Навършат ли 16, испанците сами ще избират пола си в личната карта

Това ще става само с декларация
Обновена: 20 фев 2023 06:09 | 19 фев 2023 20:32, Нели Христова
112
Навършат ли 16, испанците сами ще избират пола си в личната карта
Снимка: БГНЕС

Испанският парламент прие окончателно закон за свободен избор на пола в личната карта за лица над 16 години. Необходима е само обикновена декларация. Промяната мина след месеци разгорещени дебати в самата управляваща лява коалиция, водена от социалистите. Тази година в Испания предстоят парламентарни избори.

Проектът беше знаков за по-малкия партньор - радикално-лявата формация "Подемос". Това е гигантска крачка напред, отбелязаха вносителите. Според тях законът премахва ограниченията за трансексуалните хора и премахва виждането за тях като патологични случаи.

Досега възрастните в Испания можеха да заявят промяната на пола само при наличие на медицинска експертиза, която констатира полова дисфория, психиатрично състояние на безпокойство Изискваше се и доказано хормонално лечение в продължение на две години. Непълнолетните се нуждаеха и от съдебно разрешение.

Новият закон премахва всички подобни изисквания, като лицата на 14 и 15 години могат да кандидатстват, ако техните родители или законни настойници са съгласни. За лица на 12 и 13 години се изисква и разрешение от съдия. Така Испания става една от малкото страни с подобно законодателство. Пионер в Европа стана Дания през 2014 година.

Необходимостта от законодателство в защита правата на транссексуалните стана особено остра заради рязкото нарастване на броя на хората с оплаквания от дисфория - форма на дистрес, причинявана от несъответствие между биологичния пол и пола, с който човек се идентифицира. Напоследък обаче няколко европейски страни, които бяха пионери в защита правата на трансексуалните, преосмислиха позицията си. Сред върналите някои ограничения бяха Швеция и Финландия. Британският парламент миналия месец блокира шотландски закон за правата на трансексуалните, подобен на приетия в Испания.

Преди година Швеция спря хормоналната терапия за малолетни, освен в изключително редки случаи, подобна стъпка направи и Финландия през 2020 г. Самоопределението на половата идентичност създава бъдещи проблеми, които още не са решени, посочва ООН.

Така например отделните страни трябва да преценят дали някой, роден като мъж, но получил сертификат за жена, трябва да има достъп до всички програми и категории за биологични жени.

Междувременно испанските депутати приеха и закон за платен отпуск на жени с остри болки при месечното си неразположение. Мярката засега е без прецедент в Европа, но е в сила в Япония, Индонезия и Замбия. Испанският текст не посочва продължителност на тази отпуска по болест, която се дава от лекар и се финансира от испанските социални служби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като узреят доматите и те ли ще решват дали са краставици или това е само за хората?Интересено ще бъде, ако кравата реши да е бик.
89
0
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Хахахаааа, отдавна е установено, че ГЗ пол няма :)))))))))))))))))))))))))))))
88
0
 
3
 
! Отговори
Свободаааааа ... преди 1 година
Ама наистина ли ще си избират пол по тяхно желание ... или ще трябва да правят избора си от списък с предварително "одобрени" полове ? Скуууука . Чиста дискриминация . Потъпкване на свободата . Секссисти. Нима мислите че хората които до сега са се борили против установените ДВА пола ще бъдат толкова заблудени че да приемат нови установени 3 пола ... или четири ... или пет пола .... Толитаристи, лоши...
87
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям проблем вече станал и нашите псевдо моралисти подсачат като пуканки в тиган.Възпитавайте си децата с християнските ценности и те няма да тръгнат да си сменят пола просто така.Никой насила няма да им смени пола.Каква е тая мания да се търсят проблеми там където ги няма.
86
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е далеч момента, когато ще се самоопределят като заек, табуретща, геврек или крива краставица. Без друго акълът на масовиат еврог.ец е като за толкова.
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчони Кокорчо са ***!
84
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Испанците нямат ли по-важни проблеми за решаване ?
83
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мале тия там наистина много са изпаднали, лявата перверзия се разпространява като чумата навсякъде. Света е тотално корумпиран, чакайте жестока световна ядрена война.
82
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чува се че след самоопределянето на пола,след няколко години щяло да пише и сексуалната ориентация на индивида.А това идва още в повече.Сякаш сме в животинска ферма със номерче на ухото.
81
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евро атлантически ценности да искаш и тук ще е така много скоро хаахаххаах ***
80
2
 
26
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Така, ще признаваме трети пол, няма да имаме майка и баща, ще имаме родител1 и родител2. Детето е момче, ама сме го възпитали да бъде момиче. И то ще може ходи в дамска тоалетна, в женска баня... Как ви се струват такива неща? Дано да не съм жив, ако всичко това бъде прието в законодателствата на "цивилизованите" държави...
79
0
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 1 година
***!
78
1
 
13
 
! Отговори
Как става бъркотия преди 1 година
В 88 и 89 описах бъркотия, получена вследствие вписването на едно и също лице с различни имена в различни документи. Сега си представете каква каша ще се получи, когато някой на 16 г. си е извадил лична карта, в която се е писал с друг пол, а след години се е разкандардисал и отново си е извадил документ за самоличност с пола, с който се е родил.През всички тези години на него са му оформяли различни други документи, в които ще е бил вписван с имената, които е ползвал според избрания от него пол
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
... и в свидетелството й за граждански брак. После й раституираха магазина. Преди време реши да го продава. С формалностите се заеха наследниците й. Намериха купувач, но заради различните имена на бабата в различни документи адвокат оправя нещата. Бяха му нужни два месеца, за да вземе необходимите документи от разни инстанции, чрез които да докаже, че тази Катя, е онази Екатерина, на която е бил завещан магазинът, но наследството се е открило по времето, когато тя по паспорт е била Катерина.
76
0
 
5
 
! Отговори
Пример за бъркотия преди 1 година
Преди време възрастна съседка имаше проблеми заради нееднакви данни, вписани в различни документи. Според кръщелното си е Екатерина. Непосредствено след 09.09.1944 за първи път получила паспорт и някой я посъветвал да се пише Катерина, да не дразни руснаците, че е с име на императрица. По същото време близък написал завещание и я посочил като наследница на магазин, но я писал Екатерина. После национализирали магазина. Когато си подновявала паспорта, предпочела да се казва Катя, така я писали и в
75
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставете децата намира, не ги побърквайте с глупости. От какъв зар трябва да се определят, всеки се е родил с някакъв пол, а като стане пълнолетен ще си решава какво и как.
74
0
 
26
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Аз одъртявам вече и мисля да се самоопределя като жена че да ме пенсионират по рано. С бабата сме се разбрали да казваме че сме гeu двойка от остров Лecбoс.
73
0
 
15
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Защо трябва да има информация за пола на личната карта?
72
0
 
12
 
! Отговори
Хм преди 1 година
Кого и защо го интересува полът ми?
71
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е някакъв капан за завладяване на нацията.Нация без право на вяра,националност е равно на колония.Уловка, примка,която сами си слагаме. Взимат ни лева,пола,семейството, енергетиката и ни навлекоха мигранти да храним.Нещо да кажете???