Украйна няма да отстъпи от Бахмут, ще укрепва позициите си

Превземането му може да позволи на Москва да напредне в Източен Донецк
6 мар 2023 18:00, Йоана Цонева
608
Украйна няма да отстъпи от Бахмут, ще укрепва позициите си
Снимка: БГНЕС

Украйна ще продължи да отбранява Бахмут и ще укрепи позициите си в опит да задържи обсадения град в източната част на страната след месеци на руски атаки, съобщава "Ройтерс".

Президентът Володимир Зеленски обсъди ситуацията в Бахмут с висши командири и двама високопоставени генерали се обявиха за продължаване на отбраната на източния град срещу руските сили, съобщиха от канцеларията на държавния глава.

Главнокомандващият въоръжените сили Валерий Залужни и началникът на Сухопътните войски на Украйна Олександър Сирски "се изказаха в подкрепа на продължаване на отбранителната операция и по-нататъшно укрепване на (украинските) позиции в Бахмут".

Още по темата
Снощи украинската армия съобщи, че руските сили се опитват да настъпят към Бахмут, обстрелвайки града и близките селища Ивановске, Часов Яр, Курдюмивка и Орихово-Василовка.

По-рано министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че падането на Бахмут не означава непременно, че Москва си е върнала инициативата във войната.

Продължилата месеци битка за Бахмут, в който в момента живеят само около 5000 от общо 70 000 жители, е една от най-кървавите битки на изтощение по време на едногодишната руска инвазия. Бахмут не е особено голям град, но след многомесечни усилия за удържането му има сериозно символично значение за украинската армия. Самият Володимир Зеленски обаче вече заяви, че ще защитават града, "докато има смисъл".

Институтът за изследване на войната (ISW) съобщи в края на миналата седмица, че действията на Киев може да сочат предстоящо украинско изтегляне от части на града. В него се казва, че украинските войски може да "извършат ограничено и контролирано изтегляне от особено трудни участъци на Източен Бахмут", като същевременно се стремят да попречат на руското движение там и да ограничат изходните маршрути на запад.

Превземането на Бахмут не само ще даде на руските бойци рядка победа на бойното поле след месеци на неуспехи, но може да прекъсне снабдителните линии на Украйна и да позволи на силите на Кремъл да напреднат към други украински крепости в източната част на Донецка област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


608
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
461
3
 
4
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Днесчето, кафъ от вашата /укро и Фащ/ пропаганда - спирам да ви чета /дайте поне малко спорт - там няма как да лъжете, че оня пробягал 100 м за 10.3 сек, а не за 19.3 сек/
460
4
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Не останаха украинци в тази страна. Путин ги направи европейци. Трябва да са му благодарни, че дори и да му дадат още територии от страната си. А пък, Зеленския наркоман да ходи да проси от Байдън. Долари, оръжия и каквото си иска. Може и от Урсулата да проси, особено когато тя стане генерална секретака на тези от НАТО.
459
4
 
8
 
! Отговори
МФ преди 1 година
Не знам дали Украйна ще отспъпи от Бахмуд, но се чудя дали са остонали украинци там. Повечето са избягали от държавата му на Зеленския в Европа. Че дори и в България, което ме учудва. То, пари няма за българите, камо ли пък за украинските бежанци.
458
4
 
14
 
! Отговори
Западняк преди 1 година
Укрите няма как да отстъпят просто защото за обградени от всякъде и си чакат куршума или вдигат бялото знаме трети вариант няма. Бахмут отдавна е руски както и Мариопул.Който гледа чрез интернет руският Първи канал вижда и хората му показват за мащабното строителство на болници, училища , жилищни сгради и други от същите руси за русите както се определят тамошните в Мариопул.Тази война има само един победител и това е Русия а Путин е избрал тактиката да пържи укрите на бавен огън.
457
9
 
7
 
! Отговори
Ааа преди 1 година
Любовника на козите от чХуйня-козолюбителя РамзанКадирЧокСеир (РКЧС) Какво стана с него. Скоро не се е снимал май в ново по но. Нещо се понадул като балон. Май имал проблеми с бъбреците. Та същата тази утрпка няма ли да стреля в тик ток пак по короните на дърветата и да вика АхмакВлайна-ура. Или може би сега е леко притеснен заедно с бункерният хамстер Вова за Грузия. Има за какво. После следват и останалите в рус федерка и накрая ке остане сомо москоу и питера. у руssката фекализация.
456
2
 
6
 
! Отговори
Анакогия преди 1 година
От древността та до преди един век при война двете армии застават една срещу друга на някое широко място и започват да се бият. До победа. А ако някой луд и страхлив военачалник се скрие в крепост, то следва обсада и разрушаване. Лош вариант-хората остават без домове, поминък и храна. Ама на военачалника му дреме на меча.
455
6
 
9
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 1 година
Добрият украинец е мъртвия Хо Хо Хо народна мъдрост
454
3
 
4
 
! Отговори
Глок преди 1 година
До Анонимен Е какво толкова,ПУтин им каза...по добре да умрете на фронта вместо от водка!
453
10
 
5
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Надежди говежди. Загубите на рус мрши край Бахмут са 5:1.Не по малко от 25 000 е руската згн която вече наторява плодородната укр почва при Бахмут.Ха ха ха. Признават го дори и руските псевдоблогъри. От руските елитни части останаха само нашивките. МУАХАХА.А какъв ли Сталин град още са им подготвили украинците на Дон. Муахаха а.
452
9
 
3
 
! Отговори
Куку преди 1 година
Слава на Украйна и нейната непобедима армия!Грузия започна дерусификация идва ред на узбеки,таджики,казахи,чечени и т.н.
451
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
укр нацистите ще бъдат унищожени!
450
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ранната си фаза русофилията се лекува с права лопата по кривата уста на русофила. В напреднал стадий единственото ефикасно лекароство е кирка 11 по главата му.
449
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
украйна свърши
448
6
 
4
 
! Отговори
много ясно преди 1 година
е как ще отстъпи от там трябва да започне настъпление на изток за освобождение на всички теротиории вкл. крим, и разрищение на нелегалните мостово построени от путлерорашустите
447
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хитлер срещу Русия - провалил се .Наполеаон - прововал се .Не може да победиш Русия
446
1
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Как така да/ще отстъпят Укрия, решили са да я принесат на тепсия като жертвено агънце.
445
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съпротивата на украинците в Бахмут е поради една единствена причина. Бахмут така или иначе е разрушен и ако Украйна го изостави Русия ще нападне следващият град Часов Яр и ще започне неговото разрушаване. Това е единствената причина да отстояват Бахмут който сам по себе си няма стратегическо значение.
444
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За да бъде обкръжен Бахмут, Русия трябва да завладее още едни 5 километра. Тези 5 километра ги завзема вече 8 месеца. Руснаците и техните адепти преди година ни проглушиха ушите с хвалби че ще стигнат до Париж и Лондон за седмица. Това ли е втората най-могъща армия на света? Въпреки че русофилите винаги са твърдяли че руската армия е първа в света, дори и сега след тоталната излагация на Русия те продължават да вярват в непобедимата руска армия.
443
0
 
7
 
! Отговори
Миротворец преди 1 година
Украйна да си стои там в този БАХМУТ ли е , или каквото и да е и да не мърда наникъде, че нали знаеш малко мръднеш маймун- ставаш! Там да се тикат в окопите и да чакат !
442
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Падането на Бахмут е вързано в кърпа. Днес долетя радостната вест от блатата че Пригожин е започнал да събира попълнение на ЧВК от психиатриите поради липса на затворници. Тоя човек прочисти затворите в Русия и ги обезлюди, сега започва чистка и във психиатриите. Хитлер е постъпвал много по глупаво пращал ги е в газовите камери, а Пригожин ги утилизира тези ненужни групи от хора на бойното поле.