Зеленски поиска тежко въоръжение и съвременни изтребители от Франция и Германия

"Оръжия, необходими за мир и за прекратяване на войната, която Русия започна"
9 фев 2023 08:10, Елка Василева
369
Зеленски поиска тежко въоръжение и съвременни изтребители от Франция и Германия
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Франция и Германия при снощното си посещение в Париж да предоставят тежко въоръжение и съвременни изтребители на страната му, предаде Ройтерс.

"Разполагаме с много малко време. Говоря за оръжия, необходими за мир и за прекратяване на войната, която Русия започна", каза украинският президент. "Франция и Германия имат потенциала да променят коренно ситуацията (на бойното поле), така виждам нашите разговори днес. Колкото по-скоро получим тежко въоръжение с голям обсег и нашите летци получат съвременни самолети, толкова по-бързо ще приключи руската агресия."

Още по темата
Зеленски пристигна снощи във френската столица за работна вечеря с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц. Украинският президент беше посрещнат на стълбите на Елисейския дворец от френския си колега, който го прегърна приятелски, отбелязва Асошиейтед прес, след което тримата лидери влязоха вътре. Посещението на Зеленски е обрат в отношението му към Франция и Германия, за които по-рано през войната мнозина в Украйна смятаха, че не правят достатъчно, за да ѝ помогнат.

По-рано през деня вчера, преди да пристигне в Париж, Зеленски имаше разговори във Великобритания, където отново призова западните съюзници да предоставят на Украйна самолети, с помощта на които тя да обърне хода на войната с Русия.

Днес украинският президент ще замине за Брюксел, където ще участва в среща на върха на ЕС.

От началото на годината западните страни увеличиха значително военната помощ за Украйна. Те обещаха на Киев стотици танкове и бронирани машини, както и оръжия с по-голям обсег, но засега отказват да предоставят на Украйна бойни самолети западно производство.

Макрон посочи преди работната вечеря със Зеленски и Шолц, че на нея ще бъдат обсъдени оперативни въпроси, отново заяви, че не бива да се позволява на Русия да спечели войната, и добави, че Париж подобно на Берлин ще продължи да помага военно на Киев, колкото е нужно.

Също преди вечерята Шолц изтъкна в контекста на предстоящата днес среща на върха в белгийската столица, че Украйна е част от европейското семейство.

"Отнасям ясно послание в Брюксел: Украйна принадлежи към европейското семейство", каза Шолц.
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
4
 
3
 
! Отговори
До Ефрейтор преди 1 година
Ти недей много разчита на факта ,че на западното населението не му се войюва. То вече войюва. Целта на пропагандата нали знаеш каква е? Какво направи министър Гьобелс с Немското население? Накара ги неистово да вярват че тоталната война е най-правилното решение. Същото се случва и в момента само че тея са много по добри пропагандатори от него ,все пак има средства за масова информация които навремето е нямало !
193
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен тежко въоръжение на Зеленски скоро ще се наложи да иска и жива сила.
192
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли нещо, което Зеленски да не е поискал. И кока , много кока ако може.
191
5
 
2
 
! Отговори
Куку преди 1 година
До ПОЛКОВНИК Др полковник защо си мислиш,че при използване на яо,Украйна няма да получи тактически яб от Инджирлик и Ф16 за доставка???Очевадно е,че с нахлуването в Украйна,Путин постави западът в ъгъла.
190
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Полковник.Дали не може? Хартиения Тигър НАТО се оказа без производство на снаряди,без артилерия и малкото танкове,които се оказват нещо като сезонни,могат да работят,ама само лятото като е сухо.Основно все украинците използват руско оръжие,е те,ако чакат руските снаряди да свършат то ще е много след украинските.И сега,к'во правим.А те и украинците ще свършат и тогава?
189
12
 
2
 
! Отговори
ПОЛКОВНИК преди 1 година
Русия неможе да води конвенционална война срещу военна организация с най-малко 20 пъти по голям военен бюджет от техния.Абсолютно невъзможно,шанса им за успех е точно 0% . Шансовете могат да се обърнат само при превантивен масиран неконвенционален удар. Стига с тоя пацифизам от страна на Путин . В една война първи измират пацифистите. Стигне ли се до реално прехвърляне на тежка бойна техника от страна на НАТО ,Русия трябва да реагира мигновенно иначе със всеки изминал ден шансовете им намалят !
188
4
 
4
 
! Отговори
ЗА 222 преди 1 година
До Анонимен А ИНТЕРЕСА НА БРИТАНИЯ КАКЪВ Е? ДА СЕДИ ОТСТРАНИ И ДА СЕ ДОГОВАРЯ ТАЙНО С ПУТИН ЧРЕЗ РОДЖЪР УОТЪРС, ТОЗИ АНГЛИЙСКИ СТЕФАН ДАНАИЛОВ И ДРУГИ АНГЛИЙСКИ АГЕНТИ?
187
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗЕЛЕНСКИ ДА ИСКА САМОЛЕТИ ОТ БРИТАНИЯ, БЕШЕ ПРИ КРАЛЯ ДА НЕ СЕ СТИСКАТ А ДА МУ ПОМОГНАТ! НЯМА САМО ЕВРОПА ДА МУ ПЛАЩА ВОЙНАТА.
186
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересът на Европа е руския агресор да бъде озаптен преди да е нападнал следващата държава след Украйна.
185
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ангел.Що си мислиш,че такова има и ще се даде на Украйна пък не знам.
184
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До историк,аз пък си мисля същото за украинците, особено като знаят,че се изправят срещу по-силен.Сигурно някой ги е излъгал с нещо.
183
0
 
10
 
! Отговори
И да триеш преди 1 година
и да не триеш все тая!Пет пари не давам ни за Русия,ни за САЩ!Лично за мен малкия зеленски е голям негодник!Вместо да преговаря търси оръжие!
182
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 212.Е това ли ти е цивилизовано,да скачаш на площада и да разправяш,че ще ги бесиш ония.Ми ходи си в Украйна и там си решавай проблемите,що си тръгнал по други държави.
181
8
 
2
 
! Отговори
Историк преди 1 година
Интересно как руснаците ( иначе умни хора) приемат безропотно да пращат синовете си на заколение заради болезнените амбиции на едно джудже !!! Да се чудиш как още не са направили революция ! Или чакат да дойде месец октомври?
180
4
 
8
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Зелката усърдно работи в ущърб на целия свят. Путин може би е един от малкото Руснаци който все още приема ,че войната е между Русия и Украйна. Тежкото въоръжение дадено на Украйна със сигурност ще промени меко казано ,наивните му вярвания . Когато и той осъзнае ,че реално се бие с НАТО тогава без съмнение ще осъзнае че съществуването на страната му е в опасност.Сещайте се какво ще се случи след това
179
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 212 .Може и да не сме фенове на Русия,а просто да не харесваме украинци.Особенно такива дето се правят да велики,ама бягат по чужди държави да просят.Какво не интересуват техните проблеми с руснаците.
178
6
 
2
 
! Отговори
Фуражката преди 1 година
"Аз пък няма да ти дам въоръжение!" - това се изцепил Чорапът български пред Европейския Парламент. "Ама-хааа! Ще ми стреляте против ген.Решетников ! Нема оръжие за вас !"
177
0
 
7
 
! Отговори
СИНН преди 1 година
Този *** американците го шетат като панаирска мечка! Пращат го ,показват как плаче и след това го скриват!
176
7
 
6
 
! Отговори
Антипутиноид преди 1 година
Руските бот ферми са на 100% капацитет, нищо, че ги поразбиха в Прибалтийските държави и Украйна. Бедни и прости хора, социално слаби, инвалиди, безработни по малките населени места и др., дават им пари за хляб да тропкат коментари в социалните платформи - нали Путин каза да се премахне безработицата. Лошо няма, подкрепям инициативи за заетост.А това, че коментарите им са лишени от аргументи и смисъл, явно не се отразява на заплащането, ако се съди по средното ниво.
175
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА ПОИСКА ОТ БРИТАНИЯ, НЯМА ЕВРОПА САМО ДА ПЛАЩА ЗА ВОЙНАТА НА ЗЕЛЕНСКИ