Горещи ветрове: Цените на тока в Европа падат под нулата този уикенд

Миналата година европейците добавиха рекордно количество соларни панели към ел. мрежата
Обновена: 17 юли 2023 13:06 | 17 юли 2023 13:05, Анисия Иванова
138
Горещи ветрове: Цените на тока в Европа падат под нулата този уикенд
Снимка: БГНЕС

Цените на електроенергията в цяла Европа ще паднат под нулата този уикенд, тъй като на континента се наблюдава вълна от горещи ветрове, съчетана с пиковия сезон за производство на слънчева енергия.

Цените под нулата са предвестник на това, което предстои да се случи на европейските енергийни пазари, ако планираното производство на енергия от възобновяеми източници не бъде посрещнато с промяна в търсенето. Надеждата е, че в крайна сметка по-големият парк от електрически автомобили, по-интелигентните мрежи и по-добрите технологии за батерии ще наваксат изоставането, но засега несъответствието е главоболие за политиците и компаниите, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Рискът е, че продължителният спад на цените може да подкопае аргументите за бъдещи инвестиции, да увеличи разходите на потребителите и да доведе до загуба на енергия, която може да се използва за намаляване на търсенето на замърсяващи алтернативи.

Данните на Epex Spot SE от събота показват, че цените на електроенергията през по-голямата част от неделния ден са отрицателни в почти дузина държави, включително Великобритания, Германия, Нидерландия и Франция. Това е вторият пореден ден на широко разпространени отрицателни цени, след като в средата на деня в събота електроенергията падна под нулата и в тези страни. В Холандия цената ще достигне до -73,76 евро за мегаватчас в неделя следобед.

Отрицателните цени не са новост, но се случват все по-често това лято, след като миналата година европейците добавиха рекордно количество соларни панели към електрическата мрежа, за да намалят търсенето на скъп природен газ. Новото производство помогна на ЕС да достигне крайъгълен камък по-рано това лято, когато месечната слънчева енергия за първи път надхвърли производството на електроенергия от въглища.

Тъй като до края на десетилетието изграждането на соларни инсталации ще бележи рекорди всяка година, а цените на панелите ще падат, единственият начин да се справим с негативното ценообразуване е да направим потреблението на енергия по-интелигентно.

"Отрицателното ценообразуване е важен сигнал в електроенергийната система за стимулиране на гъвкавостта и съхранението, които са от решаващо значение за съвременната електроенергийна система", казва Том Хадън, консултант в Arcadis LLP, базиран в Кардиф. "В момента отрицателното ценообразуване е грешка, но би трябвало да бъде характеристика."

Това означава, че енергийната система ще трябва да се адаптира. Рязкото увеличаване на количествата евтина енергия от възобновяеми източници, която е концентрирана само в няколко часа от денонощието, може да увеличи разходите на операторите на електропреносната мрежа за балансиране на системата. В крайна сметка тези разходи се разпределят върху сметките на потребителите.

В идеалния случай, когато енергията от възобновяеми източници е в изобилие, а цените са ниски, домакинствата и предприятията биха могли да увеличат потреблението си, за да ограничат разходите на мрежовите оператори за поддържане на баланса на системата и да използват възможно най-много зелена енергия.

Вече има някои ранни примери за това на практика. Доставчикът на електроенергия за битови нужди Octopus Energy в Обединеното кралство има над 150 000 клиенти, които са сключили договори, предназначени да позволят на водачите на електрически превозни средства да зареждат, когато електроенергията е най-евтина и екологична, обикновено през нощта.

Миналата седмица британският мрежови оператор изтъкна като ключова стъпка възможните промени в това кога хората зареждат електромобили или отопляват домовете си с електрически термопомпи. Широкомащабното търсене, като например от водородни електролизери, също би могло един ден да увеличи производството, за да се съхранява енергия, която да се използва по-късно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Значи ще ни връщат пари за ток?
64
4
 
3
 
! Отговори
до 66 преди 9 месеца
1000лв. на година?! Няма смисъл да ти обяснявам, ама е горе-долу толкова на месец. Да, малка част от годишния ми доход са, но са нещо. Цената на една система се избива за 3-4 години. Мерси.
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 58 - Ама как - разбарча 55 казва, "Фотоволтаиците работят и когато има облаци, просто са по-малко ефективни" - само че пропсука с колко по-малко ефективни са. Ако можеш да паднеш от не на 50, ами на 20%. Зимата, къдто вече си на 15%, можеш да паднеш на 7-8% от макса, който ще вземеш лятото ... имаш два пъти помалко часове. Демек ... не е добре.
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С перки и соларки за домакинство става. По ми е интересно с тях обаче как бихме топили стомана примерно, за промишлени нужди?
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Придвижваме се из града и на кратки разстояния безплатно- зареждаме само от фотоволтаиците вкъщи, покрити с финансиране от ЕС." - Добре е да знам, че 20% дето давам на държавата всек месец, дори всичко да идва от чужбна, отиват в ЕС и се връщат, като АБСОЩТНИИ ГЛУПОСТИ! Карай си елекричката, инсталирай си и АЕЦ ако сикаш, само не точи средства. И ако си против бедните бъгалри, нека ти кажа, че ако ти беше богат, това да спестиш 1000 лева на година, щеше да ти е псоледна грижа.
60
1
 
0
 
! Отговори
V преди 9 месеца
До до 55познавам те ;)
59
1
 
2
 
! Отговори
Ченьо преди 9 месеца
Бе зимата е лесно...мисла да гора садрани тарлъце в печката, ама сега кво да съблека...кожата си ли? Че да не съм жена-та змей...умиргам от жегавост. А паре за духовейник-електрически немааа...кой че го плати тоя ток бе..да не сам луд?!
58
0
 
0
 
! Отговори
Овчаря преди 9 месеца
Ти луд си да му плащаш за бръснене? Ако се обръснеш ще ти дойде стотинки. Или и ти имаш пари за балконинг?
57
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дали водородни електролизери е решение? При електролиза губиш 60-70% от подадената енергия на момента, тоест ефективността е доста ниска. Но много по интересно е какво ще правиш с получения водород, той е много труден за съхранение, трудно се компресира и е много взривоопасен. Единствения вариант е да се втечни, но това става при много ниски температури, което означава още допълнителна енергия. Като цяло водорода за сега не е вариант.
56
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това не е рая ,това е райха. Ние сме ***. Товарните добитъци определени от посолството.
55
2
 
4
 
! Отговори
енергото преди 9 месеца
Както се казва зимата е интересното, то лятото...
54
3
 
20
 
! Отговори
Virtuozzo преди 9 месеца
Интересно колкото повече пропагандни статии чета за евтин ток ,толкова повече плащам всеки месец !Как да си го обясня този пародокс ,сигурно е руска пропаганда ,мда следващият път като си плащам сметките така ще кажа !
53
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Фотоволтаиците са много неефективни и на тях не може да се разчита - лятото през деня произвеждат много, но през ноща нищо, през зимата къс ден, ефективност нула, а когато е облачно всичко отива подяволите. Виж ветрогенераторите са доста по ефективни и те са способни да произвеждат 24/7 енергия, стига да има вятър разбира се, но пък екоталибаните ги анатемосаха защото пречели на някакви птици. Реално без подръжката на сигурен източник като АЕЦ, ВЕЦ или ТЕЦ, енергийната система ще колабира
52
5
 
6
 
! Отговори
до 55 преди 9 месеца
На бедния българин за технологии не му говори. Имам Plug-in Hybrid и аз, и жена ми. Големи СУВ Волво. Придвижваме се из града и на кратки разстояния безплатно- зареждаме само от фотоволтаиците вкъщи, покрити с финансиране от ЕС. Най-много обичам някой без 2лв. в джоба да дойде да ми върти клечката и да ми обясни как това или онова не работело. Посрещам с усмивка и любезно обяснявам. Фотоволтаикът е кеф. 0 разходи за топло и гориво. София-Област, къща на южен склон.
51
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Май ще стане като в Чили където в 3-4 месеца в годината тока е безплатен.А,в България реват за строежи на АЕЦ ове!
50
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За тези дето се чудят какво ще правим зимата:Фотоволтаиците работят и когато има облаци, просто са по-малко ефективни.Освен това през зимата има повече вятър, така че ветро-генераторите работят повече. Те работят и нощем.Като цяло, ако го докарат до 300% излишък през лятото, през зимата ще стига за 100%.Да не говорим и за различните технологии за съхраняване на енергия, които все повече ще се развиват. Явно бъдещето е натам, само тука в България, много си държим на въглищата.
49
2
 
4
 
! Отговори
Падаря преди 9 месеца
Тока като е 0 защо браснаря ми плаща 350 за ток ,а няма даже климатик ? Или ме лъжи дивана скъсън за да вдига цените.Даже неуките браснари искат богати да станат за един сезон даге не само енергийните картели на депутатите ни .
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ми да ни плащат събота и неделя да квючим печките да балансираме системата!
47
0
 
3
 
! Отговори
Биотехнолог преди 9 месеца
Изграждайте дестилационни за етилен от бракувано зърно като ползвате енергията от панелите за варене .Един литър етилен се получава от 2,5 кг зърно .Цената на зърното е 30 ст тока 0 ст. , а литър етанол за камина се продава за 5 лв. С няколко литра камината гори цял ден. А в бразилия 40% от колите са с този вид алкохол отделя се само вода при горенето. Но наще млади меринджей батерии искат да вземат дето складират ток достатъчен само за 1 час за България и струват милярди,а след 5 години са аут
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лятото, особено сега, когато запчнаха ваканциите, осебно след като изнесахме цялото производство в Китай, не ни трябвало толкова ток! Ай кент билийв ит!