Горещи ветрове: Цените на тока в Европа падат под нулата този уикенд

Миналата година европейците добавиха рекордно количество соларни панели към ел. мрежата
Обновена: 17 юли 2023 13:06 | 17 юли 2023 13:05, Анисия Иванова
138
Горещи ветрове: Цените на тока в Европа падат под нулата този уикенд
Снимка: БГНЕС

Цените на електроенергията в цяла Европа ще паднат под нулата този уикенд, тъй като на континента се наблюдава вълна от горещи ветрове, съчетана с пиковия сезон за производство на слънчева енергия.

Цените под нулата са предвестник на това, което предстои да се случи на европейските енергийни пазари, ако планираното производство на енергия от възобновяеми източници не бъде посрещнато с промяна в търсенето. Надеждата е, че в крайна сметка по-големият парк от електрически автомобили, по-интелигентните мрежи и по-добрите технологии за батерии ще наваксат изоставането, но засега несъответствието е главоболие за политиците и компаниите, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Рискът е, че продължителният спад на цените може да подкопае аргументите за бъдещи инвестиции, да увеличи разходите на потребителите и да доведе до загуба на енергия, която може да се използва за намаляване на търсенето на замърсяващи алтернативи.

Данните на Epex Spot SE от събота показват, че цените на електроенергията през по-голямата част от неделния ден са отрицателни в почти дузина държави, включително Великобритания, Германия, Нидерландия и Франция. Това е вторият пореден ден на широко разпространени отрицателни цени, след като в средата на деня в събота електроенергията падна под нулата и в тези страни. В Холандия цената ще достигне до -73,76 евро за мегаватчас в неделя следобед.

Отрицателните цени не са новост, но се случват все по-често това лято, след като миналата година европейците добавиха рекордно количество соларни панели към електрическата мрежа, за да намалят търсенето на скъп природен газ. Новото производство помогна на ЕС да достигне крайъгълен камък по-рано това лято, когато месечната слънчева енергия за първи път надхвърли производството на електроенергия от въглища.

Тъй като до края на десетилетието изграждането на соларни инсталации ще бележи рекорди всяка година, а цените на панелите ще падат, единственият начин да се справим с негативното ценообразуване е да направим потреблението на енергия по-интелигентно.

"Отрицателното ценообразуване е важен сигнал в електроенергийната система за стимулиране на гъвкавостта и съхранението, които са от решаващо значение за съвременната електроенергийна система", казва Том Хадън, консултант в Arcadis LLP, базиран в Кардиф. "В момента отрицателното ценообразуване е грешка, но би трябвало да бъде характеристика."

Това означава, че енергийната система ще трябва да се адаптира. Рязкото увеличаване на количествата евтина енергия от възобновяеми източници, която е концентрирана само в няколко часа от денонощието, може да увеличи разходите на операторите на електропреносната мрежа за балансиране на системата. В крайна сметка тези разходи се разпределят върху сметките на потребителите.

В идеалния случай, когато енергията от възобновяеми източници е в изобилие, а цените са ниски, домакинствата и предприятията биха могли да увеличат потреблението си, за да ограничат разходите на мрежовите оператори за поддържане на баланса на системата и да използват възможно най-много зелена енергия.

Вече има някои ранни примери за това на практика. Доставчикът на електроенергия за битови нужди Octopus Energy в Обединеното кралство има над 150 000 клиенти, които са сключили договори, предназначени да позволят на водачите на електрически превозни средства да зареждат, когато електроенергията е най-евтина и екологична, обикновено през нощта.

Миналата седмица британският мрежови оператор изтъкна като ключова стъпка възможните промени в това кога хората зареждат електромобили или отопляват домовете си с електрически термопомпи. Широкомащабното търсене, като например от водородни електролизери, също би могло един ден да увеличи производството, за да се съхранява енергия, която да се използва по-късно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Един фотоволтаик не се използва само за зареждане на автомобили. Мерси. Термопомпи, градинско осветление, готварски уреди и т.н.." - В най-смелите си мечти, сигоро понякога говориш с и момичета, нали?
104
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До до 75 - Знайко съм определено. 2 дипломи, 18 години в разработката на софтуерни продукти и съм изчел над 4000 книги. Твърдението ти , по начина на поднасяне, е глупаво и подвеждащо, защото ти твърдиш, че спестяваш близо 1000 лева на месец. После твърдиш, че си полвал и други източници. Глуповати ти твърдения, бневерни данни и прочеи, само с цел, да имш 2 секудни слава в интернет.
103
2
 
4
 
! Отговори
Асен преди 9 месеца
До 84 "На думите "електричеството не може да се складира" спрях рЕзко да чета поредната плява на нашенско инженерче с има-няма 2лв. в джоба" - Абе мже, ама е толкова малък и незначителен капацитета ни на складиране, че даже не е смешно ...
102
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако цените вече са отрицателни, за къф *** са ни още панели манели и прочие?
101
5
 
11
 
! Отговори
102-ри надявам се преди 9 месеца
да се шегуваш. Всичко поскъпва, тока, водата, храната, инфлацията расте, лихвите по кредитите също. Горивото е единственото нещо, чиято цена върви напред-назад, но това и преди беше така. Както и да е, когато горивото поскъпва и хляба поскъпва, а когато горивото поевтинява, хляба пак поскъпва. Няма назад! Погледни и сайта за цените на храните. След големия скок в добрия случай имаме 2-3% спад на цените, което пак ги прави доста по-скъпи от преди да решим да "санкционираме агресора".
100
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Товаришч Путин, колко отрицателни рубли струва една кофа руски газ?
99
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До На мен ли само ми се....не е само на теб. Всички го виждат и усещат за ужас за изружжденци. Затова и ще ти/ни нацвъкат минуси от *** фабриката на мутрафоннова.
98
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много просто бе ..простьо. Отрицателни цени има, когато нещо го има в огромно количество, търсенето му в момента е доста по-ниско, а НЕ МОЖЕШ просто да го хвърлиш през прозореца на балкона....както правите в *** с ***.
97
9
 
19
 
! Отговори
На мен ли само ми се преди 9 месеца
струва или наистина откак скъсахме с Русия и цените за горива и енергия паднаха толкова ниско колкото никога не са били
96
6
 
3
 
! Отговори
аа преди 9 месеца
Шутин да пусне бомба някъде, че пада морала в огромная гладная ширина.
95
2
 
4
 
! Отговори
Сатир преди 9 месеца
В идеалния случай, когато енергията от възобновяеми източници е в изобилие, а цените са ниски, домакинствата и предприятията биха могли да увеличат потреблението си, за да ограничат разходите на мрежовите оператори за поддържане на баланса на системата и да използват възможно най-много зелена енергия. - Що само???? Да задължим промишленоста, търговията, обслужването и тнт да работят само докато има соларки!!!
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Супер, пускам боткойн майнърите.
93
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Каква е тази ЕС икономика където постигат отрицателни цени. Хилядолетна човешка практика на пазара беше изхвърлена на *** с измислени ЕС регулации и директиви. Дори по времето на соца такива административни аномалии не бяха възможни. Да не говорим за търговия на емисии ...
92
4
 
9
 
! Отговори
asd преди 9 месеца
*** разчиташе, че ще ни умори с енергиен шантаж, а то какво стана? Зимата мина и не я усетихме. Сега имаме ток в излишък даже.
91
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Значи трбва да ни плащат, задето им ползваме тока :)
90
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 9 месеца
До Анонимен93 питай р.овч и ал бънди що ше те пропусне намалението
89
3
 
5
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 9 месеца
тая новина не касае инж. балкански, що мутрофанова и р.овч като скръцнат, и ще почне да строи пет аеца с руски пари назаем. прочие, кво стана с оня мустакат патриот дето затръка втб, извинете, ктб
88
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези пазарни цени ще важат ли и за Бантустана?? Да чакаме ли нулеви сметки за ток??
87
0
 
2
 
! Отговори
до 71 преди 9 месеца
До бас мечо,не сте включени в намалението,защото когато имаше повишение в Европа също не бяхте включени,уникални сте да сте винаги на меда,но на жилото никога ви няма,наглост българска,да не броим,че тока си го крадете и колкото и евтин да е направо ви излиза без пари,на бедните европейци завидя,засрами се,наглец
86
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хубаво е че има соларни панели, но трябва да се мисли и за съхранение на енергията. Пък акто гледам не са се засилили да строят много ПАВЕЦ които доказано са най добрият начин за съхранение. Нашия най голям Павец (Чаира) даже го счупиха от некадърност и сега не работи.