Горещи ветрове: Цените на тока в Европа падат под нулата този уикенд

Миналата година европейците добавиха рекордно количество соларни панели към ел. мрежата
Обновена: 17 юли 2023 13:06 | 17 юли 2023 13:05, Анисия Иванова
138
Горещи ветрове: Цените на тока в Европа падат под нулата този уикенд
Снимка: БГНЕС

Цените на електроенергията в цяла Европа ще паднат под нулата този уикенд, тъй като на континента се наблюдава вълна от горещи ветрове, съчетана с пиковия сезон за производство на слънчева енергия.

Цените под нулата са предвестник на това, което предстои да се случи на европейските енергийни пазари, ако планираното производство на енергия от възобновяеми източници не бъде посрещнато с промяна в търсенето. Надеждата е, че в крайна сметка по-големият парк от електрически автомобили, по-интелигентните мрежи и по-добрите технологии за батерии ще наваксат изоставането, но засега несъответствието е главоболие за политиците и компаниите, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Рискът е, че продължителният спад на цените може да подкопае аргументите за бъдещи инвестиции, да увеличи разходите на потребителите и да доведе до загуба на енергия, която може да се използва за намаляване на търсенето на замърсяващи алтернативи.

Данните на Epex Spot SE от събота показват, че цените на електроенергията през по-голямата част от неделния ден са отрицателни в почти дузина държави, включително Великобритания, Германия, Нидерландия и Франция. Това е вторият пореден ден на широко разпространени отрицателни цени, след като в средата на деня в събота електроенергията падна под нулата и в тези страни. В Холандия цената ще достигне до -73,76 евро за мегаватчас в неделя следобед.

Отрицателните цени не са новост, но се случват все по-често това лято, след като миналата година европейците добавиха рекордно количество соларни панели към електрическата мрежа, за да намалят търсенето на скъп природен газ. Новото производство помогна на ЕС да достигне крайъгълен камък по-рано това лято, когато месечната слънчева енергия за първи път надхвърли производството на електроенергия от въглища.

Тъй като до края на десетилетието изграждането на соларни инсталации ще бележи рекорди всяка година, а цените на панелите ще падат, единственият начин да се справим с негативното ценообразуване е да направим потреблението на енергия по-интелигентно.

"Отрицателното ценообразуване е важен сигнал в електроенергийната система за стимулиране на гъвкавостта и съхранението, които са от решаващо значение за съвременната електроенергийна система", казва Том Хадън, консултант в Arcadis LLP, базиран в Кардиф. "В момента отрицателното ценообразуване е грешка, но би трябвало да бъде характеристика."

Това означава, че енергийната система ще трябва да се адаптира. Рязкото увеличаване на количествата евтина енергия от възобновяеми източници, която е концентрирана само в няколко часа от денонощието, може да увеличи разходите на операторите на електропреносната мрежа за балансиране на системата. В крайна сметка тези разходи се разпределят върху сметките на потребителите.

В идеалния случай, когато енергията от възобновяеми източници е в изобилие, а цените са ниски, домакинствата и предприятията биха могли да увеличат потреблението си, за да ограничат разходите на мрежовите оператори за поддържане на баланса на системата и да използват възможно най-много зелена енергия.

Вече има някои ранни примери за това на практика. Доставчикът на електроенергия за битови нужди Octopus Energy в Обединеното кралство има над 150 000 клиенти, които са сключили договори, предназначени да позволят на водачите на електрически превозни средства да зареждат, когато електроенергията е най-евтина и екологична, обикновено през нощта.

Миналата седмица британският мрежови оператор изтъкна като ключова стъпка възможните промени в това кога хората зареждат електромобили или отопляват домовете си с електрически термопомпи. Широкомащабното търсене, като например от водородни електролизери, също би могло един ден да увеличи производството, за да се съхранява енергия, която да се използва по-късно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
0
 
! Отговори
До 127 и 129 преди 9 месеца
Продължавайте да четете, младежи! Ще извините първоначалния ми скептицизъм (аз съм тоя със сметките "в страници"), но рядко се срещат хора, които четат в наши дни. Някои казват, че няма лоша книга, но аз съм склонен да споря. И сред книгите има чалга в наши дни.
124
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
а когато сняг запръска - що ще правиш ти зимъска
123
0
 
0
 
! Отговори
Сети преди 9 месеца
Ама при условие че древна държава, 1400 години история я управлява цяло поколение вече човек, дето е прочел Винету... Ама надали и цялата първа книга (те са 3), има ли смисъл да говорим кой как чете и по колко,.. приятели? Да, приятели сте ми и двамата, понеже се интересувате от четене
122
1
 
1
 
! Отговори
До 133 и 127 преди 9 месеца
Първо, зависи каква е книгата. Ако е роман е едно, ако е техническа или научна литература, дето изисква повече осмисляне, друго е. Зависи колко си съсредоточен в четенето, колко ти е интересно, колко време имаш за четене и тн. Аз лично някоя книга на от колелото на времето, от 1200 страници съм я чел за 3 дни. Но раждане, живот и смърт на звездите (астрофизика) от 300 страници или кратка история на времето от Хокинг... Ако не им отделиш по половин година, нищо не си разбрал от тях.
121
1
 
0
 
! Отговори
Сети преди 9 месеца
Отрицателни цени на енергията? Що за дивотии са тва? Изразходвам ток, ДАВАТ ми пари? Не вярвам! А ако през зимата има облаци и няма и вятър? Дали няма да ти ги изкарат през *** и през носа тия пари?
120
1
 
1
 
! Отговори
113 преди 9 месеца
Първо - Не съм ти приятел. Второ - не брой в страници, а в думи. Среднатя книга е между 70 000 до 100 000 думи. Четенето е умение и ако четеш много, можеш да минаваш по 400-450 думи на минута. Аз липна чета по 2 часа на ден. Малко над 4 книги на семица. Понялога повече, понякога по-малко. На година са над 200 книги. За 35-те си години, дори осъзнавам, че съм пропуснал много.
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 122 - Напомняш ми гаджето на един авер - плоска като дъска, ама в главата. Не вярваше, *** човек може да прочете 100 книги.
118
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 124 - Един минус съм сложил. Може би, не всеки са ментално разстроен в този форум и хората виждат и рязпознават ОЧЕВИДНИТЕ ГЛУПОСТИ, които ръсиш ти и други подобни на теб.
117
2
 
1
 
! Отговори
Do 4000 knigi ? преди 9 месеца
До 4000 книги?: Ia pak go smetni, "leko" si se obarkal.
116
1
 
0
 
! Отговори
666 преди 9 месеца
До Асан Герберджията когато си глупав е сложно да мислиш трезво
115
6
 
3
 
! Отговори
Асан Герберджията преди 9 месеца
В паралелните еврогейско-джендерастни вселени на Урсулките ,Аналените и Борелките сигур има и отрицателни цени.....*** в реалния свят цените си рипат яко...
114
5
 
5
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 9 месеца
Бъдещето е на ВЕИ енергията. Но винаги авангардните неща трудно са намирали разбиране през вековете,заради навици и страх от новото.
113
3
 
4
 
! Отговори
До вятър феновете преди 9 месеца
А зимата цените ще бъдат наваксани и даже за три лета напред...
112
6
 
6
 
! Отговори
В. преди 9 месеца
ЕС реши проблемите: Банани и Топъл вятър от Сахара!
111
4
 
4
 
! Отговори
VladTepes преди 9 месеца
Все ще дойде момент на плътна облачност или мъгла и безветрие и цените ще скочат рязко.
110
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Решението е просто правят цената през деня два пъти по ниска и хората ще се нагодят към това.
109
4
 
13
 
! Отговори
Интересна статия преди 9 месеца
Говорят за Европа но дават пример с Обединеното кралство. Ама те нали вече не са в ЕС кво ни интересуват.
108
6
 
7
 
! Отговори
4000 книги? преди 9 месеца
Една средно голяма книга е от порядъка на 400 страници. Ако четеш по 50 страници дневно, прочиташ по една книга на всеки 8 дни. За 4 000 книги с тоя темп ще ти трябват от порядъка на 32 000 дни, което прави около 2 920 години. "Шотландски боец" надмина приятелю :D
107
2
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 9 месеца
До На мен ли само ми се-102- Не ,не е само на теб ,а на всички които не им се налага да плащат ток ,е на внучката ми например, за разлика от на майка ѝ
106
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"При 7% интелигенция какво да правиш- такова е нивото." - В повечето страни този процент е доста по-ниисък, но за да не се сърдят като малктие деца, нарочно го завишават!