Бивш командир на "Вагнер": Разстрелваха другари заради бягство

Андрей Медведев избяга в Норвегия и се страхува за живота си
27 яну 2023 13:00, Йоана Цонева
165
Бивш командир на "Вагнер": Разстрелваха другари заради бягство
Снимка: БГНЕС

Бившият командир на руската наемническа групировка "Вагнер", който избяга в Норвегия, разказа как е станал свидетел на разстрел на някои от другарите си, докато са се опитвали да избягат от фронтовата линия в Украйна, съобщи норвежкият му адвокат пред "Ройтерс".

Андрей Медведев, който избяга от Русия, пресичайки руско-норвежката граница на 13 януари, заяви, че се страхува за живота си, след като е станал свидетел на убийства и малтретиране на руски пленници, отведени в Украйна, за да се бият за "Вагнер".

Медведев живее на тайно място в района на Осло, след като в сряда беше освободен от ареста след "разногласия" с полицията относно мерките, предприети за осигуряване на безопасността му.

Адвокатът му Брайнулф Риснес заяви пред Ройтерс, че Медведев е видял някои "невероятно ужасни" ситуации, докато се е борил с "Вагнер" миналата есен.

Той е станал свидетел на "стрелба по негови другари, докато е наблюдавал, защото те са се опитвали да избягат", каза Риснес в интервюто, цитирайки Медведев.

Руснакът "бавно се примирява със случващото се", заяви адвокатът му.

"Животът му беше хаотичен, опасен и много стресиращ от много дълго време", каза Ринес, "особено, разбира се, през есента, когато беше в Украйна с групата "Вагнер".

Още по темата
"Но, разбира се, животът му не е бил лесен и преди това", заяви той.

Откакто руските сили нахлуха в Украйна преди 11 месеца, са убити хиляди украински цивилни граждани, милиони са изтръгнати от корен, а градовете са превърнати в руини.

Националната криминална полиция на Норвегия Kripos, която отговаря за разследването на военни престъпления, е започнала да го разпитва за преживяванията му в Украйна и ще продължи да го прави, казва Ринес.

Kripos е част от проект за разследване на военни престъпления в Украйна, осъществяван от Международния наказателен съд.

Други групи като Норвежкия хелзинкски комитет и фондация "Клуни" също се интересуват от разговори с Медведев, каза адвокатът му.

"Едно от основните неща ще бъде да координираме действията си, за да не се налага да задаваме всички въпроси по пет или десет пъти", каза Риснес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А русия що не помогна на Садам с оръжия и боеприпаси или на арменците с азарбеиджанците
81
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Простите русофили... мнОо си праФ: Пилците ще се броят на есен . Поживем , увидем , налЕ !Проблема е само един , защо нато /сащ/ се меси в работите на ЕС , като го оставиха и без армия !Запада е велик , но без намесата на през-океанските кожодери на пари , където има нюх на пари , веднага намират начин да ги приберат , Е ДО КОГА !?
80
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Йемен е прокси воина на следите и Иран
79
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен... 81 Ами Бате , гледат от НАТО , защо всички войни на НАТО-то са все ОПЕРАЦИИ , каквабеше И тази ''операция'' , 20г., в Ирак и Авганистан , мноО дълга операция бре , да не говорим и сега за Йемен , където загинаха , бяха убити 320 000 мирни граждани . А , изкихай се по тези въпроси , и другото , след като свърши войната в Украйна , ЩЕ НАСТЪПИ ЛИ СВЕТОВЕН ''МИР'' , или пак НАТО ще си провежда поредните ''операции'' ПО ЦЯЛ СВЯТ ?
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дезертьори има само при обявяване на воина те такава не са обявявали но приеха закони за като воина
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да но законите са като за обявена воина
76
3
 
6
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Стигнах до РОЙТЕРС и спрях да чета... Хорица от ДНЕС вземете намерете няколко по-различни източника на информация от АПФ, Ройтерс и Гардиан - разберете доказно тези медии пускат ФЕЙКОВЕ. ПП всеки ДЕЗЕРТьОР независимо дали си в ЧВК или обикновена Армия обикновено се РАЗСТРЕЛВА. Термин Дезертьор - Човек който активно се опитва да премине на страна на противника...
75
3
 
2
 
! Отговори
ОФчу преди 1 година
Контракта на Този във "Вагнер" е бил само Четири месеца, а сега има да съчинява "Съчинения на свободна тема" до безкрайност, все едно, че е служил "четири години"!!! -))))
74
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питате ли се : Защо Израел не иска да подкрепи Украйна , явно защото там ''няма'' фашисти-Бандеровци , или ...!
73
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Специална операция е много хитро, не се споменава и обявява война...
72
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак лъжи и пропаганда. До преди 2-3 дена този беше в ареста. Забранено е да се дава каквато и да е информация. Медиите търсят публика
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали е специална операция и има само хора които искат да се бият никои не бил на сила там а Ко стана мобилизация разстрел на хората които излъгаха и прочие
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво нато говорите , нато се готви за Тайван , пука им за Украйна , Украйна се крепи на последната военна техника на ЕС , който пък ЕС няма И армия .
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак някаква Скрипалска история !
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И да е така, не е загуба. Редукция на материал.
67
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: Фашистка Русия губи и ще капитулира след края на тази война. Въпрос на време е... Отговор: Ако русия започне да губи ще удари по Полша и Германия първо за да раздроби НАТО... Ако НАТО не се разпусне и продължава да лае ще има световен армагедон
66
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Питане явно никога не си излизал от панелката.Къде видя западняци да гладуват и студуват,че не се сещам и не съм виждал...Колко и зле да стане в Европа ще е впъти по-добре от Русия.
65
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 66 Какъв договор бълнуваш.Америте си купиха Аляска от рашките.И на фона на изваденото от там злато може да се каже без пари.
64
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До : Русия загуби, Украйна спепечели, всички свободни западни демократични медии непрестанно повтарят този факт от една година и цялото население Отговор: Как загуби Русия? Като анексира още 4 украински области ли и с увеличи със 7 милиона.. и Как точно спечели украйна?
63
1
 
4
 
! Отговори
Истина преди 1 година
да си рецивидистите и да те храни държава след като си извършвал убийства е нещо нормално, но да изневериш на държавата и да си на военен съд е нарушаване на правата. Ами да не го вкарват в затвора, и да си избива мирни граждани в държавата си и да не се оплаква, това ли иска? не казвам че този е такъв, ама има доста (предумишлени) убийци които да са на фронта трябва да е наградя за тях и да самоотлъчката трябва да е смърт