Оставка на полски министър заради вноса на зърно от Украйна

ЕК удължи безмитния му внос в ЕС до юни 2024 г.
5 апр 2023 12:50, Елка Василева
31
Оставка на полски министър заради вноса на зърно от Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Полският министър на селското стопанство Хенрик Ковалчик подаде оставка заради растящия гняв на фермерите в страната срещу вноса на зърно от Украйна, което въздейства негативно на цената на полската земеделска продукция, предаде Ройтерс.

Още по темата
Ковалчик обяви, че подава оставка заради решението на Европейската комисия да удължи безмитния внос в ЕС на зърно от Украйна до юни 2024 г. В същото това време полските фермери настояват за въвеждането на вносни мита.

Логистични затруднения оставиха огромни количества украинско зърно, което е по-евтино от това, произвеждано в ЕС, на територията на много държави от Централна и Източна Европа, което удари сериозно продажбите на местните производители и създаде сериозно главоболия за управляващата партия "Право и справедливост" в година на избори.

Българският президент и премиерите на други четири страни от ЕС се обърнаха миналата седмица към председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен с настояване да се вземат мерки по отношение на украинския земеделски внос и посочиха, че трябва да бъдат въведени мита, ако проблемът не може де се реши по друг начин.
(БТА, Светослав Стефанов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
4444 преди 1 година
Дони, а пада ли цената а, видя ли е да пада?
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на поляците им писна но имат топки
23
0
 
17
 
! Отговори
мак преди 1 година
Тук оставки няма, има повишения или преместване на други апетитни постов. А днес зеленото семейство е в Полша, посрещат го с почести всякакви и с обещания. Неумни управляват Полша.
22
1
 
14
 
! Отговори
А добро утро преди 1 година
За тия които викат на украйна да и се дава ква стана тя ся
21
1
 
14
 
! Отговори
Fermer преди 1 година
Никой обаче не казва че Слънчогледа от Украйна влиза премесен от семена на Амброзия който са отровни за човека!Но да спечелят някой фирми не им пука за хората.
20
12
 
3
 
! Отговори
ХОХОХОХ преди 1 година
Сега да обясня показателите на зърното от Украина не е с по лоши показатели от нашето и това го потвърдиха и от различни наши лаборатории,за чудещите се защо е така,веднага казвам и те третират със същите торове и пръскат със едни и същи пестициди,разликата е че те ги вземат по евтино,защото при нас влизат през трети страни,загатвам ви имаше една частна фирма на митницата която го играеше БАБХ
19
0
 
21
 
! Отговори
УрсулаБабе преди 1 година
OkroФашистите изнасят на безценица зърно за да купуват оръжие от САЩ. Урсула е кукла на конци - Европа храни Окрите, дарява им каквото може а Европейците са заляти с нискокачествено зърно. Единствената печалба е за САЩ - намери *** на които да продава газ, продава оръжие и съсипа икономиките на Европа и Русия. С такива мекокитковиБезграбначниЛидери в Европа, дедо Байдън ни ЕВАВА маРката!
18
1
 
22
 
! Отговори
тя преди 1 година
Така ,щом и любимат Полша на Украйна вече възнегодува ,значи тая Урсула трябвада се линчува , та прекали !
17
5
 
8
 
! Отговори
Логично преди 1 година
Ако тука има зърнопроизводители искам да ги попитам само един въпрос,а именно при положение,че имаше цена на слънчогледа от 2 лева за килограм защо не го продадоха тогава ? Каква цена трябваше да им предложат за да го продадат ? Същото е със зърното даваха им по 0,70 ст. за килограм,защо не го дадоха тогава.Отговора е, щом не си го дал на тези цени. СПЕКУЛА!!!!
16
4
 
2
 
! Отговори
Do 16 преди 1 година
Аве ти неадекватен ли си ве
15
16
 
4
 
! Отговори
Каракачанов преди 1 година
До Не е ли ясно?Не не ми е ясно по твоята логика утре трябва да скочат доматаджиите заради вноса от Македония на домати защото не е член на ЕС и още как досега се внасяше какво ли не и откъде ли не и никой не протестираше, май хора на Решетников шетат насам натам
14
0
 
25
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 година
До Каракачамаков: Има "дребна" разлика, Качамак. Полските картофи са полски, а Полша е член на ЕС и затова не можем да забраним вноса им. Докато Украйна не е член на ЕС и ЕС е длъжен да защитава производителите на страните - членки. Схващаш ли разликата?
13
18
 
6
 
! Отговори
Каракачанов преди 1 година
По тази логика Българският министър трябва ли да подаде оставка заради вноса на полски картофи и след като полските и нашите зърнати скачат срещу вноса те защо изнасят не ощетяват ли фермерите на другите страни в които изнасят ами ако и те скочат и кажат не щем Български стоки
12
0
 
21
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Уикипедия: "Европейската комисия работи подобно на правителствен кабинет, състоящ се от 27 членове по един от всяка държава членка". И възниква въпроса: Как е гласувал(а) нашият комисар (Гербаджийска калинка) когато е прието решението за удължаване на безмитният внос на украинско зърно?
11
1
 
11
 
! Отговори
Тихомир преди 1 година
Честито на печелившите и на гласувалите за ПП и БСП.
10
0
 
15
 
! Отговори
Майна преди 1 година
Тъй тъй...това БИ трябвало да Свали цената на хляба и у нас!!!
9
3
 
62
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Урсула и компания разказаха играта на тоя ЕС. Поне отвориха очите на европейците и разкриха колко корумпирани, зависи и некомпетентни са всички ЕС бюрократи! В ЕС ни очаква революция.
8
0
 
22
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
Анонимко , ПОЛСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ УСПЯ ЛИ , ЗАЩОТО ТАМ ДА ВИДИШ КАКВО Е БЛОКАДА ????
7
39
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия полски фермери са на заплата при Путин и редовно гледат RT
6
9
 
8
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Е, чудесно е това с безмитното зърно... После реекспорт към Бангладеш, Судан, Еритрея и тн чакащи и всички са щастливи. Пък и тук цената на насъщмия ще падне, ама зор да джавкате...