Интерпол ще гони престъпници и виртуално: създава щаб в метавселената

До секретната зона имат достъп само полицаи за обучение и виртуални срещи
7 фев 2023 18:45, Анисия Иванова
20
Интерпол ще гони престъпници и виртуално: създава щаб в метавселената
Снимка: БГНЕС

Полицейските служители на Интерпол скоро ще могат да обикалят метавселената в търсене на киберпрестъпници. Световната агенция обмисля да се внедри в чисто новия виртуален свят, съобщава „Сън“.

Експертите по-рано предупредиха, че метавселената е сцена на престъпления, свързани с пране на пари, и смятат, че те ще стават все по-разпространени, сложни и доходоносни.

Метавселената е безкрайно триизмерно виртуално пространство, в което хората евентуално биха могли да работят, да общуват и да се забавляват. Това би могло да стане с помощта на VR очила, но също така и чрез вашия смартфон или компютър. Шефът на Facebook Марк Зукърбърг я обяви като бъдещето на комуникацията.

Полицейските началници са твърде наясно, че измамниците обичат да се ориентират бързо в тенденциите.

"Престъпниците са изтънчени и професионалисти, които много бързо се адаптират към всеки нов технологичен инструмент, който е на разположение за извършване на престъпления", казва генералният секретар на Интерпол Юрген Щок пред Би Би Си. "Ние трябва да реагираме достатъчно бързо на това. Понякога законодателите, полицията и нашите общества малко изостават. Виждали сме, че ако закъснеем, това вече се отразява на доверието в инструментите, които използваме, и следователно на метавселената. В подобни платформи, които вече съществуват, престъпниците ги използват".

Интерпол вече стартира свое собствено пространство за метавселената. До секретната зона имат достъп само полицаи за обучение и виртуални срещи.

Един от проблемите, с които трябва да се справят вземащите решения, е какво всъщност представлява престъплението в метавселената.

"Има престъпления, за които не знам дали все още могат да се нарекат престъпление, или не", обяснява д-р Мадан Оберой, изпълнителен директор на Интерпол по технологиите и иновациите.

"Например, има регистрирани случаи на сексуален тормоз. Ако разгледате определенията на тези престъпления във физическото пространство и се опитате да ги приложите в метавселената, ще срещнете трудности. Не знаем дали можем да ги наречем престъпление или не, но тези заплахи определено съществуват, така че тези въпроси тепърва ще се решават." /БГНЕС


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На кой му дреме. Важно е да правим провокацийки в Маседонията.
8
1
 
6
 
! Отговори
Demonaz преди 1 месец
Да изпратим Стоян Колев да ги изсипе на стерео интерпол в метакенефа.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Видиш ли мета или фейсбук, бягай като от чума. Тези наистина злоупотребяват с пациентите си.
6
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Като ислямския терорист Чатаев - Интерпол го гони, той нагъва европейски шницели във Виена.
5
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е в отговор на Руската пропагандна машина. Запада най-накрая се осъзна, че притежава интернет, а Русия използва инернет за пропаганда.
4
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да му мислят онлайн революционерите и анти западно настроените елементи... русофилите в мрежата ще попаднат в.. мржата на Интерпол.
3
1
 
11
 
! Отговори
1984 преди 1 месец
Нещо като моралната полиция в антиутопиите.
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да бе веднага повярвах че няма да гонят по политическа коректност.
1
5
 
4
 
! Отговори
Този убива преди 1 месец
Юлиян Борисов Георгиев от град Перник с над 20 убийства зад гърба си е недосегаем заради познанства с Бойко Методиев Борисов и някакъв Гешев!