НАТО разполага войски във Финландия, само ако тя каже "да"

Хелзинки ще осигури на Алианса "напреднала отбранителна индустрия"
4 апр 2023 18:44, Йоана Цонева
44
НАТО разполага войски във Финландия, само ако тя каже "да"
Снимка: БГНЕС

НАТО няма да разполага никакви войски във Финландия без нейно съгласие. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС.

"Това е финландско решение. Няма да има войски на НАТО във Финландия без нейното съгласие", увери той.

Столтенберг подчерта, че Хелзинки ще осигури на Алианса "напреднала отбранителна индустрия" и "възможности от висок клас".

Той посочи, че след като Финландия се присъедини към НАТО, тя ще попадне в обхвата на член 5 от Вашингтонския договор, който предвижда колективна отбрана на всички страни членки на военния съюз преди военна агресия. По негови думи по този начин Финландия ще получи "желязна гаранция за сигурност".

Още по темата
Столтенберг отбеляза и че приемането на Швеция в НАТО остава приоритет за Брюксел. Той припомни, че всички 30 държави от НАТО вече са подписали протокола за приемане на Швеция и е необходимо той да бъде ратифициран единствено от Турция и Унгария.

"След като се присъедини към Алианса, Финландия също ще трябва да подпише и ратифицира този документ. Никой в ​​НАТО обаче не се съмнява, че този процес ще се случи възможно най-скоро", изрази увереност шефът на военния съюз.

Швеция и Финландия официално кандидатстваха заедно за присъединяване към Алианса през май миналата година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, предизвикано от войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г.

Очаква се Финландия да се присъедини официално към НАТО по-късно днес. Членството на скандинавската страна ще бъде първото разширяване на Алианса, откакто Северна Македония се присъедини към него през 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
До 41 преди 1 година
Истината никой не я харесва, а тя е че се води жестока пропаганда и от двете страни, едната опорка е, борим се за демократичен свят, другата е искаме да си възвърнем суверинитета и независимостта - познай колко ще си върнеш
41
0
 
0
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
А познай дали ще кажи НЕ
40
0
 
0
 
! Отговори
запознат преди 1 година
До анонимен 32, Това, че войната се води за това кой да се разпорежда над Украйна, може беше доста пресилено казано. Наблегни на "минимумът" който съм описал да те видя него как ще коментираш!
39
0
 
0
 
! Отговори
До 38 преди 1 година
Такива капи като теб, не ги харесват и вашите и нашите.
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кравар, какво става с кравите? Пасат ли? Хванах те! Ти бърникаш по постовете.
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С Пууутака се изгавриха много яко. Вместо НАТО от 1997 му на4укаха още 1300 км натовска граница. А ще има още 1500 км натовска граница когато и Украйна влезе в НАТО.
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Светът е разделен на два полюса и всяка държава по икономически, религиозни и други причини клони към единият, като не искате Западът, остава Изтокът, лицемерието на тая ситуация е че обяснявате как го правите щото искате независимост не щот сте проруски, айде ся
35
0
 
7
 
! Отговори
Ще каже, ще каже преди 1 година
Много сте се разбързали нещо.
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам в центъра на София, на мястото на паметнила на съветската армия да бъде издигнат мавзолей на Президент Байдън, който е най- великия политик в историята на България!!! И да бъде по здрав от този на Димитров.
33
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ви дреме какво се случва във Финландия, нали уж беше джендърска страна, само си търсите за какво да се плюнчите в коментарите
32
0
 
6
 
! Отговори
А у Бг-то преди 1 година
Костоффф,ПаситУ,Нейнски,МЕуглена, БъчвароФф и още куп пребоядисани пр0дажници, йес-мените, решиха това вместо народа,щото така разбирали демокрацията...
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 32 - според теб не някой, а САЩ са единствените, които могат да диктуват и учравляват света? Честито!
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След края на ВСВ никой от съседите на СССР или сега Русия не е бил под заплаха от окупация или превземане. Никакви признаци за това не е имало. Самото създаване на ЧВК НАТО е с идеята да провокира и да извършва преврати в държави, които не искат да бъдат под доминацията на САЩ. Русия не е принуждавала никой да купува каквото и да било от нея. За каква енергийна независимост говорят тогава. Има пазар и ако те устройва участваш, ако не чао. Но сега сме принудени да купуваме по скъпо от САЩ.
29
3
 
6
 
! Отговори
запознат преди 1 година
До Мъдрият Путин,Тази война първо- далеч не е безсмислена, второ- не е завоевателна! Тази война, независимо какво ви говорят по медиите, се води за това кой да се разпорежда над Украйна или като минимум за провото на проруско настроеното население на Украйна да да се разграничи от и да не участва доброволно или принудително в остро антируската политика, провеждана от властимащите в Украйна днес!
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек Ще я Окупирате и нея?!- ) Ръцете ви са изцапани с кръв!! Години минаха И само е засъхнала но е там!!!
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наглите руснаци се разположиха до границите с НАТО! Кой им позволи да имат граници с Финландия? Моля президента на света Байдън да им забрани да ползват всички морета около русия и да ги обяви за собственост на САЩ! Така агресора ще бъде поставен на земята, а демократите от САЩ ще могат съвсем демократично да се разпореждат със съдбите на останалите! Демократично, нали?
26
1
 
2
 
! Отговори
запознат преди 1 година
голяма опасност за евентуален конфликт между двете страни няма, без значение дали Финландия е в НАТО или не!
25
0
 
2
 
! Отговори
запознат преди 1 година
До време е!Преди да призоваваш за освобождение на "Източна" Карелия, се запознай със етническия състав на АР Керелия, влизаща в състава на РФ! Ще те улесня- около 82% руснаци, по-малко от 8% карелци и 10%други. Относно Финландия- тази държава, въпреки, че е била част от някогашната Руска империя, болшинството от жителите и не говорят на руски, икономиката й не е тясно свързана с руската такава, каквато беше тази на Украйна, а и разликите между руснаци и финландци са осезаеми! Затова и особено..
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Йахабиби, йахабиби, йахабиби.. Йахабиби, кажи само "да" :D
23
1
 
3
 
! Отговори
Public enemies преди 1 година
Притеснени са от нападението над Украйна и затова бързат да влязат в НАТО Швеция и Финландия , не знаят какви са следващите руски планове. Германия къде по-смислени неща можеше да направи с тези 100 милиона, руснаците ги дръпнаха назад с този бюджет.