ПАСЕ иска военен съд за Лукашенко и Путин

ЕП също гласува в подкрепа на подобно решение
27 яну 2023 10:51, Нели Христова
101
ПАСЕ иска военен съд за Лукашенко и Путин
Снимка: БГНЕС

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призова за създаването на специален международен съд, който да съди политическото и военното ръководство на Русия и Беларус за военни престъпления в Украйна, съобщи RES-MPE.

Този международен съд, чието седалище ще бъде в Хага, трябва да съди лидерите на Русия и Беларус, които "планираха, подготвиха, започнаха и проведоха" войната, се казва в текста на резолюцията на ПАСЕ. "Ако те не бяха решили да започнат тази агресивна война срещу Украйна, нямаше да се стигне до зверствата, разрушенията, смъртта и щетите", се твърди в текста.

Пленарната сесия единодушно одобри резолюцията, която се основава на доклада на швейцарския парламентарист Дамиен Котие.

Специалният международен съд трябва да бъде "подкрепен от възможно най-много държави и международни организации, особено от Общото събрание на ООН", смятат от ПАСЕ. Съветът на Европа трябва да поеме водеща роля в това начинание, се казва още в резолюцията.

Преди няколко дни Европейският парламент също гласува в подкрепа на подобно решение.

Съветът на Европа - международна организация, която няма органична връзка с ЕС, отговаря за наблюдението на спазването на правата на човека в своите 46 държави-членки. Русия се оттегли от редиците му през март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама наистина си просите трета световна!!!
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за 10 президента на САЩ кога съд?
25
17
 
7
 
! Отговори
Da преди 1 година
Мразя американците, но повече мразя русняците!Руснаците ското ще видят какво е модерна техника от запада!НАТО и САЩ ще ги сринат!
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А съд при всички варианти ще има ... и на всички тук е ясно, че тези които дават присъдите ще са ПОБЕДИТЕЛИТЕ !!! ха сега се сетете кой кого ще съди ???
23
1
 
19
 
! Отговори
стига бе преди 1 година
Ок, но защо няма такъв съд за американските президенти, които след ВСВ водиха стотици локални войни и избиха милиони????
22
1
 
15
 
! Отговори
Тоя Путин преди 1 година
сигурно на това разчита. Иначе се беше приготвил да прави трибунал в Мариопол, обаче явно да заведе нацистите в Хага ще е много по-ефектно.
21
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за САЩ такъв съд кога? Защото си спомням много повече започнати войни от тях, с много повече цивилни жертви. Или щом са араби или латиноамериканци, не се броят за хора?? Жалка история, ето заради такива лицемерни политици намразвам ЕС и САЩ все повече и повече.
20
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма е разликата между искане и можене. Празнодумци и клубари са решили, че водят народи коиито ще застанат с воля и живот в постигане на желаното от тях. А истината е че дори нямат реалната воля на последователите си, за да постигнат целите си. Още повече в мащаба да изправят лидерите на Русия и Беларус пред измисления си форум.
19
0
 
19
 
! Отговори
Фердо преди 1 година
Подкрепям абсолютно! Само, че компания трябва да им правят всички живи американски президенти. Особено се надявам в тази компания да е и Колин Пауъл - онзи дето клатеше едно шишенце да ни хипнотизира.
18
0
 
15
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
ПАСЕ да оди да пасе. Не Русия почна войната. Войната бе започната в Украйна с преврат и насилие на укронацистите върху рускоезични, българоезични и други подобни. Войната бе почната от Украйна, а укроармията планираше тотална военна офанзива срещу Донбас , без да се съобразява с Минските споразумения! Жертвите станаха много точно заради ПАСЕ и подобните хлебарkи, които подклаждат още и още войната! Това е истината, другаре!
17
0
 
11
 
! Отговори
Вятъра преди 1 година
за ЕС, ПАСЕ и т.н. духа от Белия дом. Европейските лидери са много добре подбрани да имат тъмно минало и съмнителен личен живот, така, че приятелите им здраво ги държат за лешничетата и всекидневно ги събират да им затягат гайките. Даже някога да е имало лидери в Европа нещата вече са приключили.
16
1
 
20
 
! Отговори
джо преди 1 година
Доста далече отидоха някои политици в изказванията и това буди безпокойство у нормалните хора.Принципно ако се говори за нарушения и съд,трябва да се заведе дело срещу Американските президенти и служители като Хилари Клинтън, Нюланд, Байдън , които забъркаха тази каша в международен план. Даже и в този момент , виждайки абсолютната драма на Украйна вместо преговори, продължават да водят украинците към фалит и пълна капитулация.
15
2
 
0
 
! Отговори
до 9 преди 1 година
гоуем си християнин! А нали беше и славянин? Ай се скрий...
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПАСЕ, ти имаш ли мечта?- Да, специален съд за Путин и Лукашенко- Защо не го направиш?- Ти какво, без мечти ли искаш да остана
13
1
 
5
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До - 10 Не българския народ иска такива глупости, а хора като теб, значи, БСПари...По същия начин може да се каже, че българският народ иска съд за БСП заради престъпния им преход и управление, за преврата им, за лъжите и манипулациите им...Спрете се малко, че ще изгорите много, значи...
12
1
 
6
 
! Отговори
ХаХаХаАААААААААА преди 1 година
Пасе
11
5
 
23
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Има една малка неточност във формулировката - не Русия и Беларус започнаха тази война, а Украйна. Украйна изпрати войските си срещу руснаците много преди Русия да отговори на удара...Някои хора умират да се излагат, значи...Ще викат международен съд и ...ще загубят делото за срам и позор след толкова много шум...
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами лесна работа - Путин, когато приключи с 404, може да вземе Батька да се качат на Ту-95 и да се разходят до седалището на ПАСЕ. Разрешения няма да им трябва, за премиване през въздушното пространсто. Той, вероятно, и Шойгу ще иска да се включи....
9
5
 
9
 
! Отговори
- преди 1 година
Българския народ иска съд за БАЦЕ , ПЕевски и компания ама едва ли някога ще ни огрее. Дори и американците им натикаха в носовете ,че са престъпници ние пак си обръщаме главата на другата страна
8
4
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
по скоро ще видим тези от пасе на въжето ,руснаците още веднъж ще им видят сметката малко остана,християнството ще победи още веднъж,Бог да ни е на помощ братя християни