Украйна няма да отстъпи от Бахмут, ще укрепва позициите си

Превземането му може да позволи на Москва да напредне в Източен Донецк
6 мар 2023 18:00, Йоана Цонева
608
Украйна няма да отстъпи от Бахмут, ще укрепва позициите си
Снимка: БГНЕС

Украйна ще продължи да отбранява Бахмут и ще укрепи позициите си в опит да задържи обсадения град в източната част на страната след месеци на руски атаки, съобщава "Ройтерс".

Президентът Володимир Зеленски обсъди ситуацията в Бахмут с висши командири и двама високопоставени генерали се обявиха за продължаване на отбраната на източния град срещу руските сили, съобщиха от канцеларията на държавния глава.

Главнокомандващият въоръжените сили Валерий Залужни и началникът на Сухопътните войски на Украйна Олександър Сирски "се изказаха в подкрепа на продължаване на отбранителната операция и по-нататъшно укрепване на (украинските) позиции в Бахмут".

Още по темата
Снощи украинската армия съобщи, че руските сили се опитват да настъпят към Бахмут, обстрелвайки града и близките селища Ивановске, Часов Яр, Курдюмивка и Орихово-Василовка.

По-рано министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че падането на Бахмут не означава непременно, че Москва си е върнала инициативата във войната.

Продължилата месеци битка за Бахмут, в който в момента живеят само около 5000 от общо 70 000 жители, е една от най-кървавите битки на изтощение по време на едногодишната руска инвазия. Бахмут не е особено голям град, но след многомесечни усилия за удържането му има сериозно символично значение за украинската армия. Самият Володимир Зеленски обаче вече заяви, че ще защитават града, "докато има смисъл".

Институтът за изследване на войната (ISW) съобщи в края на миналата седмица, че действията на Киев може да сочат предстоящо украинско изтегляне от части на града. В него се казва, че украинските войски може да "извършат ограничено и контролирано изтегляне от особено трудни участъци на Източен Бахмут", като същевременно се стремят да попречат на руското движение там и да ограничат изходните маршрути на запад.

Превземането на Бахмут не само ще даде на руските бойци рядка победа на бойното поле след месеци на неуспехи, но може да прекъсне снабдителните линии на Украйна и да позволи на силите на Кремъл да напреднат към други украински крепости в източната част на Донецка област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


608
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
401
3
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Я, па Я от къде взе тази цифра 4000 снаряда в денонощие? Ето това питам? Разбери в основата на огромна част от Хим индустрия седи АМИАК, който най-лесно се получава от МЕТАН(Природен Газ). От Амиак се произвежда Селитра(както и други торове - РФ държи 20% от световния пазар) която е в основата на голяма част от взривните вещества... Металургически заводи за метални заготовки РФ има. Снаряди може и на ръка да се фрезуват макар че има вече колкото искаш машини с компютърно управление.
400
3
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Я, па Я Умнико вземи ТАТАРИТЕ в Крим - При Ъкрайна нямаха никакви права. Редовни Украинци. Сега в Крим Татарския език е ОФИЦИАЛЕН - на него може да се издаде копие на държавните документи. След събиране на еди каква си квота Училищата предлагат в района обучение на Татарски. Татарите имат Местни Радиостанции и Телевизии. Държавата примерно в момента спонсорира разкопки и реновация на еквивалента на Българския Велики Преслав на Татарските велможи живели в миналото в Крим - ПОРОБВАНЕ така ли?
399
5
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Я, па Я избягали над 6 милиона човека - КЪДЕ БРЕ??? САЩ не дава визи от преди КОВИД. В ЕВРОПА думата Руснак е ТОКСИЧНА? Къде са избягали? и то 6 милиона човека - ясно си чел ПОРЕДНАТА ОПОРКА НА ПОРЕДНИЯ ЧУКЧА ПИСАТЕЛ. Ето ти нещо за размисъл в Германия има над 11 милиона етнически Турци вкл са представени в Парламента защо Турция още не е в ЕС? А се замисли още за нещо че пак 10000 човека в САЩ държат не 70% а над 90% от САЩ капитал включително мултинационалките
398
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МИНАЛАТА СЕДМИЦА КАЗАХА ЧЕ ПУТИН Е ПРЕВЗЕЛ БАХМУТ,КАКВО СТАНА НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ?
397
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
55% от Бахмут е под руски контрол. На север и на юг от него се водят също много боеве, но бутквално имат само един път, по коойто карат нови войници и провизии и не им осатва много.
396
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинският президент Володимир Зеленски и неговият най-важен генерал Валерий Залужни са били в противоречие относно това какво да правят с Бахмут в Донецка област, пише германският вестник Билд.Държавният глава и главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна имат коренно различни мнения относно присъствието на украински защитници в този град.
395
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби......."От 1929 до 1934 има 7 изригнали вулкани предизвикали микро ледников период" ............... Не знам за какви вулкани в Украйна говориш. Освен калните вулкани по Кримския полуостров вулканична дейност в източноевропейската равнина не е позната
394
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бахмут е в тактическо обкръжение .Пригожин каза че там са 10 000 укро-нацисти и всеки ден търпят по 500 броя убити фашисти.Главните пътища са отрязани по селските пътища показват фашистки такове затънали в калта.Те това е положението.
393
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАПАДНАТА ИСЛЯМИЗИРАЩА СЕ ЦИВИЛИЗАЦИЯ ВОДИ ВОЙНА И РАЗПАЛВА МЕЖДУОСОБИЦА В ПРАВОСЛАВНАТА НЕИСЛЯМИЗИРАЩА СЕ ЦИВИЛИЗАЦИЯ...КЪДЕ Е ПРАГМАТИКАТА НА БЪЛГАРСКИЯ КОРУМПИРАН И ЗАВИСИМ, НАЗНАЧЕН ОТ КОМАНДНИ ЦЕНТРОВЕ ПСЕВДОЕЛИТ?ДОКОГА ЩЕ СЕ ТИРАЖИРА МЕДИЙНО СУПЕРВИЦА ЧЕ УКРАИНЦИТЕ ЗАЩИТАВАТ ДЕМОКРАЦИЯТА СИ?
392
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В МОМЕНТА РУСИЯ ВОЮВА СРЕЩУ ОГРОМНА КОАЛИЦИЯ, С ОГРОМНИ РЕСУРСИ, КОИТО СА НА ИЗЧЕРПВАНЕ И ЗА КОИТО ОКУПАЦИЯТА НА РУСКИТЕ РЕСУРСИ Е ЖИЗНЕНОВАЖНА. РЕЗУЛТАТЪТ Е ЧЕ ДАВИД - РУСИЯ УДЪРЖА ТЕРИТОРИИ КОЛКОТО ЕДНА БЪЛГАРИЯ И ВОДИ НЕ ОТБРАНИТЕЛНИ А НАСТЪПАТЕЛНИ ОПЕРАЦИИ. ДАНО РОДИНАТА НИ БЪЛГАРИЯ ДА НЕ ПОСТРАДА ОТНОВО, ИЗБИРАЙКИ БИТА КАРТА, КОЕТО Е ПРАВИЛА ВИНАГИ В ПОСЛЕДНИТЕ СТО И ЕДИНАДЕСЕТ ГОДИНИ.
391
3
 
16
 
! Отговори
ОПОСКАНИ ДЖОБОВЕ преди 1 година
Западът подкрепя всеотдайно Украйна срещу Русия, по същия начин, както подкрепяше Османската империя срещу Русия в Кримската война 1853-56 година, когато още тогава Русия щеше да освободи България, и нямаше да има нужда от 40 хиляди жертви в Априлското въстание, по същия начин и през войната, когато братята руси ни донесоха свободата през 1878 година.БРАТЯТА НА ОСМАНЦИТЕ, КОИТО В БЪЛГАРИЯ ДЪРЖАТ ДВОЙНИ ЦЕНИ СПРЯМО В ЕВРОПА ОТ СЪЩИТЕ ТЕХНИ МАГАЗИНИ НЕ СЕ ДЪРЖАТ КАТО НИКАКВИ БРАТЯ... ФАКТ!
390
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като държат Бахмут, що в англоУикипедия пише, че Русия е завзела две трети от града? Веднага да контраатакуват
389
4
 
16
 
! Отговори
миличкия запад преди 1 година
До Я, па ЯОпитите за пренаписване на българската история по гайдата на презокеанските геноцидняци на 100 милиона коренни жители, същите и генетични наследници на каторжници и заточеници на Британската империя в Америка, която играе ролята на руския Сибир, са напълно обречени на неуспех и само водят до това всеки мислещ българин да се отвращава от държавата, която поощрява финансово тази мерзост и низост! Продължавайте, с резултатите си ставате за смях!
388
6
 
13
 
! Отговори
БУДАЛИ НА БАСТУН преди 1 година
ПРИГОЖИН ГИ ИЗЛЪГА ОТНОВО, КАТО ПУБЛИЧНО ЗАЯВИ ЧЕ НЯМАТ СНАРЯДИ... ЕЙ МНОГО УМНИ ТИЯ ДВАМАТА УКРАИНСКИ ГЕНЕРАЛИ. АМА АКО СТАНЕ ЧУВАЛ И ХИЛЯДИ ПАДНАТ В ПЛЕН КВО СТААА А КАТО ОНЯ ДЕН ЗЕЛЕНСКИ УВОЛНЯВА ДВАМА ГЕНЕРАЛИ...
387
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я, па Я, само където снарядите които западняците произвеждат са съветскити оръжие се налага укрите на ръка да ги отсяват щото иначе гърмят в цевите, пълен ***
386
10
 
16
 
! Отговори
тя преди 1 година
Тоя наркоман хвърли жени и деца срещу Русия ! Жесток, не го интересува народа !
385
28
 
10
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
Колкото до войната. Първите месеци Русия изразходва по 60-70 000 снаряда на денонощие. Днес от 10 до 15 000 на денонощие, а успява да произведе около 4 000 снаряда на денонощие. Който може да смята кога ще стигнат нивото от 4 000 на ден. Украйна започна с 1 000 до 1500 снаряда на ден. Днес е на около 7 000 изстрела. Но западните оръдия са с около 50% по далекобойни и в пъти по точни което води до загуби 7 към 1 в полза на Украйна. Русия е като заклан петел. Умрял е но още тича наоколо...
384
11
 
12
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
До Боби. По повод 150 народности в Русия. Това което си написал, буквално значи, че Русия е заробила 150 народности. Или ако погледнем с твоите очи, Османската империя е била пазител и защитник на заробените народи, а те неблагодарниците взеха, че я бастисаха. Ти да видиш логика. Щом сме под руски ботуш сме свободни и щастливи. Всичко друго е тежко робство. Ако възкръснат Раковски, Левски, Ботев и Стамболов ще ви бесят по стълбовете и дърветата.
383
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
рядка победа на бойното полe, ха ха в момента руснаците изравняват всичко до Оскоп
382
9
 
16
 
! Отговори
Урсулка Кон Дилава преди 1 година
На Ункрайнците не им остана много ами да подписват договора и стига са трепали народ без нужда.. какви бяха точките Зеленскии и началниците му до 3то коляно на Клона. От Одеса по географска дължина към Киев опъват границата. Репарации към ЛНР и ДНР + 15000 нацита да копаят посока Мурманск. Все приемливи позиции, а нека синчето на Байдрът да им стане президент, той кефи народа..