ЕК с нови правила за насърчаване на ремонта на електроуредите

Целта е да не се изхвърлят, за да има икономии
21
ЕК с нови правила за насърчаване на ремонта на електроуредите
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия прие ново предложение за общи правила за насърчаване на ремонта на стоки, с които ще се постигнат икономии за потребителите и ще се подкрепят целите на Европейския зелен пакт, като наред с другото се намалят отпадъците. През последните десетилетия замяната често се ползваше с приоритет пред ремонта при повреда на продуктите, а потребителите нямаха достатъчно стимули да ремонтират стоките след изтичането на законоустановената гаранция. С предложението ремонтите ще станат по-лесни и по-икономически изгодни за потребителите в сравнение със замяната на стоки. Освен това по-голямото търсене ще активизира ремонтния сектор, като същевременно ще стимулира производителите и продавачите да разработват по-устойчиви бизнес модели.

С днешното предложение ще се гарантира, че повече продукти се ремонтират в рамките на законоустановената гаранция и че потребителите разполагат с по-лесни и по-евтини възможности за ремонт на продукти, които са технически ремонтируеми (като прахосмукачките, а съвсем скоро и таблетите и смартфоните), когато законоустановената гаранция е изтекла или когато стоката вече не функционира в резултат на амортизация.

Комисията предложи днес и общи критерии срещу подвеждащите и заблуждаващите твърдения за екологосъобразност.
С днешното предложение на потребителите се осигурява по-голяма яснота, по-голяма увереност, че когато нещо се продава като „екологосъобразно“, то наистина е „екологосъобразно“, както и по-качествена информация при избора на екологосъобразни продукти и услуги. Предприятията също ще имат полза, тъй като онези от тях, които полагат реални усилия за подобряване на устойчивостта на своите продукти, ще бъдат по-лесно разпознавани и възнаграждавани от потребителите, ще могат да увеличат продажбите си, вместо да бъдат изправени пред нелоялна конкуренция. По този начин предложението ще спомогне за създаването на еднакви условия на конкуренция по отношение на информацията за екологичните характеристики на продуктите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: екелектро уреди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви 150 000 км за основен ремонт? Моята баничарка форд торнео дизел купена нова на 35 000 км й смених двигателя за моя сметка /4200 евро само за този ремонт!/. Същия модел и година на производство, поне 3 в моята зона също им изпушиха двигателите, но не било фабричен проблем. Даже на концесионера пробния ван година след моя му изпуши двигателя. Мade in Turky тъй се получава с направеното от пуйките. Оваряйте си очите какво купувате. Сега гледам един ел.велосипед. Уж хубава цена, но Made Turkey
16
1
 
3
 
! Отговори
българина преди 1 година
ами да почнем от колите! защо след 150 хил км искат основен ремонт
15
0
 
6
 
! Отговори
долу ЕС преди 1 година
смешници ... 30 г стимулирахте консумация еднократна на всичко, сега като спряха евтините ресурси дърво! ще върнете и стъклените бурканчета за к мляко!
14
0
 
3
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
До 17. Няма да ги кърпя. Аз спазвам почина "Направи си сам". Ще си оплета на една кука.И моля, моля, без ирония. Навремето имаше един лозунг - "Българската нация, нация техническа ..." . И само ще допълня: С канапче, жичка, кламер и пирон, можеш да оправиш даже камион. Да не говорим за "резервните" части, които ще ти останат след сглобяването.
13
0
 
11
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
Аз пък ремонтирах на баба ми ютията. Сега капака и се отваря идеално и лесно мога да слагам въглените. Има и един примус дето малко изпуща, ама и него ще ремонтирам. След това ще се заема с шевната машина и "флай токс" пръскалката. Засега хвърчилото на баба ще почака..
12
0
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
Ми то освен че са с платки и ляти, и заварявани и не подлежат на ремонт, ама си и имат и срок на живот, малко по-дълъг от гаранцията. И да смениш едно, друго се чупи. Изгоря ни принтер Канон, новият беше 350 лв, платка да се смени - 280 долара.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко по малко, нещата си идват на мястото. До сега ми се смееха, че си поправям печката, бойлера, пералнята... Поправям ги, защото са направени така, за може да се сменят отделните части, а и части се намират.А на новите Ел. уреди, нищо не можеш да смениш. един винт или болт няма, всичко топло пресовано и залепено. По- добре ново да си купиш, ама то същото...
10
1
 
9
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Е то хубаво да ги ремонтираме.Ама нали ги правят от еКО пластмаса да не стане докато ги ремонтираме и да се разпаднат....Също интересно кой ще ги ремонтира.Февруари чаках почти десет дни за ред да си оставя колата на ремонт...
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новите не се и отварят. Сложете 4 болта бре! Толкова ли е сложно?
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основна задача на ЕС е да няма хора с 200 евро месечно, моето уважение към природа и екология, но тук сме по-зле от половината африкански държави и по-зле става.
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прочета ли вече от заглавието ЕК и правила и ми се драййфааа
6
1
 
13
 
! Отговори
реалист преди 1 година
То няма кой едно кафе да сервира, тия електроуреди щели да ремонтират.
5
3
 
15
 
! Отговори
Войникът без армия преди 1 година
Лицемери ! Вие в Брюксел сте за измитане!
4
2
 
10
 
! Отговори
Дойдохте преди 1 година
На моя. Повече от 30 год. си поправям Юнгата. Да се плямпа е лесно. Приказката е без пари. Сега ще трябва да купя нова пръскачка, защото за една гумичка на буталото навсякъде казват "ЙОК", нанай куврай, иин куврай. Та с плямпането ще си останем.
3
0
 
28
 
! Отговори
Дааа, дааа преди 1 година
Ама иначе колите трябва да се сменят на 5-10 години, въпреки че могат да карат няколко пъти повече ! Лицемери !
2
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лека-полека това се превръща в клошарски съюз.
1
4
 
10
 
! Отговори
Идеалист преди 1 година
Това да не е фейк?