Бивш командир на "Вагнер": Разстрелваха другари заради бягство

Андрей Медведев избяга в Норвегия и се страхува за живота си
27 яну 2023 13:00, Йоана Цонева
165
Бивш командир на "Вагнер": Разстрелваха другари заради бягство
Снимка: БГНЕС

Бившият командир на руската наемническа групировка "Вагнер", който избяга в Норвегия, разказа как е станал свидетел на разстрел на някои от другарите си, докато са се опитвали да избягат от фронтовата линия в Украйна, съобщи норвежкият му адвокат пред "Ройтерс".

Андрей Медведев, който избяга от Русия, пресичайки руско-норвежката граница на 13 януари, заяви, че се страхува за живота си, след като е станал свидетел на убийства и малтретиране на руски пленници, отведени в Украйна, за да се бият за "Вагнер".

Медведев живее на тайно място в района на Осло, след като в сряда беше освободен от ареста след "разногласия" с полицията относно мерките, предприети за осигуряване на безопасността му.

Адвокатът му Брайнулф Риснес заяви пред Ройтерс, че Медведев е видял някои "невероятно ужасни" ситуации, докато се е борил с "Вагнер" миналата есен.

Той е станал свидетел на "стрелба по негови другари, докато е наблюдавал, защото те са се опитвали да избягат", каза Риснес в интервюто, цитирайки Медведев.

Руснакът "бавно се примирява със случващото се", заяви адвокатът му.

"Животът му беше хаотичен, опасен и много стресиращ от много дълго време", каза Ринес, "особено, разбира се, през есента, когато беше в Украйна с групата "Вагнер".

Още по темата
"Но, разбира се, животът му не е бил лесен и преди това", заяви той.

Откакто руските сили нахлуха в Украйна преди 11 месеца, са убити хиляди украински цивилни граждани, милиони са изтръгнати от корен, а градовете са превърнати в руини.

Националната криминална полиция на Норвегия Kripos, която отговаря за разследването на военни престъпления, е започнала да го разпитва за преживяванията му в Украйна и ще продължи да го прави, казва Ринес.

Kripos е част от проект за разследване на военни престъпления в Украйна, осъществяван от Международния наказателен съд.

Други групи като Норвежкия хелзинкски комитет и фондация "Клуни" също се интересуват от разговори с Медведев, каза адвокатът му.

"Едно от основните неща ще бъде да координираме действията си, за да не се налага да задаваме всички въпроси по пет или десет пъти", каза Риснес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
4
 
12
 
! Отговори
Дядката преди 1 година
И при нас разстрелват за бягство!
121
8
 
7
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До Боби стига рева, даже руснаците разправят, че при Вагнер дисциплината се държи с невероятна жестокост, особенно след като взеха в редиците си 40-50 хиляди престъпници.За това и загубите са им са толкова големи и буквално напредват през труповете на собствените си войници.
120
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може би излита от Русия и каца в русия
119
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трета статия пускате вече за този дезертьор.По-добре пуснете пак за украинския пилот дето свалял по 20 руски изтребителя на ден и никой не знаел откъде излита и каца.
118
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Сега замени "руски" с американски, британски, френски, немски и т.н., и току виж ти просветне какви глyпости пишеш.
117
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямо другарство?!!!
116
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се разстрелват дезертьори по време на война?! Нечувано!
115
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава за Иван Колев безсмъртен си за всички истински българи но не и за имениците
114
14
 
20
 
! Отговори
Дивергент преди 1 година
Браво, намерихте един руски дезертьор и го развявате по медиите като герой. А защо си мълчахте за хилядите дезертирали украинци или чуждестранни наемници?
113
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Разстрелваха другари заради бягство"А така! Помислите за това, другари!
112
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига го наричахте командир, защото не е такъв. И те са отишли на война, не на екскурзия и порядките са военни. Защо не пишете за заградителните отряди в украинската армия, които постъпват по същия начин с дезертьори и предаващите се?
111
3
 
10
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Оберщурмбанфюрер Ти да четеш можеш ли? "Хорица от ДНЕС вземете намерете няколко по-различни източника на информация от АФП, Ройтерс и Гардиан" Защо не цитират някои интернет блогери в Телеграм където няма цензура? Защо не цитират в една и съща статия какво са казали Запад/Ъкраинците и ЛДНР/Руснаците в един материал. Освент това колко материала от Ройтерс(примерно) има и колко от Чисто Руски източници ДНЕВНО в нашите медии?!?!? ОПА ЗАБРАВИХ РУСКИТЕ МЕДИИ СА ЗАБРАНЕНИ В ЕВРОПА - Демокрация оле!
110
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да в френския легиона има всякакви престъпници и затова има и дезертьори
109
0
 
10
 
! Отговори
Големия памперс преди 1 година
Проблемът не е от сега и не е възникнал в Русия. Темата е поставена във филм (дали не беше с Жан Клод Вандам), разказващ за френския Чуждестранен легион в първите години от създаването му. Сюжетът е същият - набират доброволци сред престъпници и чужденци, обучават ги и ги изпращат в ада. Дезертьорите ги преследват по цял свят ловци на глави също от Легиона и краят им никак не е никак милостив. Контрактниците от САЩ, Великобритания и от къде ли не надали ги галят по главите ако дезертират.
108
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава на Иван Колев победил русия
107
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И само да ви кажа че русия ще се напълни с ге.йове щото бащите им лежат по полетата и ще ги гледат баби и майки без мъжко присъствие
106
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виетнамската воина колко американци избягаха от фронта колко протести имаше против мобилизацията а тези дето не искаха да бъда пратени там бягаха в канада
105
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко дезертьора имаше в Афганистан и в Ирак само не разбрах и колко години бяха там
104
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименВерно? При ефективна война с постоянни битки в продължение на година и вече 200-300 000 човека от страна в нея дали армията на САЩ няма да има 100-200 дезертьора поне? В случая статията е за един, който разказва за други няколко, че е виждал разстрел. Това не значи да има повече от това, което би имало в американската армия. Даже някак си при мобилизация си представям повече дезертьори от западни армии покрай ЛГБТ модата и лигавщините на младите.
103
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А когато си нападнатата страна и имаш дезертьори си е наистина отстъпване от дълг каквито ще сте повечето от вас които подкрепяте русалките