Европа спечели енергийната война, но се изправи пред рецесия

Европейците ядат по-малко и се отопляват по-малко
10 мар 2023 19:00, Анисия Иванова
235
Европа спечели енергийната война, но се изправи пред рецесия
Снимка: БГНЕС/EPA

Една година след нахлуването в Украйна Европа избегна най-лошия сценарий на брутален енергиен спад. Цената на природния газ се върна на предвоенните нива, фабричното производство отново расте и лидери като Урсула фон дер Лайен обявяват победа на единството срещу Владимир Путин, който „загуби енергийната война, която започна“, пише Лионел Лоран за Bloomberg.

Европа обаче рискува да е избегнала една рецесия само за да се сблъска с друга, причинена от самата себе си: поредица от повишения на лихвените проценти от нервни централни банкери. Базисната инфлация в еврозоната, с изключение на енергията и храните, достигна исторически връх от 5,6% през февруари и Европейската централна банка изглежда готова да повиши лихвите до рекордните 4%. Страхът е, че без това по-нататъшно затягане на паричната политика ще започне нов порочен цикъл от повишаване на цените, движен от заплатите.

Централните банкери може да грешат твърде много по отношение на мерките, точно както през 2021 г. сгрешиха твърде много по отношение на самодоволството, когато инфлацията изглеждаше „преходна“. Икономиката на еврозоната досега е избегнала рецесията, но не процъфтява, както писаха миналата седмица икономистите на Barclays. Индексите на мениджърите по поръчките PMI почти не са в територия на разширяване. Германската икономика се сви с 0,4% в края на миналата година, повече от очакваното. Безработицата е близо до най-ниската си стойност за всички времена, но се повиши в няколко страни, включително в Испания и Италия. Гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард казва, че намерението не е да се „счупи икономиката“ с повишаване на лихвите. Но пукнатините вече се виждат. Очакванията на потребителите за бъдещата инфлация в еврозоната вече значително намаляха.

Миналогодишната „победа“ срещу скока на цените на енергията, базирана на стратегия за намаляване на търсенето и намаляване на стандарта на живот и инвестициите, не се почувства много като такава за потребителите и корпорации като BASF. Ако рецесията е била избегната, това не се дължи на безупречния момент на централните банкери, а защото държавите предприеха огромни усилия за харчене - на стойност близо един трилион долара - за защита на домакинствата и улесняване на обръщането на водената от Германия зависимост от руския газ. Повтарянето на постижението през 2023 г. ще бъде трудно.

Разбира се, основната инфлация от 8,5% все още е болезнено висока (въпреки че напоследък се забавя). Намаляването на покупателната способност означава, че европейците ядат по-малко, а не само се отопляват по-малко: средното потребление на храна е намаляло с 4,6% миналата година във Франция – нещо невиждано от началото на воденето на статистика през 1960 г. – и вероятно ще подхрани протести, които заплашват да доведат страната до застой. Междувременно собственикът на Zara, например, наскоро се съгласи да увеличи заплащането на работниците в своите магазини в Испания средно с 20%.

Но такива походи също трябва да бъдат поставени в контекст. Корпорациите бяха забележително бързи да повишат цените: брутните маржове на печалбата, които показват ценовата мощ, средно се повишиха през последната година за най-големите фирми в еврозоната. През юни Inditex отчете брутен марж от 60%, с който ръководството се похвали, че е най-високият от десетилетие. Междувременно заплащането на служителите не успява да се справи с инфлацията.

Ако разглежданият проблем изглежда повече като корпоративна ценова мощ, а не като прекомерно потребителско търсене, ще са необходими различен дебат и различни инструменти. Игнацио Виско от ЕЦБ каза, че ще „следи отблизо“ дали компаниите, които повишиха цените миналата година, сега ще прехвърлят своя спад в разходите за енергия.

Pepsi, например, каза миналата година, че въпросът за „връщането назад“ на цените е „труден“ за отговор и че фокусът остава върху марки, които привличат потребители, „склонни да платят повече“. По-резките инструменти на правителствената политика биха били по-добри от агресивните повишения на лихвите, които обещават да смажат инвестициите и растежа, заедно с инфлацията.
 

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
1
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Заглавието е като приказката тъкмо научих магарето да не яде и то взе, че умря.
192
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква война е спечелила Зап.Европа? Европейските фирми вече не са конкуретно способни на американските ползващо до три пъти по-евтини суровини. САЩ с един истрел искаха да убият два заека. Първия, конкурентна Европа вече е отстрелян. Втория, изтощена военно и икономически Русия май бе пропуснат. По-всичко личи, зарежда се новия"патрон"-Грузия.
191
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вашингтон и ЕС ли ви контролират спекулата в България или това е дело единствено и само на българските потомствени Янко Шумкари?!?!?!!Ей трудно може да мислят повечето българи и затова ще ги боцкат дорде почнат трезво да мислят!
190
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обаче *** мистериозно за 4-5 години както беше зле, вдигна стандарта.Жилището му жилище. Коли 2.Всичко се празнува както трябва. С пищни трапези иши на заведения. Ганка с джуки, прически, маникюри. Всеки с маркови дрехи и маратонки за по 200 кинта-нови. Спа уикенди през седмица, ядене навън, поръчване на храна и викане на чистачка по домовете(Ганка ще си счупи маникюра) Само иначе ревете. Това извън София и Пловдив. Лично познавам само 2 семейства бедни, всичко друго живее прекрасно.
189
0
 
25
 
! Отговори
Миле преди 1 година
Голяма победа ! Намаляме жизнения стандарт , вдигаме цените на храните , ядем по малко и за по скъпо . Тая победа е нещо , като да спечелиш турнир и вместо медал за награда ти взимат колата ! Но все пак си спечелил
188
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейските управници и в дългосрочен аспект са вредни за човечеството. С тези политики, свободии и т.н. Но голяма част от тях са хора, които нямат деца. За какво им е да мислят за бъдещето. Трябва да се забрани да се заемат такива ръководни постове от хора без деца.
187
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еесовските управници теглиха чертата и какво да видят: Европа спечели, но загуби.
186
2
 
33
 
! Отговори
Престанете бе! преди 1 година
Спечелила е Европа...на дядо ви фурката. Това ли ви е "журналистиката"?Китай и Индия спечелиха енергийната война, с евтиното производсво и конкуренция на пазарите! И скоро ще усетим още по-добре фалитите и дебелия.А Русия не я мислете! Колкото повече я мислите, по-зле става! Мислете за Грета и евтините китайски солар панели!
185
2
 
40
 
! Отговори
Ностраъмус преди 1 година
Европа умира. Нищо не е спечелила. Само губи. И по медиите се тръби само лъжи. Или обратното на истината. И балъците вярват. Няма шега.
184
5
 
19
 
! Отговори
Бай Боеб преди 1 година
СЛАВА НА БЪЛГАРИЯ КАТО ЧАСТ ОТ РУСКАТА ИМПЕРИЯ !
183
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците, синове и дъщери на прапагандата, ако знаяха къв дедов са задава, немаше да чекат предстоящото велико преселение към Европа, а още сега щея да си плюнат на петите! Скоро ша си затворят nлювaлнuцuте, да не хабят енергия!
182
25
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Искам цяла България да е бедна и изостанала като Русия. Няма само аз да съм беден.
181
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 555 Ей гривньо знаеш ли к'ва Азия ще видиш ходи си в бандерията.
180
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 555 Така ли бе бил си на мястото си само по начина по който пишеш се разбира,че не си на мястото си.А ти знаеш ли точно,какво показва тоя сайт,че приходите към хазната са намалели от износа на петрол и газ от Европа,а не че са намалели от износа на газ и петрол,а само от Европа.Това,че миналата година обаче ,че Русия е продала с 30% повече не си го прочел никъде нали,щото всички се запасиха.Няма как да го знаеш или не искаш да го знаеш .Ей гривньо тук не вървиш.
179
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газът е все още три пъти по скъп от предкризисните нива. За електричеството да не говорим. Всички бизнеси в ЕС са на някакъв вид субсидия ,а в повечето държави и домакинствата получават дотации, които сега в новото време всички наричат "компенсации". Не е ясно какво точно е спечелил ЕС с глупавите си политики и законодателство в сектор енергетика.
178
5
 
26
 
! Отговори
Него преди 1 година
Това че газът е с ниска цена в Европа е блъф, цената на природния газ в Германия е космическа,а за тока да не говорим
177
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако бяхме управлявани от Вашингтон щяхме да сме добре и богати! >>>> Хахаха, ти май не си бил никога в САЩ! Даже американцитене не са повечето добре и богати!
176
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Загуба - победа над победата ;)
175
20
 
4
 
! Отговори
555 преди 1 година
До Анонимен 192. Вие копейките, в стремежа си да намерите някакъв таен план от страна на Русия вече и на правителствения сайт на Министерство на финансите на Руската Федерация не вярвате. И да ти кажа аз съм си на мястото в Европа, ти като си такъв фен на Русия бегай в Азия
174
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
синчета и дъщерички на потомствени български Янко Шумкарчета >>> Те само изпълняват заповеди отвъд океана! България сеуправлява от Вашингтон- това е целия смисъл от една колония!!..България се управлява от витошките резиденции на Панорамен Път който по времето на Правешкия Шмекер беше с бариери от Княжево и Бояна които се вардеха от милиционер с калашник. Ако бяхме управлявани от Вашингтон щяхме да сме добре и богати!