ПАСЕ иска военен съд за Лукашенко и Путин

ЕП също гласува в подкрепа на подобно решение
27 яну 2023 10:51, Нели Христова
101
ПАСЕ иска военен съд за Лукашенко и Путин
Снимка: БГНЕС

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призова за създаването на специален международен съд, който да съди политическото и военното ръководство на Русия и Беларус за военни престъпления в Украйна, съобщи RES-MPE.

Този международен съд, чието седалище ще бъде в Хага, трябва да съди лидерите на Русия и Беларус, които "планираха, подготвиха, започнаха и проведоха" войната, се казва в текста на резолюцията на ПАСЕ. "Ако те не бяха решили да започнат тази агресивна война срещу Украйна, нямаше да се стигне до зверствата, разрушенията, смъртта и щетите", се твърди в текста.

Пленарната сесия единодушно одобри резолюцията, която се основава на доклада на швейцарския парламентарист Дамиен Котие.

Специалният международен съд трябва да бъде "подкрепен от възможно най-много държави и международни организации, особено от Общото събрание на ООН", смятат от ПАСЕ. Съветът на Европа трябва да поеме водеща роля в това начинание, се казва още в резолюцията.

Преди няколко дни Европейският парламент също гласува в подкрепа на подобно решение.

Съветът на Европа - международна организация, която няма органична връзка с ЕС, отговаря за наблюдението на спазването на правата на човека в своите 46 държави-членки. Русия се оттегли от редиците му през март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
ПАСЕ звучи по-неадекватно и от нашия Паси. Другаре атлантици, скопихте ли се в знак на подкрепа на Украйна, както предлагаше паси-то, или не беше нужно?!
46
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шейховете в Саудитска Арабия, Мадуро във Венецуела, колосите на Южна Америка - Бразилия и Аржентина се дедоларизират по примера на Русия.
45
3
 
12
 
! Отговори
джо преди 1 година
Анонимен... Вярваш ли си на глупотевините. ТОва с арестите не е игра на котка и мишка. Нали отиде Лавров, това са хора с дипломатически имунитет, коя ще е държавата,рискуваща да поеме арест на действащ президент на друга държава??? Това сочи , че нашите политици са меко казано некомпетентни за да си позволят подобно волеизявление...
44
1
 
7
 
! Отговори
Георги преди 1 година
До някой си там анонимен. Радвам се, че не си още чак толкова атлантик, щом мислиш че имам жена а не пд***л за сродна душа. С тази западна пропаганда обаче скоро и теб те виждам да се пързаляш по дъгата. Иначе съда ще е в Хага, къде другаде може да подкрепят наркомана?
43
4
 
19
 
! Отговори
Слава на Русия преди 1 година
Слава на православна Русия, която се изправи срещу американските сатанисти, грабещи и малтретиращи всички континенти от 75 години насам. Америка и нейните васали нямат вече думата - шейховете в Саудитска Арабия и Мадуро във Венецуела и още около стотина държавни ръководители ще потвърдят. "Западът" срещу останалия свят. "Западът" няма шанс
42
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А военен съд за Буш младши заради НЕОТКРИТО оръжие за масово унищожение в Ирак кога?
41
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПАСЕ иска военен съд за Лукашенко и Путин, защото Русия се оттегли от Съветът на Европа през март и лиши еесовските защитници на пиндостанските правила от огромните финансови средства, които РФ плащаше на ПАСЕ под формата на членски внос.
40
2
 
12
 
! Отговори
Долу ЕС преди 1 година
За разлика от Европейския парламент (който е институция на Европейския съюз), правомощията на ПАСЕ се простират само до възможността да разследва, препоръчва и съветва. Дефакто всеки гражданин на ЕС има същите права. И аз в качеството на такъв предлагам да се гледат двете предложения за Русия и за Израел за окупацията на Западния бряг от 1967г
39
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност това има голямо значение, и означава че вече Путин и Лукашенко не могат да напуснат териториите на Беларус и на Преизподнята, тъй като ще бъдат арестувани! Не случайно джуджето го достраша да отиде в Индонезия, както и да се покаже където и да било в цивилизования свят! Уж големи и страшни диктатори, но ще живеят в бункери! Това им е съдбата от тук нататък
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Георги, признала се е за победена женка ти - всеки ден, все с различни, и по няколко часа
37
5
 
6
 
! Отговори
Георги преди 1 година
"Започнаха и проведоха" грешен превод или войната вече е свършила и наркомана се е признал за победен?
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Америка за ПАСЕ
35
14
 
6
 
! Отговори
Ъхъ ! преди 1 година
След съда да има публичен разстрел за Путин и Лукашенко !!! Европа не е била толкова малтретирана дори през Втората световна война !
34
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в същото време Путиня си пие водката и се залива от смях... Тия от ПАСЕ да пасат овците от Европа - Путин не е нито Кадафи, нито Садам нито Милошевич, но иначе ПАСЕ нека си го съдят колкото искат - на него му е все тая - даже са му забавни.
33
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната краварска органицация в Европа
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Руските войски и танкове са в Украйна , т.ч. е повече от ясно кой е почнал войната ." .................е, те бяха и в Берлин през 45-а, ама пак не бяха я започнали те!!!
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пасат по краварските ливади!
30
14
 
4
 
! Отговори
До Бай Дрън преди 1 година
Руските войски и танкове са в Украйна , т.ч. е повече от ясно кой е почнал войната .
29
2
 
13
 
! Отговори
Желаещ преди 1 година
То и аз искам да си легна със Скарлет Йохансон...
28
2
 
7
 
! Отговори
Долу ЕС преди 1 година
не знам къде са Пасли ПАСЕ, но скоро ще има същото искане за окупацията на Западния бряг на Палестина от Израел от 1967, доста МП трябва да се осъдят....