Украйна няма да отстъпи от Бахмут, ще укрепва позициите си

Превземането му може да позволи на Москва да напредне в Източен Донецк
6 мар 2023 18:00, Йоана Цонева
608
Украйна няма да отстъпи от Бахмут, ще укрепва позициите си
Снимка: БГНЕС

Украйна ще продължи да отбранява Бахмут и ще укрепи позициите си в опит да задържи обсадения град в източната част на страната след месеци на руски атаки, съобщава "Ройтерс".

Президентът Володимир Зеленски обсъди ситуацията в Бахмут с висши командири и двама високопоставени генерали се обявиха за продължаване на отбраната на източния град срещу руските сили, съобщиха от канцеларията на държавния глава.

Главнокомандващият въоръжените сили Валерий Залужни и началникът на Сухопътните войски на Украйна Олександър Сирски "се изказаха в подкрепа на продължаване на отбранителната операция и по-нататъшно укрепване на (украинските) позиции в Бахмут".

Още по темата
Снощи украинската армия съобщи, че руските сили се опитват да настъпят към Бахмут, обстрелвайки града и близките селища Ивановске, Часов Яр, Курдюмивка и Орихово-Василовка.

По-рано министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че падането на Бахмут не означава непременно, че Москва си е върнала инициативата във войната.

Продължилата месеци битка за Бахмут, в който в момента живеят само около 5000 от общо 70 000 жители, е една от най-кървавите битки на изтощение по време на едногодишната руска инвазия. Бахмут не е особено голям град, но след многомесечни усилия за удържането му има сериозно символично значение за украинската армия. Самият Володимир Зеленски обаче вече заяви, че ще защитават града, "докато има смисъл".

Институтът за изследване на войната (ISW) съобщи в края на миналата седмица, че действията на Киев може да сочат предстоящо украинско изтегляне от части на града. В него се казва, че украинските войски може да "извършат ограничено и контролирано изтегляне от особено трудни участъци на Източен Бахмут", като същевременно се стремят да попречат на руското движение там и да ограничат изходните маршрути на запад.

Превземането на Бахмут не само ще даде на руските бойци рядка победа на бойното поле след месеци на неуспехи, но може да прекъсне снабдителните линии на Украйна и да позволи на силите на Кремъл да напреднат към други украински крепости в източната част на Донецка област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


608
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
421
17
 
10
 
! Отговори
Куку преди 1 година
Другари болшевики,нещо да сте чули за страховитите ВДВ,Спецназ,танковите дивизии,Армата,Циркон,Су57?Какво става тук,другари? Всьо прапало!
420
7
 
19
 
! Отговори
ало ало преди 1 година
докога тая изветряла информация? 10 000 укри азовци са в обръч и трябва или да се предадат или да са избити, о общо унищожените укри за месец са 11 000!
419
5
 
18
 
! Отговори
И така до.. преди 1 година
Последния украинец...
418
13
 
10
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Те тези музиканти не останаха. Главният диригент и той по объркан.Жертвите на руската мрша са 6,а според някои и 8 към 1.Кой ли е в по изгодна позиция в момента. Атакуващия или отбраняващия се. Ххх.
417
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както е казал мечо Пух, колкото повече, толкова повече, така и с бройката на размазаните укри, идвайте моля, музикантите ви очакват!!!
416
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да де, ама това "неизтегляне" от Бахмут ще даде възможност на бойците на РФ да изтребят до крак останките от укронацистките формирования и наменическа сгaн там...плюс загубеняците, които продължават да напират за там + тези, които пък се опитват да избягат оттам...Което заедно с бастисаните там купища бойна техника си е удар в десятката отвсякъде! Затова - нека да останат (още малко) там, броячът се върти...
415
0
 
2
 
! Отговори
Нино нино преди 1 година
Danonino. Bg
414
10
 
8
 
! Отговори
Владипут Шуткин преди 1 година
До Аze. Азе млякото и чипса ги отразих век. Кажи ти кефи ли те видяното и кога ще може да видим някъде, някога нещо побобно-нпр Бг русофил изпраща памперси и кремаклийки в подкрепа на РФ.Питам преди лягане само.
413
6
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен Олигарси или Бизнесмени е едно и също нашите са бизнесмени другите са Олигарси (а за Китай ***) - различните термини не променят АЛЧНАТА СЪЩНОСТ
412
5
 
12
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До 472 ВСУ пред РФ армия унищожава цялата местна инфраструктура ако не знаеш. Мостове,Ток,Вода, Газ Ударите по електромрежата започнаха чак на 10 месец. А сега вземи в предвид следния ФАКТ. В Украйна има 17 стратегически моста(единия е този в Херсон) Ако те се Унищожат(както стана с моста в Херсон доведен до неработоспособност) Ъкрайна ще се разпарчетоса на 5-6 зони между които текат реки. Без транспорт може такава ЛОГИСТИЧНА криза да настане че сегашното положение ще им се струва като рай.
411
16
 
4
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Бахмут няма стратегическо значение като транспортен възел, никой няма да разтоварва каквото да било там на минохвъргачно разстояние от фронта. Русия може да напредва към Славянск и Краматорск от други места. Но явно за руснаците превземането на Бахмут е от символично значение, все пак не са взели нито един средноголям град от девет месеца насам.
410
2
 
1
 
! Отговори
Aze преди 1 година
До Владипут ШуткинТочно така, хапни малко чипшче, пийни си млекцето и бързо в леглото.
409
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби - "А се замисли още за нещо че пак 10000 човека в САЩ държат не 70% а над 90% от САЩ капитал включително мултинационалките" начича се бизнес ... аман от глуапви комунисти вече!
408
4
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До 472 не се съобразяваше до преди Чечня 2 - тогава Путин се видя в чудо защото от ЦЯЛА РУСИЯ едвам успяха да съберат 50000 военни с които да прочистят Вече Терористичното Гнездо в Чечня. От тогава е и реформата в РФ армия практически от милион и половина - 1,2 са практически свръх срочно служещи професионалисти.
407
9
 
8
 
! Отговори
До 470 Боби преди 1 година
Абре братчед. Кого се мъчиш да лъжеш и мамиш бря. РФ никога не се е съобразява а с човешкия живот на своите дори а камо ли на някой др. Ако имаше значение мирното население за рф нямаше да обстрелват руските клоуни цивилна инфраструктура.И да за 3 дни щеше да е но не е и няма да бъде. Не върви на РФ нещо последната колониална война в Европа, която започна и то не заради фашисти или бандеровци а за много много пари. От алчност и за да извива ръцете на Европа и в бъдеще. Да ама не
406
12
 
11
 
! Отговори
Владипут Шуткин преди 1 година
Влезте в Тубата (Danonino. bg, lays. bg) и вижте колко военна техника има стоварена на пристанището в Гданск-Полша. Освен това по суша влиза още много а и по море продължават пратките. Какво ли ще последва в скоро време. В Бахмут вече пристигнаха елитни укр подразделения обучени и екипирани за градски боеве. Целта им е да бъдат унищожени последните по елитни Вагнер подразделения и РФ да концентрира сили при Бахмут за сметка на др места. А после. Бум
405
7
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До До Боби Ако РФ просто иска да ПРЕГАЗИ Ъкраинците без да се съобраязява с ЦИВИЛНИ ЖЕРТВИ да толкова време ще им трябва - няколко дни.
404
4
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен "Не знам за какви вулкани в Украйна говориш" Както Ураганите така и Изригванията на Вулканите имат степени. Ако си гледал Филма(игрално документален) за Йелоустоун това е изригване от 7 степен предизвика глобална смяна на климата микро ледников период. При изригване на Вулкан Клас 5 вече има не локално замърсяване на атмосферата а глобално - намаляване на общата температура на цялата земя с градус - два В света освен 1929-1934 няма регистрирано толкова често 7бр изригване на вулкани!
403
0
 
2
 
! Отговори
До Боби преди 1 година
Е Боби след написаното от теб по долу остава само за 3 дни да спечели войната РФ нъл?
402
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
155 000 рашисти горят вече в ада!!! Слава на Украйна!!!