Украйна планира да започне да произвежда ядрено гориво

Страната очаква в бъдеще да се превърне в доставчик на горивото
17 мар 2023 17:30, Йоана Цонева
58
Украйна планира да започне да произвежда ядрено гориво
Снимка: БГНЕС

Украйна се надява до три години да започне собствено производство на ядрено гориво за атомни електроцентрали, което да замени руското гориво, включително на европейския пазар. Това съобщиха от пресслужбата на украинското министерство на енергетиката, цитирани от ТАСС.

Украйна вече започна производството на компоненти за горивни касети тип ВВЕР-1000, а впоследствие планира да започне производство на касети за реактори ВВЕР-440. По данни на енергийното министерство проектът се изпълнява от "Енергоатом" в сътрудничество с американската компания "Уестингхаус".

Още по темата
От ведомството посочват, че тази година трябва да приключи лицензирането, а промишленото производство на облицовки и глави (елементи на горивните касети) да започне през 2024 г. Те ще се използват за производство на ядрено гориво за нуждите на "Енергоатом" в завода на "Уестингхаус" във Вестерос, Швеция.

Министърът на енергетиката Херман Галушченко заяви, че Украйна очаква в бъдеще да се превърне в доставчик на ядрено гориво за европейските страни, в които работят атомни електроцентрали с реактори тип ВВЕР-440, за които няма аналози на руското гориво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
13
 
1
 
! Отговори
Само така преди 1 година
Това означава,че до 10 г. Украйна ще има ядрена бомба.....само така. Руснаците не спазват уговорката...затова никакви отстъпки повече.
23
1
 
11
 
! Отговори
мак преди 1 година
зеления и кулеба реват за помощ всякаква, навсякъде и постоянно. Страната е във война, значи, как ще осъществят тези чутовни планове? Или са наивни, или лъжат, или смятат, че ес ще им даде кинти. Друго обяснение нямам.
22
0
 
9
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Откъде уран, центрофуги за обогатяване, технология за касетите и защо само за ВВР 400, разкостените малки блокове на Козлудуй? Май пак ни взеха за шарани?????
21
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Ъкраинците пак и отново се меко казано ИЗХВЪРЛИХА. Всеки може да добива уранова руда. Ако имаш определена химическа промишленост можеш допълнително да обогатиш рудата. Но от там насетне се изизкват технологии които са изключително енергоемки. Урана се довежда до газообразно състояние и след това се центрофугира в каскади от газови циклонни центрофуги... изобщо висш химикофизически пилотаж...
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма лошо, единствено партньорството с Уестингхаус не се знае дали ще им помогне. Те в САЩ вече 10-та година не могат да пуснат АЕЦ в експлотация поради проблеми с произведеното от тях оборудване и надскочих определеният им бюджет с 6 милиарда.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От държава номер 404 всеки ден обявавят, че ще строят/произвеждат нещо. До седмица очаквам да обявят започването на на строежа на първия Звезден разрушител...
18
0
 
8
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Да напомня, че дори Щатите имат проблем с обогатяването на уран и купуват от Русия независимо, че са световен лидер по санкции. И докато запада се опитва да обогатява уран , руснаците имат вече реактор с бързи неутрони и затварят цикъла, тоест докато запада складира изразходваното ядрено гориво руснаците го използват за новите си реактори. Чакаме с нетърпение пробива в термоядрения синтез, но пак там руснаците са намесени и Франция не ги санкционира, защото участват в проекта им пълноценно.
17
0
 
4
 
! Отговори
Насакото Яката преди 1 година
Аааа, ето какво е имал впредвид Кулеба с "След края на войната ще бъде потърсена отговорност от държавите, които се отнесоха лошо с Украйна."
16
0
 
6
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 година
С кви пари?
15
0
 
5
 
! Отговори
сметки без кръчмар преди 1 година
му се вика на това "планиране".
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече ви видяхме възможностите за боравене с уран и ядрена енергия. Мерси, ама не ви желаем услугите.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова лесно ли една държава може да почне да обогатява уран? Иран що санкции отнесе заради центрофугите си.
12
1
 
9
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
Слава кокаине :)))
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ох макоооооо
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А САЩ наложи санкции на Иран и го обяви за опасна държава за абсолютно същото нещо. Иран разработи центрофуги за обогатяване на уран, като твърдеше че те ще са за мирни цели. А сега държава която участва в военен конфликт ще може да обогатява уран?Егати двойните стандарти.
9
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази новина предрича разпад на РФ.Защото ще им бъде измъкнато най-сочното парче от устата.А руснака няма да го позволи,понеже точно това бе причината за днешният конфликт.Електроинергията продавана от Украйна на Европа,захранвана със руско гориво.Така цяла европа е зависима от Русия.Но ако най-големият евро-износител на ел. енергия започне да си произвежда горивото,това обещава дълга и мъчителна война.Руснака няма да се предаде.А и ООН трябва да признае нова ,,Ядрена Държава" преди това.
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия не е ясно дали ще ги има след 3 години... Какво следва - ще произвеждат атоми?
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха, и американците чрез Уестингхаус ще позволят парите да отиват в Украйна, не в САЩ...тези ги разправяйте на някое дете. Аман от *** статии!
6
1
 
10
 
! Отговори
Гъзобар Енгибаров преди 1 година
Че нали уж война имало там и Путин бил унищожил цялата Украйна!Защо се занимават с глупости?Май войната им е спорадични престрелки отвреме навреме колкото да се дига гюрултия!Както Изсраел и Палестина..откакто се помня все се стрелят!
5
1
 
14
 
! Отговори
ВъZраждане на СССР преди 1 година
Русия е обещала Украйна хиперзвукова доставка на ядрена суровина!