ЕК иска да се преразгледа бюджета на ЕС заради помощта за Украйна

Предвижда се Киев да получи 40 млрд. евро в следващите години
126
ЕК иска да се преразгледа бюджета на ЕС заради помощта за Украйна
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия предложи днес бюджетът на ЕС да бъде преразгледан, за да се посрещнат нуждите на Украйна, за управление на миграцията и за запазване на конкурентоспособността в икономиката. Предвижда се в следващите четири години за Украйна да бъдат предназначени 50 милиарда евро, съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя поясни, че средствата, отпускани на Киев, ще бъдат осигурявани безвъзмездно и под формата на заеми. Фон дер Лайен отбеляза, че тези разходи не са залегнали в бюджета при неговото изготвяне. Далеч сме от условията, при които бе договорен многогодишният бюджет на ЕС до 2027 г., заяви председателят на ЕК.

По нейните думи комисията вече се е наложило да пренасочи суми от средствата за сближаване, за да ги предостави в помощ на държавите, които посрещнаха украинските бежанци. Досега Украйна получи 30 милиарда евро помощ, допълни Фон дер Лайен.

Тя настоя за осигуряване също на 15 милиарда евро за охраната на външните граници на ЕС и за държавите, откъдето идват мигрантите. Според нея 10 милиарда евро следва да бъдат предоставени за развитието на върхови технологии. Някои водещи технологии не трябва да служат за разгръщане на военните способности на някои чужди страни, уточни председателят на ЕК.

Комисията днес предложи да бъдат предприети оценки за устойчивостта на веригите за доставки в ЕС, включително на енергия; на физическата и цифровата инфраструктура; на опасностите от "изтичане на технологии"; за заплахите от икономически зависимости или икономическо изнудване. Очаква се въпросът да бъде обсъден на предстоящото в края на следващата седмица заседание на Европейския съвет.

ЕК предлага способ за оценка на заплахите за европейската икономика. Според комисията е необходимо тази оценка да бъде постоянна и да се извършва съвместно от държавите в ЕС и представители на комисията. Предвижда се да бъде изготвен списък с ключови за икономическата сигурност технологии, както и да бъде преразгледано законодателството за оценка на чуждестранните инвестиции. Според комисията е необходимо целенасочено осигуряване на средства за развитие на технологии с двойна употреба, както и да бъдат прилагани по-добре забраните за износ на подобни технологии. /БТА, Николай Желязков/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: УкрайнабюджетЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
1
 
14
 
! Отговори
Хе хе преди 11 месеца
Могат да замерят с пачки Зеленский поне още един мандат. Той няма нищо против. При нивото на Корупция в Братска Украйна, дали и 15 % от пачките ще стигнат до обикновените хора. Слугите на Народа на Зеленский откраднаха парите за бомбоубежищата, по време на война. И се стягат да удължат военното положение и след края на октомври, така че да няма избори за Радата. Готвят се за дълго управление, и защо не. Нали не Те умират на фронта!
96
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 97 Има лек за твоите страдания. Еднопосочен билет за Масква.
95
2
 
14
 
! Отговори
САЩ са отговорни за преди 11 месеца
Тази война! Но ще плащат данъкоплатците роби от ЕС!! Както за Сирия..
94
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това вече не е потъва кораб, това е подводница.
93
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Необходима е много по-голяма помощ за Украйна. Целта унищожаването на руския нацизъм си заслужава всяко евро. Който не желае краха на руския нацизъм може да замине за Русия и да се запише доброволец на страната на руските фашисти.
92
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Точно какви ни се явяват укрите, че ЕС да ги храним и въоръжаваме, от цялата тая дивотия ние страдаме, да си страдат те, те забъркаха попарата да си я духат!
91
1
 
13
 
! Отговори
САЩ и ЕС преди 11 месеца
Направиха от Европа вместо градина една банка за Украйна и САЩ! Европейците ще ходят голи и боси, но ще работят до последния дъх и евро за Украйна и САЩ! Не ке оивее вече в ЕС!
90
1
 
12
 
! Отговори
Значи преди 11 месеца
От една страна ще плащаме трилиони евро заради санкциите ( под форма на инфлация) за тодини наред, от друга страна ще издържаме Украйна с данъците си директно за години наред? От трета страна ще издържаме 10 милиона бежанци в ЕС? От четвърта страна ще плащаме увеличен военен бюджет и амуниции и оръжие за Украйна години наред??
89
1
 
14
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 11 месеца
И докога ще печатате хартиики без покритие?Урсули мурсули Борели педели и всякаква нечист кой са тез????????????????Кой им дате тая власт на една шепа *** да решават съдбите на хората?
88
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Владимир Путин на форума в Питер: Да принудиш други страни да следват глyпаво нечии интереси в съвременния свят е трудно, а понякога почти невъзможно. И хората, които правят това, трябва да разберат, че това е не само контрапродуктивно за световната икономика, но и неприемливо за милиони хора.
87
1
 
14
 
! Отговори
Ясно преди 11 месеца
Ще издържаме държавния апарат и войската на Украйна ние от ЕС! И населението също ( като бежанци в страните ни)!!
86
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Борел: ЕС не може да произведе сам обещаните на Украйна боеприпаси.
85
1
 
8
 
! Отговори
Интересно преди 11 месеца
Запада ще се включи ли във войната с войски или ще преглътне унизителна *загуба?
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Медведев: "Разбираме, че умишлено се опитват да хвърлят върху нас вината за обгорената Украйна, надявайки се, че тя ще ни повлече към дъното. Но ние не виждаме вариант да се откажем от това бреме, ако нашите мирни предложения не бъдат приети. И ние сме уверени, че ще устоим, че дори ще укрепнем след развитието на бившите украински територии".
83
0
 
10
 
! Отговори
Интересно преди 11 месеца
Запада ще се включи ли във войната с войски или щепреглътне унизителна победа?
82
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Урсула да си сменя полът на 6месеца за да има равенство.
81
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Преди няколко дни Путин буквално им каза на световния икономически форум, че Русия ще използва ядрено оръжие, и не приема предложението на САЩ за договор за съкращаване на тактическите оръжия с които Русия превузхожда многократно запада (използва "на хрен", интересно как са го превели). Обикновено като някой журналист каже такова нещо започват да реват като заклани, а сега - пълно мълчание, все едно Путин нищо не е казвал.
80
0
 
14
 
! Отговори
Е поне знаем преди 11 месеца
За кого работим сега и в бъдеще! За Украйна!
79
7
 
1
 
! Отговори
До 79 преди 11 месеца
Е за разлика от теб и руския войник, ние знаем точно къде ще спре руския войник ако тръгне - до първата изба
78
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русия действа внимателно както в политиката, така и във военната област. Не предприема радикални прибързани стъпки. Времето работи за Русия. Руските офицерите станаха по-добри, и войниците също. Научихa много неща. Подготви се много боеспособна армия. Украинската армия вече е унищожена, контранастъплението е пълно фиаско. Когато му дойде времето, Русия ще извърши мащабна настъпателна операция. Ако трябва, Русия лесно може да освободи не само Украйна.