Водата - най-важната суровина за човеството, която е в риск

Повишеният недостиг на вода крие опасности за всички области
22 юни 2023 18:42, Анисия Иванова
32
Водата - най-важната суровина за човеството, която е в риск
Снимка: БГНЕС

"Ако изменението на климата е акула, то водата са нейните зъби". Тази аналогия, въведена от експерта по климата Джеймс П. Брус, става все по-подходяща. По-високите температури натоварват наличността на H2O в същото време, когато демографските данни и икономическият растеж увеличават употребата. До 2030 г. се прогнозира, че ще има 40% разлика между предлагането и търсенето на прясна вода. Инвеститорите трябва да бъдат нащрек за рисковете, породени от такъв недостиг за компаниите и индустриите, към които разпределят капитал.

Нашата най-важна суровина вече дава предупредителни сигнали на някои места, докато навлизаме в поредното лято, променено от климата. Френският министър на околната среда Кристоф Бешу изрази „сериозна загриженост“ за водоснабдяването във Франция в сряда, докато страната стартира кампания за опазване. По-голямата част от Шотландия, която обикновено не е страна, която се смята за суха, сега е под ранно предупреждение за недостиг на вода, след като видя по-малко от половината от обичайните си валежи през май. Части от река в Лейк дистрикт, в район, известен като най-влажната част на Англия, са почти напълно пресъхнали. Испания все още се бори с дългосрочната суша; и докато обилните валежи избавиха Тайван от най-лошата суша от десетилетия, има опасения, че сухите условия ще се върнат.

Достъпът до прясна вода е едновременно човешко право и бизнес необходимост. Някои индустрии като селското стопанство и минното дело мислят за проблемите на водоснабдяването от десетилетия. Но все по-често, тъй като напрежението става все по-силно, други предприятия бият тревога.

Този март се проведе първата конференция на ООН по водите от близо 50 години. „Когато мислите за изменението на климата и усещате ефектите му, това обикновено са сухи периоди, суши, внезапни наводнения – всички неща, свързани с водата“, казва Алекс Мъни, директор на програмата за иновативни инфраструктурни инвестиции в Оксфордския университет и главен изпълнителен директор на Oxford Earth Observation, стартъп, фокусиран върху водния риск

Водата прониква, буквално навсякъде: трудно е да се сетя за индустрия, която не е уязвима. Diageo Plc, най-голямата компания за спиртни напитки в света, заяви наскоро, че вижда сигурността на водата като най-значимия риск, свързан с изменението на климата. Чифт дънки Levi Strauss & Co. могат да абсорбират 3800 литра вода, включително отглеждането на памука за направата на денима, фабричните процеси, използвани за производството на дрехата и последващия живот на пране. Водата е от съществено значение за производството на фармацевтични продукти, като около 23% от световните доставки се използват за производство на лекарства. Дори най-малко осезаемите елементи от нашето ежедневие – продуктите, които консумираме в интернет – изискват вода: Google на Alphabet Inc. е изразходвала 17.41 милиарда литра вода през 2021 г., най-вече за охлаждане на центрове за данни, а Meta Platforms Inc., известна още като Facebook, е използвала 2.56 млрд. л.

Докато технологичните компании могат да локализират водоемките елементи на своя бизнес на места, където има изобилие, подобните на Diageo, Levis и други не могат да бъдат толкова гъвкави, защото са по-обвързани с това къде растат техните суровини и къде продуктите им могат да се произвеждат с по-евтин труд. В резултат на това те преразглеждат практиките си, включително определяне на цели, базирани на местоположение, за да намалят повече употребата в стресирани зони.

Климатичните проблеми засягат портфейлите на инвеститорите в реално време, казва Вики Калб, ръководител на ESG изследванията в UBS Group AG. Каскадните ефекти от сушата, например, може да означават, че стоките не могат да бъдат транспортирани, съоръженията не могат да бъдат охладени и може да прекъснат производството на енергия.

Преди Конференцията на ООН за водата група от 30 инвеститори, организирани от CDP, организация с нестопанска цел, която управлява глобална система за разкриване на информация за околната среда, подписаха отворено писмо, призоваващо правителствата за повече действия по отношение на водата - но корпоративните инвестиции също са жизненоважни за постигане на водна сигурност. Въз основа на данни от 3909 компании, доклад от 2022 г. на CDP поставя потенциалната цена на водния риск на 392 милиарда долара, разходите за смекчаване на едва 79 милиарда долара и финансовите възможности за ранно действие на 436 милиарда долара. Всички заинтересовани страни в обществото ще се възползват от ранните действия, за да предотвратят изчерпването на повече водата в света.

Целият анализ на Лара Уилямс, колумнист на Bloomberg Opinion, на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бил Гейтс в Америка масово изкупува територии от където минава вода.Той каза,че ще има следваща пандемия.Ще пуснат нещо във водата псиxoпатите...и при нас в България без да има реална причина американски фирми сменят тръбите.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В друг булгарски сайт днеспубликуват текст, свързан с накаква конференция за климата. В матаериала се представятв апокалипичен вид последижите за природата от войната на територията на Украйна. последиците за водата, въдуха, почвите.Твърди се, че руснаците са напраили така, че реките в Украйна, нататък коретата Азовско, Черно засега,по-късно и Средиземно,ще са изключително замърсени с отрови и хората ги чакт само злини за здравето. В текста НЕ пише нищо за западните оръжия,НИЩО
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Водата е в риск на ВОДНА планета? Абе вие майтап ли си правите с нас? Опитват се да плашат хората, че няма питейна вода, но питейната вода е такава, защото се преработва Да не говорим, че дори китайците продават за 2 долара джаджи за пречистване на морска вода - и това с подръчни материали. Значи харчат милиарди за военни бюджети, но искат да ни убедят, че не са измислили все още технологии за пречистване на солена вода???? Абе, ние да не сме американци? По-сериозно, моля!
22
0
 
5
 
! Отговори
:(((((((((((((( преди 10 месеца
....човеството, която е в риск. Мисирка.
21
1
 
10
 
! Отговори
преди 10 месеца
Това са поредните маниполативни лъжи ! Превръщането на морската вода в питейна е изключително евтино. Ако се наложи !
20
5
 
4
 
! Отговори
Някой до 18 преди 10 месеца
Само там не е чоплил човешкия вид до последно. Стигнем ли до там да знаеш, че сме загубени.Просто с изменението на климата ще трябва преселения и нищо няма да е същото. Не се учудвайте ако Африка и разни страни който са свикнали да влачат от мързел и простотия пренаселят Европа да н***к***к***т и нея, а пък ние да трябва след години да бягаме в освободените от тях места да градим на ново с ум и труд. Видно е, че сме в началото на завъртане на ураган от пълна лудост.Някога и Марица е преливала и други
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И Русия има най-много , ако искате да грабите , то там ви чака баба меца с остри нокти..
18
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нещо, което е включила земята в кръговрата на природата си, не се губи, затова е кръговрат. Риск няма от изчезване на водата, нито за човечеството нито за природата. Водата не е суровина, а пряк участник в жизнените процеси на земята и затова е в изобилие. Газовете, характерни за атмосферата също подлежат на кръговрат и не могат да станат нито повече, нито по малко. Природата има специфичното свойство да се самоочиства.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
това е проблема, че е суровина, продукт за който се плаща, а не човешко право
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щом толкова искате да ни убедите ,че няма вода.Ще ви светна безплатно къде има много вода.70% от земната повърхност е вода (морета и океани).Построите си заводи за обезсоляване на вода и ще имате достатъчно да се плицукате по цял ден.Като се изпари водата която сте обесолили ще се върне в моретата и океаните във вид на дъжд няма да напусне земната атмосвера не се боите.Така ще имате затворен кръг без загуби и вода за хилядолетия напред.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
СПОКО, КАТО СЕ РАЗТОПЯТ ЛЕДОВЕТЕ НА АРКТИКА И АНТАРКТИКА И ВДИГНАТ НИВОТО НА ОКЕАНА С 60 МЕТРА ЩЕ СТАНЕ ВОДА ГАЗИ ЖАДЕН ХОДИ!!...
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кой ти пие вода вее??? Водата съдържа микроби
13
1
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ ЩЕ ДОВЕДЕ ДО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ВАЛЕЖИТЕ А НЕ НАМАЛЕНИЕ, ЗАЩОТО ЛЕДНИЦИТЕ СЕ ТОПЯТ И СЪОТВЕТНО СЕ ИЗПАРЯВА ПОВЕЧЕ ВОДА! А ТОВА, ЧЕ НА ОПРЕДЕЛЕНИ МЕСТА ВОДАТА НАМАЛЯВА Е САМО ЗАЩОТО НА ОПРЕДЕЛЕНИТЕ МЕСТА ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА ВОДА СЕ Е УВЕЛИЧИЛО 2-НО И В СОФИЯ СЪЩО ОТ 1 МИЛИОН ВЕЧЕ Е 2 МИЛИОНА И ВСИЧКО ЛОКА ВОДА! ЗА ЕС ГЛОБАЛНОТО Е ДОБРЕ ! ЩЕ ПОТЪНАТ НЯКОЛКО ГРАДА В ЕС КОИТО СА ПОД МОРСКОТО РАВНИЩЕ АМИ ДА НЕ СА ГИ ПРАВИЛИ ПОД МОРСКОТО РАВНИЩЕ!
12
3
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!! НИЩО В ПРИРОДАТА НЕ СЕ ГУБИ!!! ВОДАТА КОЯТО СЕ ИЗПАРЯВА ПОСЛЕ СЕ ВРЪЩА ОБРАТНО! ПРИМЕР ЗА ТОВА Е ГЪРЦИЯ КЪДЕТО КЛИМАНА Е МНОГО ПО-ТОПЪЛ И НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО В ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ ОТ КЪМ ПОКАЗАТЕЛ ВОДА! С ДВЕ ДУМИ ЗА БЪЛГАРИЯ Е ИЗГОДНО ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ ДА ПРОДЪЛЖИ!!!! ЗА ЦЯЛОТО ЕС Е ИЗГОДНО ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ ДА ПРОДЪЛЖИ! И НИКОЙ НЕ ДАВА 5 ПАРИ ЗА АФРИКА АКО ЩЕ ТАМ ДА СТАНЕ ОЩЕ ПО-ТОПЛО!
11
0
 
1
 
! Отговори
Отряд1 преди 10 месеца
Жалко, че е само една никаква си вода...
10
6
 
8
 
! Отговори
Русия преди 10 месеца
Русия притежава 40% от световните запаси на прясна вода. Най много има Бразилия. Освен това Русия има най-много плодородни земи чернозем, и най-много гори за дървесина, а в същото време те поемат C02 от въздуха, в момента Русия е въглеродно неутрална, това което ЕС се стреми да постигне 2050 година и заради което си съсипа икономиката със зелените енергии.
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Освен липса на вода, огромен проблем е замърсяването. Почти нищо не се пише, но фактически най-големият замърсител е козметоката. И там проблемите са неразрешими засега. Защото козметиката съдържа много съставки
8
1
 
16
 
! Отговори
кропо преди 10 месеца
Хаха, то океаните да не са локви, та да се свършат.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Статията в темпо престо прехвурля през различни конссуматори.Прави ми впечатление, че въобще липсва като консуматор добивната промошленост.Шистов газ, метали.Има смисъл да напишете къде големите европейски фирми изграждат съоръжения за добив на литий например/Добре е да се знае,че целят този преход към електрически двигатели е свързан с унищожаването,с отравянето на огромно количество вода, и то на места, където е двфицит,например в Андите.Но Андите са високо, нас не ни е еня....
6
4
 
12
 
! Отговори
полковник Колев преди 10 месеца
Проблемът с водата е следващия кошмар който ще предизвика и войни