Обмисля ли Финландия влизане в НАТО без Швеция?

Ердоган изключи възможността да подкрепи кандидатурата на Стокхолм
24 яну 2023 20:20, Йоана Цонева
24
Обмисля ли Финландия влизане в НАТО без Швеция?
Снимка: БГНЕС

Може да се наложи Финландия да преосмисли дали да се движи заедно с Швеция към членство в НАТО след новите възражения срещу Стокхолм от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Това заяви финландският външен министър Пека Хаависто, цитиран от "Блумбърг".

"Основният вариант" все още е двете страни да се присъединят към Алианса едновременно, предвид съображенията за сигурност както на Финландия, така и на Швеция, отбеляза той в интервю за YLE.

Трябва да оценим ситуацията и да видим дали се е случило нещо, което може да блокира достъпа на Швеция до Алианса в дългосрочен план, посочи Хаависто. По негови думи обаче е твърде рано да се взима решение отсега.

Това е първият път, когато финландски политик загатва за възможно отделяне на двете кандидатури, след като скандинавските страни официално поискаха членство в НАТО през май.

Още по темата
Въпреки че първоначално Турция се противопостави на тяхното влизане в Алианса, впоследствие тя все пак позволи процесът да продължи напред на срещата на върха на НАТО през юни.

По-късно Анкара обяви, че е "доволна" от сътрудничеството от страна на Финландия, но продължава да настоява Швеция да предприеме по-сериозни мерки срещу групировки, които са забранени в Турция.

Вчера Ердоган изключи възможността да подкрепи кандидатурата на Швеция, след като през уикенда крайнодесен активист изгори свещената книга на исляма - Корана, в Стокхолм.

Турция и Унгария са единствените две от 30-те страни членки на НАТО, които все още не са ратифицирали молбите на Швеция и Финландия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Ще видим преди 1 година
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААС тая инфлация в Турция малко се съмнявам Ердо да удържи властта още 10 години ...
16
2
 
1
 
! Отговори
ако танцуващата преди 1 година
калинка се научи да играе и кючек и баклава може и абитата да ги пуснат да кихат и те 2% от бвп
15
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Адмирации Ватнягите една година не могат да превземат Донецка област, ти говориш за Сландинавието, което е по-голямо от половината европейска русия...Чуваш ли се?
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Адмирации На какви гъби си?
13
10
 
4
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Скандинавието е географски важно за Русия, ако се превземат Норвегия, Швеция и Финландия, то се открива изцяло западната част на Европа, ракетите ще са на секунди от Лондон, Берлин, Париж. Страха ми такава маневра ще е огромен при западните фашисти
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес г-н Лавров бе на посещение в държавата Свазиленд!
11
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейкаджии, НАТО е достатъчно могъщ съюз и без Финландия и Швеция, които обаче така или иначе ще се присъединият скоро! По-скоро вас трябва да ви притеснява един друг въпрос - защо всички искат в ЕС и НАТО, а никой не ще и да чуе за Руския мир, и се страхува от него???
10
9
 
2
 
! Отговори
Днiпр - 1 преди 1 година
До Адмирации Ха ха ха ха! Само да опитат москалята...такъв гyyй ги чака там...само гледай!
9
4
 
2
 
! Отговори
Експерт преди 1 година
До Стратег Явно нищо не си разбрал. Само припомням Лавров, 10 март 2022 г, Анталия: "Ние никога не сме нападали Украйна!"
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо няма желаещи за влизане в НАТО. Такава тенденция се наблюдава и за ЕС, простотиите на макетата не са случайни. Та пита се, защо така? А, любезни евроатлантици?
7
3
 
5
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Захарова и Лавров, неколкократно казаха, че влизането на Финландия и Швеция в НАТО, означава същия сценарии като в Украйна, но доста по-лесен! Първо запада се измаря военно и икономически, за да дава пари и оръжия на Украйна. Второ, населението на двете държавки е по-малко от това на Москва, имат огромни празни територии, които буквално само ще се превземат без бой.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 2, за това изказване твоя Путин може да те изправи до стената
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста страхлива реакция е желанието на Швеция и Финландия за членство в НАТО, особено на Швция. Финландия има поне доста голяма сухопътна граница с Русия и случки от нетолкова далечното минало.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Moже би, и там RT ще плати някой мал00умник да запали свещената книга...
3
6
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
На нас, нормалните кривокраки татари, ескимоси не ни трябват в НАТО. Питайте македонците велики, дали им трябват. Всъщност...те ескимосите не бяха ли македонци...
2
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не иска да мре нито за скапаната Н@@о нито за некви примитивнии ръководители .Война в 21 век може да се води единствено от същества с ниски животински умове
1
6
 
22
 
! Отговори
Стратег преди 1 година
Така и не разбрах защо им е на Финландия и Швеция да влизат в НАТО. Сценария с Украйна е съвсем различен, а тези двете държави нямат нищо общо с тази ситуация. По-скоро Молдова да се притеснява.