800 млн. евро са загубите на зърнопроизводителите от украинския внос

Протестът им бе подкрепен и от румънските им колеги
30 мар 2023 15:00, Анисия Иванова
103

Втори ден блокади на основни пътища и гранични пунктове на протестите на зърнопроизводителите. Недоволството е срещу вноса на зърно от Украйна, заради което търпят загуби за милиони.

Те отново блокираха Дунав мост при Русе. Зърнопроизводителите затвориха граничния пункт за около 30 минути преди обяд, а в 14 часа, когато е срещата с президента Румен Радев, отново ще блокират достъпа за половин час. Протест имаше и в Силистра.

Протестът на зърнопроизводителите бе подкрепен и от румънски производители, като на 7 април българите ще отидат на протеста срещу вноса на украинското зърно в Румъния.

Още по темата

"Най-накрая ушите на Брюксел са отворени и разбраха, че проблемът не е само български. Проблемът, когато една държава членка на ЕС страда, трябва да се приема като проблем на целия ЕС", настоя зърнопроизводителят Радослав Христов.

"Поляците също предприемат ефективни действия за излизането на Полша от този регламент, понеже трите държави, близки до границата с Украйна - България, Румъния и Полша, понесохме най-тежките щети от зърното. Очакванията са ни политиците да поемат политическата отговорност и да извадят България от регламента", коментира протестиращият Милен Коев.

Загубите за страната от вноса на украинско зърно за миналата година възлизат на около 800 милиона евро, сигнализират зърнопроизводителите. A субсидията от Европа е само 16 милиона евро. Българската продукция застоява по складовете.

"Проблемът може да се реши с нашето искане, а то е основно да не се удължава регламент 2022/870 на ЕС в съвета. Касае вноса на украински селскостопански стоки в ЕС. България се оказа в края на коридора и натиска на пазара. Половината украински слънчоглед влезе в страната, същевременно нашата стока стои по складовете", заяви председателят на Националната браншова асоциация на зърнопроизводителите - Костадин Костадинов.

"Излязохме днес заради нерегламентирания внос на зърно и искаме промяна. Има и зърнопроизводители и картофопроизводители. Конкретно това, което искаме, са сроковете за оран. Много неща са, но то е от основните, защото в планинските райони няма как да ги спазваме тези срокове. Не може да си покрием разходите. Масово се говори, че пшеницата ще тръгне от 0,35 лв.", каза председателят на Националното сдружение на земеделските производители - Венцислав Митков, пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в Украйна торовете и препаратите са "на смешни цени".

"Искаме строг контрол на внесеното зърно. В момента по тези "зелени" коридори разтоварват зърно и абсолютно никой не взима проби от това зърно. Олиото ни е от украинското зърно, ядем хляб от тяхното зърно. Но какво се съдържа там - никой не знае. Колеги бяха взели проби, бяха ги дали на лаборатория, половината Менделеевата таблица е вътре. Ние сме пред ръба на фалита", настоя Митков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
1
 
! Отговори
!! преди 1 година
800 млн. евро загуби за зърнопроизводителите, означава 800 млн. евро спестени на хората, които купуват хляб и хлебни изделия.
95
1
 
2
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
И от кого е протестът? От арендаторите, които орат наред където им падне.Реколтата 2022 беше с над 30% над средната, цената падна в световен мащаб, Русия и Украйна продават на по-ниска, за да реализират, нашите алчни челюсти искат да се забрани вносът, за да ни диктуват цените, а номерът с хангарите е стар, и сега е момента за рекет. Изнесени са над 1.5мил. тона зърно, (вече!!) внесени 30-40000т., и от къде идват загубите им? Кой ще забрани да се продава ефтино? Басни за балъци.
94
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1 ТРИЛИОн загуба от гАЗ , 800 мил. от зърно, от нефт, мириарди помощи за бежанци, за оръжие, финансови, всеки месец плащаме 40% от бюджета на Украйна да се издържа! Само 12 милиарда на месец издръжка ;) И ЕС е обещал всечко това да плащаме безкрайно!!! Хахахаха!
93
0
 
5
 
! Отговори
преди 1 година
Кирето ще купи 1 милиярд тона зърно за резерва. Вервайте му.
92
2
 
1
 
! Отговори
НИЕ ОТ ГЕРБ. преди 1 година
...ще внесем новЗАКОН ЗА ЗЕМЯТА В БЪЛГАРИЯ!
91
1
 
1
 
! Отговори
ИСКАМЕ.... преди 1 година
НОВ ЗАКОН ЗА ЗЕМЯТА В БЪЛГАРИЯ!НОВ /ТПС/ ЗА ЗЕМЯТА!
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като политиците са слуги така става
89
0
 
3
 
! Отговори
ЕТО ЗАЩО СЕЛАТА.. преди 1 година
...изчезват в БЪЛГАРИЯ----ЧЕРВЕНИТЕ ЛАТИФУНДИСТИ ГИ ЛИКВИДИРАТ И ЗАТРИВАТ!!!!
88
0
 
2
 
! Отговори
500‐млн.лв преди 1 година
...РАЗХОДИТЕ НИ ЗА ИЗБОРИТЕ ДО СЕГА--а 800- млн.лв. са им загубите на тия ЛАТИФУНДИСТИ днес--СМЯТАЙТЕ КОЛКО ИМАТ ОЩЕ В БАНКИТЕ !!!!
87
1
 
2
 
! Отговори
САМО ЛАТИФУНДИСТИ.. преди 1 година
...От ЮЖНО-АМЕРИКАНСКИ ТИП ---‐МОГАТ ДА ГОВОРЯТ ЧЕ "ЕВТИНИЯ ХЛЯБ" Е "АНОМАЛИЯ"!ТОВА Е точно ФИЛОСОФИЯТА НА "ЗЪРНЕНИЯ МОНОПОЛ"-- създаден от БКП / БСП!!!!
86
0
 
7
 
! Отговори
неразбиращ преди 1 година
Е,как така,преди войната олиото беше 1,70- 2 лева с български слънчоглед. След войната внесоха по евтин ,безмитен украински и стана 3-6 лева!Нали сега работят с по евтин слънчоглед?Е,то неслучайно КП и АВ са харвардски възпитаници.Магьосници направо!Въобще Цялата ПП са такива.При Асена Сербезова изчезнаха много наши лекарства.Добре,че нямаха специалисти хидроинженери,че вода и за пиене не бихме имали!Липсва ни генерал Пиночет за такива като тях!
85
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега разбирате ли какво се е имало предвид под "кулак"?
84
0
 
7
 
! Отговори
Селтака преди 1 година
След като 800м са им загубите смятай колко печелят тези народни изедници!
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евтин хляб ли, евтино олио ли? Никога. Евтиният хляб и олио са пазарна аномалия.
82
0
 
4
 
! Отговори
Мъдростта на бизнеса преди 1 година
Великият Кулак: "Евтиното е пазарна аномалия". ............Каква индустриализация с такива кулаци би имало след 9 септември 1944 година? Никаква. "Евтиното е пазарна аномалия, скъпото е пазарна икономика". Индустриализация и развитие ли? Имали сме късмет, че са осигурили евтина храна за индустриализацията на България. Друг начин не е имало.
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 77 - Преди войанта олиото беше 2 лева.
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Зрънчо Зрънчев - Защо приказваш, все едно ти е паднала саксиян а главата ...
79
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 79:Като ги гледаш на снимките дали зърнопроизводителите карат Бентли?!Оръфани са,а такива като теб мошеници искат да ги фалират.Купувате евтино некачествено украинско,а цените пак растат.Ненанядохте се!
78
1
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Те украйнците хубаво ,продадоха си зърното ,а сега лятото какво ще приберат
77
3
 
6
 
! Отговори
Зрънчо Зрънчев преди 1 година
Зрънчо Зрънчев: Тате, тази зърнена кампания няма да ти купя ново Бентли, защото, тате, африканците ти го изядоха, украинците ти го изядоха. Украинците са едни лоши хора, които, тате, дадоха евтин слънчогед на България и цените на олитото, тате, паднаха с един огромен лев, тате. Бедните ти изядоха Бентлито, тате. Научиха ги на по-евтино олио, тези животни. Запомни, тате, какво да говориш по радиото и телевизията, тате: "Евтиното е пазарна аномалия, скъпото е пазарна икономика."