ПАСЕ иска военен съд за Лукашенко и Путин

ЕП също гласува в подкрепа на подобно решение
27 яну 2023 10:51, Нели Христова
101
ПАСЕ иска военен съд за Лукашенко и Путин
Снимка: БГНЕС

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) призова за създаването на специален международен съд, който да съди политическото и военното ръководство на Русия и Беларус за военни престъпления в Украйна, съобщи RES-MPE.

Този международен съд, чието седалище ще бъде в Хага, трябва да съди лидерите на Русия и Беларус, които "планираха, подготвиха, започнаха и проведоха" войната, се казва в текста на резолюцията на ПАСЕ. "Ако те не бяха решили да започнат тази агресивна война срещу Украйна, нямаше да се стигне до зверствата, разрушенията, смъртта и щетите", се твърди в текста.

Пленарната сесия единодушно одобри резолюцията, която се основава на доклада на швейцарския парламентарист Дамиен Котие.

Специалният международен съд трябва да бъде "подкрепен от възможно най-много държави и международни организации, особено от Общото събрание на ООН", смятат от ПАСЕ. Съветът на Европа трябва да поеме водеща роля в това начинание, се казва още в резолюцията.

Преди няколко дни Европейският парламент също гласува в подкрепа на подобно решение.

Съветът на Европа - международна организация, която няма органична връзка с ЕС, отговаря за наблюдението на спазването на правата на човека в своите 46 държави-членки. Русия се оттегли от редиците му през март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПАСЕ? Какво беше това? А, да - цирк от полезни и ди о ти, добре дресирани и хранени от Запада, за да се отриват отзад с тях при всяка възможност. Това е една карикатурна организация, която няма никакво друго полезно предназначение.
66
2
 
6
 
! Отговори
Кавито са юристи преди 1 година
ЕП юристите търсещи 'законен' начин да откраднат руските резерви са стигнали до заключението че могат да вземат на заем само 33 милярда!!! :):):) Сега да не сер окаже че ако засъдят Русия - Украйна трябва да плаща обезщетения?
65
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки нов ден - нов скеч от шоуто ЕС. И така вече година.
64
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пеждевременни са тези напъни. Да не стане накрая така трибуналът да съди марионетките от ЕС. Такава възможност никак не е за подценяване.
63
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някъде арестуват ***, в Русия ще настанат небивали всенародни тържества! Народа там живее под робство, и тотална цензура! Имам познати там, които са ми разправяли че в къщи и сред приятели, всеки псува Путин и тия около него, но навън никой нищо не смее да каже под страх от репресии! Ако имаше истински избори в Русия, Путин нямаше да събере и 10% от гласовете, това е абсолютно сигурно!
62
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корумпетата от ЕП рано слагат тигана. Ще плашат с военен съд, като спечелят войната. Като гледам как вървят събитията, това ще е по-скоро никога. И два въпроса по същество: първо - защо ще съдят Лукашенко; второ ще съдят ли Меркел и Оланд? Понеже тези двамата заявиха,, че са не са искали спазване на Минските споразумения, а само са целели да се даде време за "подготовка на Украйна". Подготовка за какво, уважаеми?
61
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продажни кремълски тpoлове, всичките пари от тpoлене за лекарства на най-милото си да дадеете! НЕКА! ЩЕ! Прокълнати да сте с най-чepна клетва!
60
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боби, не говори глупости. Ако някак си арестуват Путин, никой от Русия няма да тръгне да го спасява. Най-много да де избият за мястото му. Това е диктатор щ, моето момиче. Заобиколен от гъзoлизци и подмолни помири.
59
2
 
15
 
! Отговори
Едно е да искаш.... преди 1 година
Съвсем друго е да можеш ! Мисля че първо трябва да победите Русия на бойното поле ако успеете и тогава да съдите някого...Ако има някой останал жив човек на земята !
58
3
 
15
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен АноУмни как ще Арестуваш Глава на държава която има оръжие с глобален обсег на действие? На теб ти се казва Освобождаваш или след 60 мин най-голямата военна база/пристанище ще бъде унищожено. Да приемем че Този който е арестувал Путин има Топки и отказва. Как смяташ ще унищожат ли съответния обект - ОПРЕДЕЛЕНО защото иначе ТОТАЛНО СЕ ОПОРОЧАВА идеята за ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ИМУНИТЕД.
57
20
 
5
 
! Отговори
Не само на тях преди 1 година
Съд не само за Путин и Лукашенко , но и за бг четирихилядниците и проводниците на руските интереси, като: Доган, Тиквата,Копейкин, волгин,сидеров,златев , спас русев и още много други продажни хора.
56
3
 
11
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
ПОПД НАТИСКА НА С.А.Щ. ТИЯ СИ ИЗГУБИХА СЪВСЕМ ЗДРАВИЯТ РАЗУМ. ВИЕ СТЕ ЧЕТИРЕСЕТ И НЯКОЛКО КОЛОНИИ НА С.А.Щ И НЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТЕ СВЕТЪ.КАК ЩЕ ОСЪДИТЕ ПУТИН?ЗВУЧИ СМЕШНО И ЖАЛКО НЕГО ДАЛИ ГО Е ГЪДЕЛ?.
55
2
 
20
 
! Отговори
сиромах преди 1 година
ПАСЕ да си каже най-после,кога ще съдят САЩ и желаещите да се включат за военните инвазии в Ирак,Либия,Сирия ,Афганистан и къде ли още не?Някой да каже какви демократични норми привнесоха там щатите и техните марионетки?Стига с хегемонизма и налагането на една държава над всички други по света ито поне да беше държава с древна култура,а то една фалирала на 240 години сбирщайн налагаща се с печатница за пари!
54
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПАСЕ да започнат първо от тези които 30 години сяха демонокрация по света всички знаят за кои става въпрос.
53
2
 
22
 
! Отговори
българин преди 1 година
То и аз искам НАТО да си се прибира в Северна и Южна Америка,но .искам на САЩ да и бъде потърсена сметка,за Убийствата в Ирак,Сирия Либив, Сърбия ! И още и още! Но...ПАСЕ да не се занимава с глупости а да НАТИСНЕ ЕС,за Незабавно преговори с Русия за спиране на войната!!
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бих се радвал на реципрочен отговор от страна на талибаните заради инвазията на САЩ в Афганистан, но за съжаление няма справедливост в този сатанински свят.
51
3
 
21
 
! Отговори
Забава до забрава преди 1 година
Само да не се явят обвиняемите със танковете си на заседанията!
50
3
 
9
 
! Отговори
ПАСЕ да пасе... преди 1 година
А Ако загубят?
49
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До джо, Лавров все още не е обявен за военно - престъпник, за това все още може да се разхожда свободно. Донякъде, като първи дипломат е оправдано - все пак за да могат да се водят някакви преговори... Иначе както виждаш Джуджака не смее да отиде никъде, а и рядко напуска дори бункера си
48
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еврогърбавите троляци вместо да се пенят тука, нека лъскат кубинките с вакса и да стягат мешките, че налЕ оня ден бащицата нареди, а Гаджев оповести, че ще има мобилизация - марш на фронта гербавци - защиЩАвайте смело и храбро евроатлантизЪмь!!!!