Зеленски не се напъвайте , в България корупцията е най-голяма , има още време да ни стигнете !
115
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОВА, КОЕТО Е БИЛО, ТО НЯМА ДА БЪДЕ. ТОВА, КОЕТО НЕ Е БИЛО, ТО ЩЕ БЪДЕ. БИЛО, НЕ БИЛО, ОБЪРКАХ СЕ... АЛО СЦЕНАРИСТА ДАВАЙ ДРУГИЯТ ДУБЪЛ ...
114
2
 
28
 
! Отговори
Ало,ало преди 1 година
Къде бяхте миролюбците,когато украински фашисти разстрелваха и избиваха деца,палеха и изгаряха живи човеци само защото говорят руски???Защо децата и жените на фашисти живеят на хотел в България???1 200 лева струва това,а колко е МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ У НАС??
113
2
 
20
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Тоя е по-досаден от герберастите,Асан и оня умния Петков.Надупен здравата.
112
8
 
1
 
! Отговори
до 123 преди 1 година
Кого? Путята ли ще сменят?
111
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То всъщност онзи фюрер от 1945г. беше завладял цяла Европа и половината свят, а тоя ще затрие една държава и един народ! Некадърен фюрер излезе тоя сегашният! Световното фашистко войнство ще трябва да си търси нов фюрер и нова държава!