Евакуират град близо до АЕЦ "Запорожие", експертите са притеснени

Евакуацията се извършва преди очакваната украинска контраофанзива
7 май 2023 07:00, Нели Христова
65
Евакуират град близо до АЕЦ "Запорожие", експертите са притеснени
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) изрази загриженост за безопасността на „АЕЦ Запорожие“, докато руските окупационни сили евакуират цивилни граждани от близкия украински град Енергодар, съобщи Би Би Си.

Рафаел Гроси заяви, че ситуацията в централата в Запорожие "става все по-непредсказуема и потенциално опасна".

Евакуацията се извършва преди очакваната украинска контраофанзива.

Но персоналът на атомната електроцентрала остава на място.

В изявлението на МААЕ се казва, че "макар оперативният персонал да остава на площадката, генералният директор Гроси изрази дълбока загриженост от все по-напрегнатите, стресиращи и предизвикателни условия за персонала и неговите семейства".

В него се казва, че експертите на МААЕ, които присъстват в централата, са "получили информация, че е започнала обявената евакуация на жителите от близкия град Енергодар, където живеят повечето служители на централата".

Гроси заяви, че "трябва да действаме сега, за да предотвратим заплахата от тежка ядрена авария".

МААЕ и преди е отправяла предупреждения относно безопасността на централата, след като обстрел е причинил известни щети на инсталациите и временни прекъсвания на електрозахранването, без обаче да предизвика изтичане на радиация.

През март МААЕ изрази съжаление, че след повреда на електропроводите централата работи с дизелови генератори, за да поддържа жизненоважните системи за охлаждане.

Откакто Русия започна инвазията си през февруари 2022 г., броят на персонала в централата е намалял, казва МААЕ, "но ръководството на обекта заяви, че той остава достатъчен за безопасната експлоатация на централата".

Руските сили окупират голяма част от Запорожка област, но не и регионалната столица Запорожие, която се намира на североизток от Енергодар, от другата страна на язовир Днепър. Освен Енергодар, Русия е наредила евакуация на цивилни от 18 фронтови точки в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако укрите обстрелват аеца носят отговорност за съседните държави но може би това се цели...
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хапвайте чернобилско жито и пийте светещо олио от евтината Украйна
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако САЩ се оттеглят, войната ще свършши веднага.Ако не се оттегяят, ще се точи дълго и пак ще свърши като вариант 1, погребвайки хора и икономики.
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 34....Не те разбирам какво точно искаш да кажеш.Но ако ти не си наясно какво става в Украйна , та си прибегнал до това , Стивън Сегал да ти казва .Значи си или много уморен от живота , или си на преклонна възраст .Или просто така си се родил.Обаче ти препоръчвам на избори да не ходиш Лична карта да нямаш И на референдуми да не гласуваш за да не се налага да те затварят принудително.
42
5
 
3
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Интересно! Терористите евакуират мирното население!
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Откакто свят светува, откакто има цивилизация, откакто съществува човечеството, от хилядолетия - никога не се водили военни действия около АЕЦ." - Казваш го, все едно имаше АЕЦ-ци преди 70 години навсякъде :)
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми какво искате, да направят. Да държат хиляди цивилни по средата на бойното поле и да се крият зад тях ли?
39
3
 
11
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
В Киев много добре знаят, че западната пропаганда е готова да оправдае всяко тяхно престъпление. *** аргумент като за т'ролове: "Централата е наша и ако искаме ще я обстрелваме". Което разбира се не е вярно, защото сигурността на всяка АЕЦ е от значение и за съседните държави. Виж, ако успеят да превземат централата, веднага ще сменят плочата: "Руските окупатори ни обстрелват, искаме зона за сигурност около централата (откъдето те да обстрелват позициите на руската армия с каквото си поискат)
38
2
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Хохлите се готвят да взривят и този АЕЦ както направиха укрокомунягите 86-тя в Припят ;) !!!!
37
2
 
11
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Русия контролира централата в момента, тя няма да тръгне да стреля по себе си. Но tъпиte укри не разбират ли, че ще замърсят собствената си територия... Може да стане така, че Чернобил да ни се види детска игра, в сравнение с това, което предизвикат. Ние също сме много уязвими - централата не се намира далеч от нас, радиоактивното замърсяване ще ни застигне, и то много по-осезателно, отколкото беше при Чернобил. Няма и къде да се скрием - колко територия сме ние?
36
2
 
10
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Откакто свят светува, откакто има цивилизация, откакто съществува човечеството, от хилядолетия - никога не се водили военни действия около АЕЦ. Това е много опасно - един пробив на някой реактор ще доведе до радиоактивен теч. Може да стане по-страшно от Чернобил. Дават ли си сметка tъпиte военни, каква игра с огъня играят? Стронций 90 се полуразпада за 28 години. Плутоний 239 - за 24 000 години. Такова радиоактивно заразяване може да стане... И не е виновна Русия, тя няма да обстрелва себе си.
35
1
 
10
 
! Отговори
Краят на Бахмут иде преди 1 година
Руснаците отново масово излязоха на пистата край Хромовое. Опитват се да пробият. Това е просто ад. Въоръжените сили на Украйна отвръщат на удара с каквото могат, се казва в нощния доклад на украинската армия. Пробив в този район заплашва да отреже останалите селски пътища, по които все още може да се снабдява Бахмутската групировка на Въоръжените сили на Украйна.
34
0
 
7
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
До Газибарев: Не е ясно какво всъщност искаш да кажеш. Но иначе псевдонимът, който си си избрал е впечатляващ.
33
12
 
3
 
! Отговори
Газибарев преди 1 година
Руските сили откриха това, руските сили унищожиха онова, деергета-меергета. Ура . Друзя-мрузя нека да ви кажа как ще се случат нещата - контранастъплението е в ход отдавна и ще протече по херсонския сценарии. Ватата в запорожие и крим вече се раздвижи, а топ ватняците отдавна си изнесоха семйствата от там. Ура друзя, макар и отрицателна победата ще е за вас.
32
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На никого не му пука за ядрената безопастност, важното е постигането на целите.
31
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Военнослужещи от въоръжените сили на Русия разкриха и унищожиха четири украински ДРГ в купянско направление, съобщи ръководителят на пресцентъра на групировката "Запад" Сергей Зибински. "Бяха разкрити и унищожени 4 вражески диверсионно-разузнавателни групи от 14-а и 92-ра отделни механизирани бригади", каза той. Освен това нашите бойци осуетиха два опита за завъртане на врага на предната линия в района на Новомлинск и Новоселовски.
30
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стивън Сегал прави филм за CBO.Актьорът и режисьор започна да подготвя документален филм за СВО,в който възнамерява да покаже "цялата истина"за случващото се в Украйна.Сегал посочи желанието да покаже на целия свят какво наистина се случва на фронтовата линия."Да докажем и покажем, че това не е наша инвазия, както казват други страни", каза Сегал.Режисьорът каза,че самият той е посетил горещи точки в зоната на СВО,общувал е с военнослужещи, не само руски,но и украински."За мен беше шок, че местните украинци... вярват, че нямат нацисти",каза Сегал.
29
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пригожин говори за причините за липсата на снаряди сред освободителите на Артьомовск.Основателят на ЧВК Вагнер заяви,че основните причини за недостига на снаряди сред оркестрантите са решенията на МО на Рф да пречи на ЧВК Вагнер,а именно:забранено е набирането на доброволци сред затворниците.;доставките на оръжие са спрени;доставката на боеприпаси беше намалена до 30% от заявките(от 05.23г.до 10%). Отговаряйки на въпросите на кореспондентите,той също така добави,че Вагнер има възможност да придобива снаряди по други начини,а не от запасите на руската армия.Въпреки това на,беше отказана помощ з
28
22
 
8
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
До 40 Успокой се, рубашник :)) ще получиш инсулт. Не си струва да се хабят медикаменти за такива като теб, освен това ще цапаш земята. Вълнувай се някъде в Сибир, за да може да се консервираш на - 70 градуса, това е решението за вас токсичните русофили, крайното решение :))
27
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Космонавт чист фашиски из рот за чаша хамерска помия