Горещи ветрове: Цените на тока в Европа падат под нулата този уикенд

Миналата година европейците добавиха рекордно количество соларни панели към ел. мрежата
Обновена: 17 юли 2023 13:06 | 17 юли 2023 13:05, Анисия Иванова
138
Горещи ветрове: Цените на тока в Европа падат под нулата този уикенд
Снимка: БГНЕС

Цените на електроенергията в цяла Европа ще паднат под нулата този уикенд, тъй като на континента се наблюдава вълна от горещи ветрове, съчетана с пиковия сезон за производство на слънчева енергия.

Цените под нулата са предвестник на това, което предстои да се случи на европейските енергийни пазари, ако планираното производство на енергия от възобновяеми източници не бъде посрещнато с промяна в търсенето. Надеждата е, че в крайна сметка по-големият парк от електрически автомобили, по-интелигентните мрежи и по-добрите технологии за батерии ще наваксат изоставането, но засега несъответствието е главоболие за политиците и компаниите, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Рискът е, че продължителният спад на цените може да подкопае аргументите за бъдещи инвестиции, да увеличи разходите на потребителите и да доведе до загуба на енергия, която може да се използва за намаляване на търсенето на замърсяващи алтернативи.

Данните на Epex Spot SE от събота показват, че цените на електроенергията през по-голямата част от неделния ден са отрицателни в почти дузина държави, включително Великобритания, Германия, Нидерландия и Франция. Това е вторият пореден ден на широко разпространени отрицателни цени, след като в средата на деня в събота електроенергията падна под нулата и в тези страни. В Холандия цената ще достигне до -73,76 евро за мегаватчас в неделя следобед.

Отрицателните цени не са новост, но се случват все по-често това лято, след като миналата година европейците добавиха рекордно количество соларни панели към електрическата мрежа, за да намалят търсенето на скъп природен газ. Новото производство помогна на ЕС да достигне крайъгълен камък по-рано това лято, когато месечната слънчева енергия за първи път надхвърли производството на електроенергия от въглища.

Тъй като до края на десетилетието изграждането на соларни инсталации ще бележи рекорди всяка година, а цените на панелите ще падат, единственият начин да се справим с негативното ценообразуване е да направим потреблението на енергия по-интелигентно.

"Отрицателното ценообразуване е важен сигнал в електроенергийната система за стимулиране на гъвкавостта и съхранението, които са от решаващо значение за съвременната електроенергийна система", казва Том Хадън, консултант в Arcadis LLP, базиран в Кардиф. "В момента отрицателното ценообразуване е грешка, но би трябвало да бъде характеристика."

Това означава, че енергийната система ще трябва да се адаптира. Рязкото увеличаване на количествата евтина енергия от възобновяеми източници, която е концентрирана само в няколко часа от денонощието, може да увеличи разходите на операторите на електропреносната мрежа за балансиране на системата. В крайна сметка тези разходи се разпределят върху сметките на потребителите.

В идеалния случай, когато енергията от възобновяеми източници е в изобилие, а цените са ниски, домакинствата и предприятията биха могли да увеличат потреблението си, за да ограничат разходите на мрежовите оператори за поддържане на баланса на системата и да използват възможно най-много зелена енергия.

Вече има някои ранни примери за това на практика. Доставчикът на електроенергия за битови нужди Octopus Energy в Обединеното кралство има над 150 000 клиенти, които са сключили договори, предназначени да позволят на водачите на електрически превозни средства да зареждат, когато електроенергията е най-евтина и екологична, обикновено през нощта.

Миналата седмица британският мрежови оператор изтъкна като ключова стъпка възможните промени в това кога хората зареждат електромобили или отопляват домовете си с електрически термопомпи. Широкомащабното търсене, като например от водородни електролизери, също би могло един ден да увеличи производството, за да се съхранява енергия, която да се използва по-късно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
3
 
! Отговори
до 84 преди 9 месеца
Що ти можеш да го складираш ли?? Правилно е казано
84
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Проблемът не е в дисбаланса на цената на мегаватата, ами проблемът е че като слънцето подухне и требе с нещо да се компенсира, понеже комерциалната опция не може в този момент да се хеджира на оптимален индекс, в това се състои проблема! Иначе зелената сделка си е супер, това е бъдещето.
83
2
 
6
 
! Отговори
Тома преди 9 месеца
Добре е че ние сме в Африка и цената на тока е винаги нагоре
82
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз си го сабирам тока от соларката на покрива в буркани и вечер си ги включвам у мрежета и така не плащам ток, даже ми остава.
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Проблемът не е в "цена под нулата", проблемът е в балансът на системата, като напече слънцето на обед и вземе и вятър да подухне, изведнъж има огромен излишък на електроенергия, ама като залезе слънцето и спре вятъра, изведнъж има Х мегавата недостиг, който трябва да се компенсира с нещо. И понеже опциите за компенсиране на недостатъка са малко, внезапно както е имало под нулата цена през деня на обед, така ще има цена 15 пъти по-висока от нормалното вечерта, когато трябва да се даде мощност отн
80
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дай му на българина акъл за нещо ново и кой на запад какво прави, ще ти извади от 100 кладенци вода да ти обяснява как не е така. При 7% интелигенция какво да правиш- такова е нивото.
79
5
 
9
 
! Отговори
до 81 преди 9 месеца
На думите "електричеството не може да се складира" спрях рЕзко да чета поредната плява на нашенско инженерче с има-няма 2лв. в джоба.
78
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Искам Анисия да излезе с кратък сбор и разяснение на това, което е (пре)написала ;)
77
0
 
5
 
! Отговори
до 73 преди 9 месеца
Един фотоволтаик не се използва само за зареждане на автомобили. Мерси. Термопомпи, градинско осветление, готварски уреди и т.н..
76
8
 
3
 
! Отговори
обикновен българин преди 9 месеца
Да го кажа на разбираем език! Електричеството не може да се складира - трябва да се произведе точно колкото се потребява.Обикновенно 50%атомни постоянни,25% разни,останалите 25% са въглищни-последните са много важни щото като видят че не достига ток-веднага хвърлят въглища.Еврогейците обаче наредиха да правим солари и вятърни.Но проблема е че на моменти има много ток и плащат за да се консумира.А на моменти няма ток(няма слънце).Разбалансира се системата за сметка на солара и вятъра
75
0
 
10
 
! Отговори
до 75 преди 9 месеца
Всезнайко, кой ти е казал, че с фотоволтаик зареждам само ел. автомобили?! Може би захранвам и други неща с него, м? Аман от всезнайковци, бре... Сметките и акъла ги вложи в квалификация, а не да учиш попа как да се кръсти.
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега следва да затворим Мариците, и техните луди цени.
73
2
 
17
 
! Отговори
Бети преди 9 месеца
Какво е това заглавие: Цените падат под нулата! Топлофикация ли ще ни плаща , ако консумираме топлинна енергия? С тези заглавия, може да влезете в книгата на Гинес за коефициент на тъпота!
72
4
 
10
 
! Отговори
Германец преди 9 месеца
Копейкин, Румен Рубльов и Шимейлът Нинова не харесват тази новина.
71
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Токът излиза на 0.08 стотинки от ТЕЦ-а ни. Причините, ТЕЦ-вете да са "на загуба", е че реовно си им ползват бюджета, като спасителен фонд. Миналата година платиха всички дъглове и си платиха емисиите, като им останаха милиард и нещо евро, а тая се говореше, да ги зриваме, ото ЕС щял да ни де милиард евро ... АХХАХАХАХХАХ
70
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ок ***, дай да го сметнем - Квч на мен ми е 22 стотинки. Според теб, ти "спестяваш " толкова от ток на месец. 4545 квч. Една тойка е реално с 80 квч батерия и средно дърпа по 18-9 кв.ч. Сега - или родата ти кара по 24000 км на месец, което е откачено или хептен си изтървал нишката с реалнстта. Аз съм забит на 1001 онлайн срещи и не мога да мръдна ... ама ти не си - илез, помириши цветята, пипни трева.
69
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И кво , ще ни ПЛАЩАТ да ползваме ток ли?
68
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До до 66 - Ок, бясни ми в коя реалност, създадена от болнавата ти, плачеща за преглед картуна, ще спестиш 1000 лева на месец, от зареждане на автомобила вкъщи?
67
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е га ти и дър тата лъжа! Какво значи цената да падне "под нулата"? Ще връщат пари ли? Най-вероятно на монополистите на ветрогенераторите, които са общовзето все хора от управлението. За обикновения човек е все едно. За последно токът поскъпна от 01.07 у нас,да могат да се нагушат мошениците още повече! Да се задавят дано!
66
2
 
3
 
! Отговори
бас мечо преди 9 месеца
Като пишат Европа и ние ли сме включени в намалението?