Украйна няма да отстъпи от Бахмут, ще укрепва позициите си

Превземането му може да позволи на Москва да напредне в Източен Донецк
6 мар 2023 18:00, Йоана Цонева
608
Украйна няма да отстъпи от Бахмут, ще укрепва позициите си
Снимка: БГНЕС

Украйна ще продължи да отбранява Бахмут и ще укрепи позициите си в опит да задържи обсадения град в източната част на страната след месеци на руски атаки, съобщава "Ройтерс".

Президентът Володимир Зеленски обсъди ситуацията в Бахмут с висши командири и двама високопоставени генерали се обявиха за продължаване на отбраната на източния град срещу руските сили, съобщиха от канцеларията на държавния глава.

Главнокомандващият въоръжените сили Валерий Залужни и началникът на Сухопътните войски на Украйна Олександър Сирски "се изказаха в подкрепа на продължаване на отбранителната операция и по-нататъшно укрепване на (украинските) позиции в Бахмут".

Още по темата
Снощи украинската армия съобщи, че руските сили се опитват да настъпят към Бахмут, обстрелвайки града и близките селища Ивановске, Часов Яр, Курдюмивка и Орихово-Василовка.

По-рано министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че падането на Бахмут не означава непременно, че Москва си е върнала инициативата във войната.

Продължилата месеци битка за Бахмут, в който в момента живеят само около 5000 от общо 70 000 жители, е една от най-кървавите битки на изтощение по време на едногодишната руска инвазия. Бахмут не е особено голям град, но след многомесечни усилия за удържането му има сериозно символично значение за украинската армия. Самият Володимир Зеленски обаче вече заяви, че ще защитават града, "докато има смисъл".

Институтът за изследване на войната (ISW) съобщи в края на миналата седмица, че действията на Киев може да сочат предстоящо украинско изтегляне от части на града. В него се казва, че украинските войски може да "извършат ограничено и контролирано изтегляне от особено трудни участъци на Източен Бахмут", като същевременно се стремят да попречат на руското движение там и да ограничат изходните маршрути на запад.

Превземането на Бахмут не само ще даде на руските бойци рядка победа на бойното поле след месеци на неуспехи, но може да прекъсне снабдителните линии на Украйна и да позволи на силите на Кремъл да напреднат към други украински крепости в източната част на Донецка област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


608
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
381
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
E те и да искат няма как да отстъпят, елетния отряд на Зелю които се изтегли от там, опука всички мостове за бягство, останаха им едни пет километра голо поле по което стрелят музикантите
380
15
 
12
 
! Отговори
Куку преди 1 година
До Българин Единствената държава в света на която откриха 400 кила ко..ка в посолството в Аржентина се нарича Расия.Пародия на държава!
379
14
 
12
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
Като ви чете човек пасквилите по повод руския мир, ще си помисли, че Русия е земен рай и мечта за по добър живот и благополучие за целия свят. Обаче, не би... За последната 1 година от там са избягали над 6 милиона човека, без желание за връщане. В този земен рай около 10 000 човека държат 70% от националния капитал и около 1 млн. чиновници около 10%. Останалите около 140 милиона се оправят с останалите 20%. Общия тонаж и цена на богаташките яхти е по голям от този на ВМС. Земен рай...
378
8
 
17
 
! Отговори
Българин преди 1 година
От тази сутрин вече се говори за 50 процента контрол на града от руските сили. Ако зеления наркоман наистина е дал заповед там да се праща още пушечно месо, значи наистина украинския народ (макар такава нация да не съществува) е последна грижа за наркоманчето.
377
10
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Куку 1.Голодомор е измислен термин от двама американеца 1989 година които са взели Грант за съставяне на доклад въз основа на СССР документи(разсекретени) за пентагона за Глада в СССР 1933 година(Повечето хора изобщо не знаят и пропускат този Факт) 2.В паспортите на СССР ако живееш и си се родил в Украйна като етнос пише Украинец а реално ти си по-върл руснак от живеещите в Москва 3.От 1929 до 1934 има 7 изригнали вулкани предизвикали микро ледников период=ниски добиви 4. Разкулачване 1932-5г
376
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
я, в чата преобладава нова опорка - Русия се разпада, може, ама първо няма да има Укрия
375
7
 
11
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Сата НАТО В РФ има регистрирани над 150 народности и народи и както щеш ги наречи. Ти всички с дръпнати очи ще ги наречеш Узбеки, "по-тъмните" чеченци или казахи. Има си И Казаци които както се казва са руси със сини очи. Изобщо Пълна картина но разбери всичките са РФ граждани с права и задължения. И защо Узбеки примерно масово служат в бронетанковите войски - региона е слабо населен и без ресурси а в армията плащат много добре. Освен това Узбеките са с малки размери в танка се чувстват добре
374
13
 
6
 
! Отговори
Куку преди 1 година
До Боби Другарю болшевик,когато подлагахте на голодомор народите на Украйна и Казахстан,когато подлагахте на геноцид народите на Чечня и Дагестан.Да бяхте мислили,че сметката винаги идва.Винаги!
373
16
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Само се кръстете да не се вдигнат,узбеки,таджики,казахи,чечени,дагестанци от вековния гнет,щото от Расия ще остане само Масква! -----///------ Само въпрос на време е талибаните да се разходят до Таджикистан и после заедно да освободят братята си уйгури от Синдзян.
372
4
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
ВСУ ги държи като Жив Щит. Надяват се Русия да завземе територията да почнат да живеят малко по-нормално. -----///------ Кое от двете, все пак - ВСУ ли ги държи надила или те доброволно чакат Руския мир?
371
7
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Всички тези народи и народности някои от които наброяват 5-6000 човека се защитават от РФ и дори се финансират за да не мигрират младите в големите градове и народността да се размие - правят се целеви програми за туризъм -----///------ Дааа... И затова ги пращат в Украйна да защитават Просията, за да не би да секне тая убавиня.... А я ми кажи, това задържане да не емигрират младите в големите градове защо е? Защо ги задържат в тундрата да пасат елени?
370
6
 
9
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен "защото има 5000 цивилни във военна зона, как се издържат и на какво се надяват?" ВСУ ги държи като Жив Щит. Надяват се Русия да завземе територията да почнат да живеят малко по-нормално. Точно заради това РФ не ползва свръх мощни боеприпаси. От съветско време имат ФАБ 1000, 1500, 3000, 5000, 9000кг Както и по-новите и разрушителни ОДАБ 500,1000,1500 и Таткото на всички Бомби ОДАБ-6000кг Радиус на убойно действие 300м най-мощен не ядрен боеприпас в света...
369
6
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Куку Всички тези народи и народности някои от които наброяват 5-6000 човека се защитават от РФ и дори се финансират за да не мигрират младите в големите градове и народността да се размие - правят се целеви програми за туризъм. А радикали има навсякъде но ФСБ и Рос Гвардията имат достатъчен опит как да ги издирват и как да им "извадят зъбките"
368
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Съвсем ясно - За разлика от Зеленски, който говори украйнски с ясен руски акцент.
367
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Продължилата месеци битка за Бахмут, в който в момента живеят само около 5000 от общо 70 000 жители" Някой задава ли си въпроси от рода на - защото има 5000 цивилни във военна зона, как се издържат и на какво се надяват?
366
9
 
2
 
! Отговори
Куку преди 1 година
Само се кръстете да не се вдигнат,узбеки,таджики,казахи,чечени,дагестанци от вековния гнет,щото от Расия ще остане само Масква!
365
1
 
18
 
! Отговори
Селяндур преди 1 година
Украинският *** Никита Хрусчов, ГенСек на съветския съюз по време на кубинската криза от 1962, когато замалко не започна ТСВ, същият, който си събу галоша и тропа по банката в ООН, подари Крим на неблагодарните укри, които плюят по съветския период в историята си. Да се бият и загиват за Зеленски, щом така искат, но да спрат да морализират останалите народи.
364
2
 
11
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Куку *** дойди танкове ще доставят а самолети? Обучението на един пилот на Ф-16 е поне година а възможно и две. Ако Ф-16 се базира в Полша - Летищата на Полша стават легитимна цел опаля Войната наистина дойде на територията на НАТО... Ако Ф-16 се базира в Ъкрайна летищата ще бъдат "откалибени". А реално Ъкрайна ПВО няма. Руснаците не унищожават остатъците от ПВО за да могат да изучават западните комплекси в реална обстановка така да се каже?
363
4
 
22
 
! Отговори
Съвсем ясно преди 1 година
Дайте да говорим честно - украинците на външен вид са като руснаци, а и повечето говорят руски без акцент. По същество, това са едни и същи хора - генетично, по религия, всякак. Пък и Путин е казвал поне 10 пъти, че с украинците са един народ. Т.е. през последната година едни руснаци избиват други руснаци. Чий зъл гений измисли и стартира това в полза на Запада - това е въпросът.
362
0
 
19
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Ало, здравите сили, ай разберете се какво говорите във вашите си медии. Щото едната седмица обяснявате че това мижаво селце нямало никаква стратегическа стойност, на следващата - че ще го защитавате с цената на 500-1000 убити на ден докрай..Междувремено много хора умират за кефа на шепа самоназначили се за властелини на света и се затрива цяла държава!