За 60% от българите войната в Украйна е заплаха за сигурността ни

Проблем №1 - покачването на цените и икономическата ситуация
298
За 60% от българите войната в Украйна е заплаха за сигурността ни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Над половината от българите (60%) смятат, че инвазията на Русия в Украйна е заплаха за сигурността на България, по данни от националния доклад за България в последния „Стандартен Евробарометър 98“, проведен у нас между 18 януари и 8 февруари.

56% от запитаните възприемат действията на ЕС в отговор на кризата като защита на европейските ценности. Увеличава се одобрението за общата външна политика на ЕС сред българите, доближавайки се до средното ниво за ЕС (България – 61%; ЕС – 70%).

Още по темата

Освен това над две трети от българските граждани са съгласни с необходимостта от засилено сътрудничество в областта на отбраната (71%) и инвестирането на повече средства в отбранителни способности (63%).

По отношение на енергийните и финансовите трудности, предизвикани от военната ескалация, над две трети от българските граждани одобряват инвестирането от страна на ЕС във възобновяеми енергийни източници (76%), в намаляването на вноса на руски газ и петрол в името на глобалната сигурност (69%) и в повишаването на енергийната ефективност на сградите с цел трайно намаляване на зависимостта от внос на енергоносители (80%).

На челно място като най-важни проблеми се подреждат покачването на цените и икономическата ситуация (62%). С много отчетлив ръст на второ място у нас като предизвикателство се нарежда  миграцията (България – 32%; ЕС – 17%).

Значително мнозинство оценява състоянието на националната икономика като лошо (80%), докато на равнище ЕС този дял е по-малък от две трети (63%). Когато става дума за предизвикателствата на национално ниво, българите споделят общоевропейските приоритети – справяне с инфлацията и подобряване на международната обстановка, стабилизиране на доставките на енергия. Мнозинството от респондентите (76%) счита Съюза за организация, която притежава необходимия потенциал да се справи с предизвикателствата в международен план.

Инициативата на ЕС за общия механизъм за възстановяване и устойчивост NextGenerationEU е оценена от половината българи като ефективна. Българите в по-голяма степен застават зад стимулирането на инвестициите в частния сектор, но в много по-малка степен се заявяват в подкрепа на общия паричен съюз, базиран на еврото, общата енергийна политика и единния цифров пазар.

В рамките на изследването се събират данни и за нагласите към медийната среда. Въведен е индекс на доверието към отделните медийни канали. Българите и останалите граждани на ЕС декларират еднакво ниско доверие в медиите като цяло (България – 39%; ЕС – 38%).

Най-ползваната като източник на информация медия в България е телевизията в традиционния ѝ вариант (90%), след това се нареждат социалните мрежи (51%), интернет (35%) и радиото (25%). Отчита се възходяща тенденция в оценката за обществената вреда от дезинформацията. Българите и другите европейските граждани в еднаква степен възприемат фалшивите новини като проблем както в национален план (76%), така и за демокрацията по принцип (83%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
поредната гьяобелсова пропаганда- постоянно изникват някакви дето обясняват какво мислел българина- евробарометър е структура на европейския съюз - какво очаквате да напишат тия чиновници - каквото са им наредили
210
3
 
0
 
! Отговори
БУНГУР преди 1 година
..............от Русия .
209
8
 
0
 
! Отговори
БУНГУР преди 1 година
Бълкария ТРЯБВА ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕНА и Бомбена с АТОМНИ БОМБИ ..
208
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От къде ги изкопахте тези 60% бе? От жълтите павета и кръчмоците наоколо ли или нови опорки ни се налагат от измислените медии и статистици? Непознавам българи одобряващи въоръжаването на Украйна с цел?!? мир. На никой не му харесва дивотията на ПП за газта от Газпром и последващото купуване на същата през посредници, на невероятни цени. А кой му харесва политиката на фондерлайън, шолц, онзи с мъжа си от Люксембург и другите пасмина, крадливи едиoтu от ЕС...
207
2
 
12
 
! Отговори
SS преди 1 година
Пратим ли войска на Източният фронт ,ставаме легитимна цел за руските ракети ! Обаче на нашите политици не им пука ! И защо ? Те и техните деца и внуци няма да отидат !
206
4
 
19
 
! Отговори
До SS преди 1 година
ППДБ и ГЕРБ ще се коалират, което ще им свали маските. Прав си. Но нали на всяка цена трябва да бъдем вкарани в конфликта. Тъжен факт. Прав си. Все пак да се молим, че ППДБ и ГРОБ няма да вземат толкова гласове ТОЗИ ПЪТ.
205
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
80% от българите не стават за нищо, кво си губите времето с глупости
204
4
 
15
 
! Отговори
SS преди 1 година
Много скоро маските ще паднат ! Независимо колко са гласували ! Ще ви кажа ,че нищо хубаво не ни чака ! Запасявайте се с храна,лекарства,гориво,ел.фенерчета,батерии !
203
2
 
23
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Много НАД 60% НЕ искат войната в България! Поне 90% са! Психарите, които давате по подкупните ни, американски медии не са представителната извадка на обществото! Пр0клети да са всички предателни на България, които искат да ни набъркат в това!!!!!!!!!
202
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
99% от българите не са чели NextGenerationEU и съпътващите документи. Те просто не знаят какво одобряват. То и там е пълна матилка. А последствията след години за нас .....
201
3
 
13
 
! Отговори
Те затова преди 1 година
не ни пускат в Шенген - да не можем да избягаме от мобилизация. Кайма трябва на тая военна машина каймаа.
200
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
... но ще гласуват послушно за партиите на войната
199
2
 
8
 
! Отговори
до анонимен преди 1 година
"""На НАТО / САЩ / не им пука за Украйна...""""" -------- Аз сугласен! -))) Си Дзиту не напразно посети Русиятъ! Без голямо "Бада-Бууум" немъ да ни съ размине. Краварите губят позициите си едноличен Хегемон! Икономическата и финансова криза, над 31 Трилиона дълг, яко ги тресе, инфраструктурата им съ руши и вместо да инвестират в подръжката и реновацията й пращът Милиарди в 4.0.4.
198
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма не искам , няма недей ... колониите нямат думата .
197
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 222 ... защо политиците се крият от референдумив Бг" - защото си ги избирате да са проевропейски политици, а в ЕС мразят референдумите, "защото пречат на европейската демокрация". Това е дословно причината, поради която в холандия ги забраниха.
196
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На НАТО / САЩ / не им пука за Украйна , сега те се чудят как да се спасяват от Тайван , защото ще изгубят ПРИСЪСТВИЕТО си в индийският океан и териториите там !За сега 3-тата СВ там се очертава ...
195
1
 
9
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Фейк нюз!!!! Поредната статистическа манипулация на НПО агенциите у Бг!
194
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само мобилизацията в Бг , ще даде точните %-ти !Това е като референдумите в Бг ,... защо политиците се крият от референдумив Бг ,... А ????
193
2
 
6
 
! Отговори
До 217 преди 1 година
Русия въобще не се интересува от Полша, от Франция или от Германия - Русия се интересува от САЩ, но САЩ се крият за гърба на Украйна, на всяка една европейска държава, зад всяка държава от британската общност само и само да не излезнат напред и да поемат отговорност.
192
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 214 "... защото издържат държавата." - европеидните про'с'так освен че е про'с'т и неадекватен , винаги е бил и нагъл.