Зеленски поиска тежко въоръжение и съвременни изтребители от Франция и Германия

"Оръжия, необходими за мир и за прекратяване на войната, която Русия започна"
9 фев 2023 08:10, Елка Василева
369
Зеленски поиска тежко въоръжение и съвременни изтребители от Франция и Германия
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Франция и Германия при снощното си посещение в Париж да предоставят тежко въоръжение и съвременни изтребители на страната му, предаде Ройтерс.

"Разполагаме с много малко време. Говоря за оръжия, необходими за мир и за прекратяване на войната, която Русия започна", каза украинският президент. "Франция и Германия имат потенциала да променят коренно ситуацията (на бойното поле), така виждам нашите разговори днес. Колкото по-скоро получим тежко въоръжение с голям обсег и нашите летци получат съвременни самолети, толкова по-бързо ще приключи руската агресия."

Още по темата
Зеленски пристигна снощи във френската столица за работна вечеря с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц. Украинският президент беше посрещнат на стълбите на Елисейския дворец от френския си колега, който го прегърна приятелски, отбелязва Асошиейтед прес, след което тримата лидери влязоха вътре. Посещението на Зеленски е обрат в отношението му към Франция и Германия, за които по-рано през войната мнозина в Украйна смятаха, че не правят достатъчно, за да ѝ помогнат.

По-рано през деня вчера, преди да пристигне в Париж, Зеленски имаше разговори във Великобритания, където отново призова западните съюзници да предоставят на Украйна самолети, с помощта на които тя да обърне хода на войната с Русия.

Днес украинският президент ще замине за Брюксел, където ще участва в среща на върха на ЕС.

От началото на годината западните страни увеличиха значително военната помощ за Украйна. Те обещаха на Киев стотици танкове и бронирани машини, както и оръжия с по-голям обсег, но засега отказват да предоставят на Украйна бойни самолети западно производство.

Макрон посочи преди работната вечеря със Зеленски и Шолц, че на нея ще бъдат обсъдени оперативни въпроси, отново заяви, че не бива да се позволява на Русия да спечели войната, и добави, че Париж подобно на Берлин ще продължи да помага военно на Киев, колкото е нужно.

Също преди вечерята Шолц изтъкна в контекста на предстоящата днес среща на върха в белгийската столица, че Украйна е част от европейското семейство.

"Отнасям ясно послание в Брюксел: Украйна принадлежи към европейското семейство", каза Шолц.
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
3
 
4
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Притежавам Хилядолетния сокол щампован на тениска размер М.Не знам дали Хан Соло е вътре ама го дарявам на Зеленски.С него Дарт Путин може да бъде победен.Нека Силата бъде с тоя ***.
173
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейци, СЪБУДЕТЕ СЕ!! Цяла Европа е заложник на Хамериканските интереси! Същите гръмнаха северните потоци за да е зависима Германия от Фащ ида отслабят Русия, като същевременно "усвояват" Окрайна! ФАЩ е злото в света, не Русия!!!
172
2
 
11
 
! Отговори
Срамота преди 1 година
Зеленият обикаля Европа като коледар къщите на Бъдни вечер.Какво му турят у торбата е добре дошло Кой самолет,кой патрони,кой танк.
171
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е уникална страна, няма такава друга страна която разполага с всичко необходимо - земи, води, гори, природа, продоволствия, ресурси, енергии. Дори целият свят да се закрие и да бъде унищожен, Русия ще продължи да съществува и дори ще подобри развитието си.
170
0
 
1
 
! Отговори
доАнтипутиноид преди 1 година
Малии гоуем разбирач си....папагал демек :)
169
10
 
5
 
! Отговори
Антипутиноид преди 1 година
Путин си изигра ръката преди да е готова. Май се притесни от лошата демография на Русия и наближаващата пенсия. Трябваше да си гради петата колона в Запада, да си прави лекичко пропагандата и надгражда структурите за проекция на влияние. А сега какво стана - поизхониха им стотиците "дипломати" от Европа, раздухаха се новините за руските бот ферми, блокираха им държавната телевизия в Прибалтийските републики и т.н. Не мина номера да се прави на жертва докато бомбандира цивилни и иска територии.
168
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СТРАНДЖАТА 183 Да защитаваш собствената си държава означава, че си най-подготвен за ЕС и Шенген, така ли? Значи ли, че трябва да има войни, за да е някоя държава непременно подготвена? Или първоначално имаше други критерии, които една страна-кандидат трябва да покрие?
167
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той скоро ще поиска лично САЩ да направят специална военна операция
166
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Странджата.Ти мисли за украинските,не брой руските.Пък гледам Херсон е пълен с народ та знае ли се.Ааа сега в околностите,където са разположени украинските войници руснаците си обучават артилеристите,което налага украинците да си крият танкове и гаубици в града близо до болница или детска градина.
165
3
 
12
 
! Отговори
нднс преди 1 година
тоя бандеровец ще обезкости цяла европа
164
4
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Както е тръгнало скоро ще поиска и ядрено оръжие.
163
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Странджа.Аз пък чух същото,за украинските олигарси,ама руските ги е страх,а зелето никой не го брои.
162
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига с тай статия хайде да ходим да хейтваме на статията за Ким.
161
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
епа он мое сака и ядрено оръжие ве
160
8
 
2
 
! Отговори
Антипутиноид преди 1 година
Много празни хвалби за великата освободителка "Русия".Нека припомня как България е била задължена за своя сметка да издържа руския окупационен корпус от 50 000 души, който така и не си замина след приключване на така нареченото "освобождение". И леко вкиснати от "великобългарския шовинизъм" поради желанието за обединения на България, *** решават, че България им дължи 32 тона злато. Прибраха си златото и всички са доволни. Е да, ама ДС и КГБ агентите не си тръгнаха, че и се намножиха.
159
0
 
6
 
! Отговори
Хемус преди 1 година
Писал съм ви още в наалото на войната,че това гнусно племе знае само ,че си мо длъжен и 'ДАЙ!Иначе да помогнат на турците или да върнат жеста забравете!Кака ви Олена изтърси към г-жа Ердоган,че мислите и са с турския народ и до там,ама да развърже кесията забравете!Да и предпочитам на турци да помогна,понеже са бачкатори и изповядват патриархални ценности
158
0
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
160к украински мъже са под земята, 240к са в болниците. Това е 60% от армията им. Съвсем скоро Украйна ще падне, много лошо ще падне и запада колкото и желазарии да праща, няма да има кой да ги управлява, освен ако вътре в тех не седи Ханс, Жулиен или някой наш Героги.
157
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е щото те зеления във Великобритания техните депутати така са го "нахранили",че и за Украйна ще си носи даже.
156
0
 
8
 
! Отговори
ЦИНИЗЪМ И ЛЪЖИ преди 1 година
"Оръжия, необходими за мир и за прекратяване на войната, която Русия започна" - ТОЛКОВА ЦИНИЗЪМ В ЕДНО ИЗРЕЧЕНИЕ РЯДКО СЕ СРЕЩА.
155
2
 
4
 
! Отговори
кубанская столица преди 1 година
До СТРАНДЖАТА Когато Херсон ще бъда освободен отново, те се прегръщат още път за Россия. А какво те мислят вътре за себе си е не важно. Главното е това ще бъде Россия и те ще се подчиняват на закони на Россия