ЕК иска да се преразгледа бюджета на ЕС заради помощта за Украйна

Предвижда се Киев да получи 40 млрд. евро в следващите години
126
ЕК иска да се преразгледа бюджета на ЕС заради помощта за Украйна
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия предложи днес бюджетът на ЕС да бъде преразгледан, за да се посрещнат нуждите на Украйна, за управление на миграцията и за запазване на конкурентоспособността в икономиката. Предвижда се в следващите четири години за Украйна да бъдат предназначени 50 милиарда евро, съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя поясни, че средствата, отпускани на Киев, ще бъдат осигурявани безвъзмездно и под формата на заеми. Фон дер Лайен отбеляза, че тези разходи не са залегнали в бюджета при неговото изготвяне. Далеч сме от условията, при които бе договорен многогодишният бюджет на ЕС до 2027 г., заяви председателят на ЕК.

По нейните думи комисията вече се е наложило да пренасочи суми от средствата за сближаване, за да ги предостави в помощ на държавите, които посрещнаха украинските бежанци. Досега Украйна получи 30 милиарда евро помощ, допълни Фон дер Лайен.

Тя настоя за осигуряване също на 15 милиарда евро за охраната на външните граници на ЕС и за държавите, откъдето идват мигрантите. Според нея 10 милиарда евро следва да бъдат предоставени за развитието на върхови технологии. Някои водещи технологии не трябва да служат за разгръщане на военните способности на някои чужди страни, уточни председателят на ЕК.

Комисията днес предложи да бъдат предприети оценки за устойчивостта на веригите за доставки в ЕС, включително на енергия; на физическата и цифровата инфраструктура; на опасностите от "изтичане на технологии"; за заплахите от икономически зависимости или икономическо изнудване. Очаква се въпросът да бъде обсъден на предстоящото в края на следващата седмица заседание на Европейския съвет.

ЕК предлага способ за оценка на заплахите за европейската икономика. Според комисията е необходимо тази оценка да бъде постоянна и да се извършва съвместно от държавите в ЕС и представители на комисията. Предвижда се да бъде изготвен списък с ключови за икономическата сигурност технологии, както и да бъде преразгледано законодателството за оценка на чуждестранните инвестиции. Според комисията е необходимо целенасочено осигуряване на средства за развитие на технологии с двойна употреба, както и да бъдат прилагани по-добре забраните за износ на подобни технологии. /БТА, Николай Желязков/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още по темата: УкрайнабюджетЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами трябва да се замислим,какъв е тоя съюз и защо се дават пари на държава,която не е член и,както се разбра не отговаря на изискванията за членство.Къде ще потънат тия пари?
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Говорейки на икономически форум в германската общност в Бад Саров, Роберт Хабек без колебание и без да подбира дума казва, че германската индустрия в цялото си многообразие още в началото на тази зима може или да изпадне в тежка историческа криза, или или дори да престане да съществува.
35
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Браво на ЕК и Урсула, но трябват още по-големи инвестиции за унищожаването на Русия, тази инвестиция си заслужава всяка стотинка.
34
2
 
6
 
! Отговори
zombay преди 11 месеца
До 16GАДNА пионко, знаеш ли какво друго правят "нормалните" партньори? Не продават 40 годишни "модернизирани" хвърчила за цената на най-новите хвърчила със срок на доставка trust me bro, ще дойдат, може би..
33
1
 
8
 
! Отговори
сашо преди 11 месеца
ЕС си е една финансова пирамида,познайте кой ще изгори пръв и какъв е краят на всяка една подобна структура
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В Европа вече са официално на крачка от крах на промишлеността. Случи се това, за което повече от година пишат адекватните автори, над което яростно и напрегнато се подиграват всякакви русофоби. Американският "Блумбърг" изстреля чифт публикации, които потвърждават правилността на изчисленията, които бяха отхвърлени от европейската политическа върхушка. Изданието цитира откъси от речта на вицеканцлера на Германия и същевременно министър на икономиката.
31
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако западът иска да загуби безвъзвратно стотиците милиарди които изсипа в Украйна трябва незабавно да се обърне към Москва с за преговори и да приеме безусловно всички условия на Кремъл. В противен случай ще загуби много повече.
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Т.е. да разбира САЩ искат да ни орежат още парите, заради тяхната война срещу Русия
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Западът губи близкия Изток, Латинска Америка също се измъква, Африка, Китай, Индия. Остават само васалите ЕС и Австралия.
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма помощ за Украйна, Украйна е само измислица. Западът воюва за Русия, затова започнаха тази война 2014г. Ако Русия се измъкне, а тя вече се измъква на Изток, това ще бъде катастрофа за запада, окончателна катастрофа ако Русия - най-богатата страна в света - се откъсне от Запада и се присъедини към Изтока. Просто бизнес, тяхната продукция става неконкурентна без ресурсите на Русия. Най-зле са ЕС, бедни като мишки нямат нищо, целият им модел се базира на евтини ресурси и евтини суровини.
27
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
50 милиарда са малко. Трябва многократно да се завиши помощта за Украйна. Целта да се унищожи нацистка Русия си заслужава парите.
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Сега е последния момент да напуснем този обречен съюз без да фалираме напълно.
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 16 А аз да ти напомня ,че тук не ти е Бандерия,а колко до оръжията от два завода не очаквай кой знае,какво.Ако имаш проблем,че хората в България са против да се дават оръжия на Украйна хващай пътя за Украйната тогава.Никой не е длъжен да ти търпи бандеровските глупости.
24
0
 
13
 
! Отговори
ами преди 11 месеца
Бреййй,каква украйна излезе тя бе....то голяма любоФФ,голямо съчуствие..., а мислите ли че ако не бяха "комшии" с Русия, но пак "нападнати", щеше да ги ене толкова ЕС,че чак да актуализиарт бюджет заради тях,а те не са нито в ес,нито в нато.....с една дума го правят само от "човещина"...Някъде да сте чували богат човек да дава постоянно в продължение на година и кусур на някой нуждаещ се,защото е "Човек" и няма други очаквания......
23
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много добре се получава с парите на българските русофили фашисти ще убиват руските фашисти. Да би мирно седяла русията не би чудо видяла.
22
1
 
17
 
! Отговори
Урсула обеща днес преди 11 месеца
Още 50 мшлиарда евро на Украйна от ЕД бюджета! Честито българи! Това са и ваште пари..
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русия ясно предупреди много пъти - Украйна не трябва да става член на НАТО. Украинците не слушаха. Сега хем ядат бой, хем ще загубят страната си, Украйна повече няма да съществува като държава.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Канадската златодобивна компания Дънди Прешъс е сключила споразумение за придобиване на 75% от проекта за добив на злато и мед в българското находище Иглика, който в момента е 100% собственост на друго канадско дружество Велосити Минералс.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А какво става с контранастъплението? Голяма реклама, голям шум, за 3 дни ще стигнат то Крим и ще го върнат, какво става, върнаха ли Крим?
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Изгонването на Франция от Африка означава силен удар върху френската енергетика - Франция загуби източниците си на уран за атомните си електроцентрали. В момента Франция купува уран за енергетиката си от Русия.