Зеленски поиска тежко въоръжение и съвременни изтребители от Франция и Германия

"Оръжия, необходими за мир и за прекратяване на войната, която Русия започна"
9 фев 2023 08:10, Елка Василева
369
Зеленски поиска тежко въоръжение и съвременни изтребители от Франция и Германия
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Франция и Германия при снощното си посещение в Париж да предоставят тежко въоръжение и съвременни изтребители на страната му, предаде Ройтерс.

"Разполагаме с много малко време. Говоря за оръжия, необходими за мир и за прекратяване на войната, която Русия започна", каза украинският президент. "Франция и Германия имат потенциала да променят коренно ситуацията (на бойното поле), така виждам нашите разговори днес. Колкото по-скоро получим тежко въоръжение с голям обсег и нашите летци получат съвременни самолети, толкова по-бързо ще приключи руската агресия."

Още по темата
Зеленски пристигна снощи във френската столица за работна вечеря с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц. Украинският президент беше посрещнат на стълбите на Елисейския дворец от френския си колега, който го прегърна приятелски, отбелязва Асошиейтед прес, след което тримата лидери влязоха вътре. Посещението на Зеленски е обрат в отношението му към Франция и Германия, за които по-рано през войната мнозина в Украйна смятаха, че не правят достатъчно, за да ѝ помогнат.

По-рано през деня вчера, преди да пристигне в Париж, Зеленски имаше разговори във Великобритания, където отново призова западните съюзници да предоставят на Украйна самолети, с помощта на които тя да обърне хода на войната с Русия.

Днес украинският президент ще замине за Брюксел, където ще участва в среща на върха на ЕС.

От началото на годината западните страни увеличиха значително военната помощ за Украйна. Те обещаха на Киев стотици танкове и бронирани машини, както и оръжия с по-голям обсег, но засега отказват да предоставят на Украйна бойни самолети западно производство.

Макрон посочи преди работната вечеря със Зеленски и Шолц, че на нея ще бъдат обсъдени оперативни въпроси, отново заяви, че не бива да се позволява на Русия да спечели войната, и добави, че Париж подобно на Берлин ще продължи да помага военно на Киев, колкото е нужно.

Също преди вечерята Шолц изтъкна в контекста на предстоящата днес среща на върха в белгийската столица, че Украйна е част от европейското семейство.

"Отнасям ясно послание в Брюксел: Украйна принадлежи към европейското семейство", каза Шолц.
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и цялото натовско оръжие да им дадеш на украинските фашаги, накрая пак нищо няма да остане от тях
233
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските фашистки окупатори надхвърлиха 135 000 демитализирани. Слава на Украйна!
232
4
 
10
 
! Отговори
Сусо преди 1 година
Безумци!
231
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин отишал на доктор защото не можел да ходи по голяма нужда. Прегледал го доктора и му казал - имаш проблем, нямаш *** и затова не можеш да се изходиш. И Путин и пита - и как така нямам ***. И доктора му отговаря - ами Българите са ти го излизали - хахаха
230
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ама Лаос изпрати т-34 да подпомогне другарите, така че...
229
11
 
7
 
! Отговори
Куку преди 1 година
Една година Раша,драпа в две области и се овърте до гушата в л...а.Сега започва истинският ленд лииз 400танка и две ескадрили самолети,после пак и пак.Това е Запад!
228
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Излезаха клипове с 16-17 годишни украинци на фронта, също Зеленски е забранил на момчета от 16 до 18 да напускат Украина. Американците натискат възможно най-много православни да се дадат за крубан, преди края на войанта
227
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оръжия за мир ,звучи доста по Оруелски
226
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоа па с тоя анцунг и талибанска брада се изтърка вече.
225
2
 
10
 
! Отговори
Aze преди 1 година
Който много иска, той много дриска
224
4
 
19
 
! Отговори
Ел преди 1 година
Вместо да си играете на война, вземете и отидете в съседна Турция и помогнете на хората там. Искал той, все иска . А дано да се опомни най-накрая и да спре да хленчи
223
4
 
10
 
! Отговори
До 261 преди 1 година
Май не знаеш, че реално на терен от руска страна като пехота са само наемници, нормално е Вагнер да настъпват, редовната армия е аррилерия...
222
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Майки проклета еврейска, гадно прокълнато джудже, слуга на сионисти и сатаната - изтребители искало за да се избиват руснаците помежду си. Дано час по скоро руснаците изстрелят някоя полуядрена ракета и да те пратят в ада със всичките ти чроклети укропии нацисти !!!
221
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 261 Ми не трябва толкова пехота, колкото си мислиш.Щом има артилерия и танкове.Това не ти е ПСВ.
220
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 239.Путин и Зеленски отишли на на бар дал.И Путин поискал само една с...ка,ама първо той влязъл,а Зеленски стоял от вън и като минали време почнал да нервничи и казал,айде бе Путин да се смени е,А Путин отговорил.Е щом искаш сменете се де.
219
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Телеграм каналът "Военна хроника" съобщава:"Според предварителната информация неочаквано за ВСУ в Артьомовск тактиката на настъпление е променена.Вместо фронтални атаки на Парасковиевка и Красная гора на север и Красни в югозападната част на града,започна блокиране на украинските доставки в района на Часов Яр и Берховка. Така Артьомовск ще бъде в тактическо обкръжение и фашистите ще бъдат напълно отрязани от доставките на боеприпаси, лекарства и гориво.
218
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През нощта от сряда срещу четвъртък и тази сутрин системите за ПВО са свалили 10 БПЛА на украински терористи в небето над Брянска област. В резултат на отблъскване на атаката на 10-ия дрон, останките от самолета паднаха върху строяща се къща.
217
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бахмут и околностите:Фашистката *** под постоянния натиск на руските войски понасят големи загуби в района на Красная гора и Парасковиевка. Успоредно с това щурмовите части на ЧВК Вагнер се бият в северните покрайнини на Бахмут и в района на гара Ступки. Югозападно от Бахмут руските войски пробиха отбраната на и3MeTTa между Красное и Ступочки, почти се приближиха до магистралата за Константиновка. Украинското командване хвърля в бой новопристигнали части, опитвайки се да стабилизира фронтовата линия в района.
216
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Авторитетното американско издание Foreign Police:"Русия готви ужасяваща офанзива."Съобщава се, че това ще се случи в рамките на 10 дни, но източникът е украински служител, така че това може да е поредната патица за ускоряване на доставките на оръжие.Чиновниците само се оплакват, че няма да има танкове навреме.В редовете на въоръжените сили на Украйна също има недостиг на жива сила.
215
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските политически канали в Telegram коментират:"Това е ключът. Но да изчакаме подробностите.Ако се потвърди, значи Западът е готов за ескалация и не вярва на заплахите на Медведев,но първо трябва да разберете какъв вид оръжие и кога ще пристигне.Тук можем да се добави,че е време руснаците да действат сериозно,да се удари с оръжия с такава мощ, която да отрезви както Зеленски,така и Запада.Крайно време е да се премине от разговорния жанр към реални сплашващи действия.