В Белгия искат авторитарно управление, не демократични институции

Расте делът на подкрепящите промяна на държавното устройство
23 яну 2023 15:35, Елка Василева
46
В Белгия искат авторитарно управление, не демократични институции
Снимка: архив, БГНЕС

Мнозинство от 52 на сто от белгийските граждани се обявява за авторитарно управление и отпадане на демократичните институции, сочат данни от социологическо изследване, представено в местните медии.

В средите на това мнозинство 89 на сто подкрепят връщането на смъртното наказание. Уточнява се, че делът на подкрепящите промяна на държавното устройство расте и от 52 на сто преди пандемията достига до 66,2 на сто през юли миналата година.

Същевременно намалява с един процент (до 21,9 на сто) делът на гражданите, които искат "открито общество" с наистина демократично управление.

В края на миналата година медиите представиха проучване, според което в северната белгийска област Фландрия крайните националисти от партията "Вламс беланг" вече са първа политическа сила с 25,5 на сто подкрепа, изместват умерените националисти от Нов фламандски алианс (22 на сто) и се очертават като възможна най-голяма група във Федералния парламент.

В южната област Валония комунистите от Белгийската работническа партия също продължават да бележат ръст от няколко процента и достигат подкрепа от 13,6 на сто, докато първи са социалистите с 21,6 на сто.

(Кореспондент на БТА, Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора, не разбрахте ли. Комунизмът и либерализмът са двете страни на една монета. Либерализмът е страшен с липсата на задръжки, на ценности, меко прилагане на закона или почти липсващо, унищожаване на малкия бизнес за сметка на по-големите, натрупване и прехвърляне на съмнителни размери капитали. Комунизма обратно пълно покорство, липса на капиталисти, изкуствено насадени ценности (понякога работещо). Въпроса е, че либерализма е изв..ращение на капитализма и като такова ще бъде отречено също!
15
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия остана единствената голяма сила, оято брани традиционните западни ценности.
14
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цял ден руски партенки. Нормално, Ел. Вас. е 4Килядничка, няма как да не ни облъчва от сутрин до вечер с глупости. Първо, не се споменава името на социологическата агенция, второ, не се споменава кога е проведено проучването, трето, мисирката преписва от БТА, държавна агенция която задължително трябва да премине през депутинизация!
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все повече народи особено тези от дивият запад искат държавите им да са като Русия ....
12
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
демократичните ценности до какво доведоха - повече бедност, а милиардерите и милионерите само увеличиха богатството си и продължават да изсмукват като пиявици всичко, до което се докоснат
11
1
 
21
 
! Отговори
Белгия? преди 1 година
скоро гледах репортажа на Мартин Карбовски за историческия музей в Брюксел. Доста зле като цяло. Въобще не съм изненадан, че искат тоталитаризъм... капиталистически тоталитаризъм. Да рупат червеи, да се буустват всеки сезон и да бачкат по 12 до 16 часа в денонощието... а да, да карат велосипед, за да не бълват въглеродни емисии и да живеят в сламена къща по същата причина.
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тая статия е във връзка с референдума за президентска република, индиректни внушения
9
10
 
20
 
! Отговори
Антисоросоид преди 1 година
То и в България не искаме либерастката демокрация на евреина Сорос, но никой не ни пита така е в евр..ейските колонии със соррсоидна диктатура. Няма референдум няма глас народен глас Божи, има глас соррсоиден глас Сатанински
8
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещата в ЕС почват да придобиват груб аграрен характер ! "Комунизмът си отива", ама друг път ...
7
25
 
7
 
! Отговори
хюго капет преди 1 година
Социологическо проучване по поръчка на рушия. Аре нема нужда
6
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй като не са живели в комунистически режим явно си търсят белята. Ако искат авторитарно управление, най-лошото е комунистическа диктатура. Всичко останало бледнее пред комунистическата диктатура. Ще загубят елитът си и после 100 г. ще се лутат без да знаят на къде да тръгнат. Ще загубят вярата си, надеждата си, любовта си. Ще загубят традициите си. Ще загубят имотите си, бизнесът си, спестяванията си. Ще имат концлагери и политически затворници. Ще бъдат нещастни и намръщени. Ще имат дефицит.
5
9
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Да се учим от запада!
4
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Белгийците искат комунизъм или военна диктатура, явно либерализма и поомръзна.
3
5
 
13
 
! Отговори
Войко преди 1 година
Белгия е измислена държава, лично Найджъл Фараж им го каза в очите в Европарламента и белгийските депутати го гледаха намръщенo и червени като домати :D
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Белгия ще стане халифат само въпрос на време, раждане и на имирация е.
1
2
 
32
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
когато меркел покани ислямистите вие мълчахте ядохте и пиехте и сега изведнъжавторитарно управление сега мълчите за изпълненията на украина от 2014 г досега давате оръжие и пари хаиде сега тези с брадите да ви ко-лят по улиците