ЕК иска да се преразгледа бюджета на ЕС заради помощта за Украйна

Предвижда се Киев да получи 40 млрд. евро в следващите години
126
ЕК иска да се преразгледа бюджета на ЕС заради помощта за Украйна
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия предложи днес бюджетът на ЕС да бъде преразгледан, за да се посрещнат нуждите на Украйна, за управление на миграцията и за запазване на конкурентоспособността в икономиката. Предвижда се в следващите четири години за Украйна да бъдат предназначени 50 милиарда евро, съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя поясни, че средствата, отпускани на Киев, ще бъдат осигурявани безвъзмездно и под формата на заеми. Фон дер Лайен отбеляза, че тези разходи не са залегнали в бюджета при неговото изготвяне. Далеч сме от условията, при които бе договорен многогодишният бюджет на ЕС до 2027 г., заяви председателят на ЕК.

По нейните думи комисията вече се е наложило да пренасочи суми от средствата за сближаване, за да ги предостави в помощ на държавите, които посрещнаха украинските бежанци. Досега Украйна получи 30 милиарда евро помощ, допълни Фон дер Лайен.

Тя настоя за осигуряване също на 15 милиарда евро за охраната на външните граници на ЕС и за държавите, откъдето идват мигрантите. Според нея 10 милиарда евро следва да бъдат предоставени за развитието на върхови технологии. Някои водещи технологии не трябва да служат за разгръщане на военните способности на някои чужди страни, уточни председателят на ЕК.

Комисията днес предложи да бъдат предприети оценки за устойчивостта на веригите за доставки в ЕС, включително на енергия; на физическата и цифровата инфраструктура; на опасностите от "изтичане на технологии"; за заплахите от икономически зависимости или икономическо изнудване. Очаква се въпросът да бъде обсъден на предстоящото в края на следващата седмица заседание на Европейския съвет.

ЕК предлага способ за оценка на заплахите за европейската икономика. Според комисията е необходимо тази оценка да бъде постоянна и да се извършва съвместно от държавите в ЕС и представители на комисията. Предвижда се да бъде изготвен списък с ключови за икономическата сигурност технологии, както и да бъде преразгледано законодателството за оценка на чуждестранните инвестиции. Според комисията е необходимо целенасочено осигуряване на средства за развитие на технологии с двойна употреба, както и да бъдат прилагани по-добре забраните за износ на подобни технологии. /БТА, Николай Желязков/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: украйнабюджетЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
10
 
! Отговори
Любопитно преди 11 месеца
Да си представим за момент, че руснаците спечелят войната и режима в Киев бъде сменен с про-руски. Голям майтап ще падне ако руснаците направят с дълга на Украйна към ЕС това което САЩ направиха с дълга на Ирак (към Франция и други държави взет от Садам) и обявят дълга за нищожен.
76
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Армията усети вкуса на победата. Руският войник сега има ясното съзнание, че са най-добрата армия в света. Ако тръгне в настъпление, не се знае къде ще спре.
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русия ще предрпиема всякакви действия за осигуряване на своята безопасност, и не само отбранителни, но и настъпателни.
74
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само да припомня: ЕС е проект за мир!
73
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Разликата между СССР и ЕС е, че тогава СССР можеше да си реши проблемите и да не се развалят, а за ЕС няма решение. Просто няма как да стане, ЕС са бедни като мишки, нямат нищо, и без евтини енергии и ресурси техния успешен бизнес модел не работи.
72
0
 
17
 
! Отговори
Значи преди 11 месеца
Данъкоплатците в ЕС ще работят следващите10 години за издръжката на Украйна, която не е членка на ЕС??
71
0
 
14
 
! Отговори
Значи голямата част преди 11 месеца
От бюджета на ЕС ще отива в следващите години за една държава НЕ членка?? За заплати и въоражаване на Украйна гоято не е в ЕС??
70
0
 
19
 
! Отговори
хе хе хе преди 11 месеца
"ЕК иска да се преразгледа бюджета на ЕС заради помощта за Украйна" - демек, похарчихме всичко, сега пари няма, давайте да увеличим вноските, да "преразгледа бюджета", и офцете ще плащат.
69
0
 
12
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 11 месеца
"Европейската комисия предложи днес бюджетът на ЕС да бъде преразгледан, за да се посрещнат нуждите на Украйна, за управление на миграцията и за запазване на конкурентоспособността в икономиката. Предвижда се в следващите четири години за Украйна да бъдат предназначени 50 милиарда евро." - е, поне си казват направо какви са приоритетите на ЦК на ЕССР.
68
0
 
13
 
! Отговори
Муахаха преди 11 месеца
"Предвижда се Киев да получи 40 млрд. евро в следващите години" - Задни Части да са му Яки на Барба Ганис, да ги ЗаР0боти тези Пари!
67
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Укрия ще вземе за следващите няколко години, толкова колкото ние няма за слеедващите 50 години от ЕС. После да не се чудят защо искаме да излизаме от ЕС. ЕС в сегашня сивид е ненужен.
66
0
 
1
 
! Отговори
към 57 преди 11 месеца
и като се събуди, какво стана?
65
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма нужда от бърза победа над УССР. Войната убива ЕС. За България е добре ЕС да изчезне сам. Ако почнем процедури по напускане ще ни размотават с процедури и преговори и ще ни ограбят до шушка, България не е Великобритания.
64
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз не можем да го разберем това нещо, защо некой като иска мирно и културно да се въоръжава и да влезе във военен съюз, и на главата му се изсипват бой и неприятности от съседите. Това не е нормално, аз не можем да го разберем това нещо защо така, просто иска цивилизовано и демократично да се въоръжава и да си прави военни съюзи, а какво му дойде на главата най-изненадващо и съвсем неочаквано! Защо така, може ли некой тука да ми го обясни това нещо.
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На среща с ръководители и представители на африканските страни руският президент Владимир Путин показа парафирания проект на договор с Украйна, който се подготвяше през март 2022 г. в Истанбул когато руските войски стигнаха пред Киев. Путин отбеляза, че той се нарича Договор за постоянен неутралитет и гаранции за сигурността на Украйна. Веднага след като руските войски се изтеглиха от предградията на Киев, Украйна скъса договора.
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 61 Добре ,ама първо намери оръжия пък тогава,че както е тръгнало май ЕС ще се разпадне щото няколко политика не означават,че жителите на ЕС искат да се харчат така пари.
61
1
 
3
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 11 месеца
"...ако се наложи и да влезем с жива сила в Украйна, а като победим ще си отживеем с богатствата на Русия." ----------------------------------------------------------------------------------- За "живата сила" не говори в множествено число "НИЕ" разбивайки "ВИЕ", а отивай ТИ ЛИЧНО, заедно С ТВОИТЕ ДЕЦА И РОДНИНИ. На никого няма да липсвате.
60
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За престъпленията на Кремъл ще трябва да платят няколко поколения руснаци, икономически - за причинените щети, политически и морално. Рано или късно руският народ ще се изправи пред въпроса за покаянието - като условие за завръщане в цивилизования свят. През живота на сегашните поколения руския народ е обречен на заслужено презрение от украинците и цялата демократична общност.
59
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен "До 50 И ,какво си мислиш,че Русия ще каже айде момчета и момичета ще ви давам газ и петрол на цена" - като победим Русия поколения наред ще ни плаща репарации и ще ни продава газ и нефт и всичко на цени които ние определяме, Русия ще бъде разделена на малко демократични държави които ще живеят под западните цивилизовани правила и ще се подчиняват на Запада.
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Проф. Джефри Сакс: Русия не може да загуби конвенционална война, защото ако губи, ще я ескалира в ядрена.Разберете се от приказка,стига с това наливане на пари и ненужни жертви .